Hlavní obsah

Ničitelé sexu: Tyhle zdravotní hrozby snižují váš apetit. Týkají se i vás?

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni vědí, že za sexuální nechutí může stát stres, nedostatek spánku či času, léky, nízké hodnocení vlastního těla i bolest různého původu. Všechno tohle jste vyloučili, a přesto na milování nemáte ani pomyšlení? Nechte si změřit krevní tlak či hladinu cukru v krvi!

Článek

Seznam nejčastějších faktorů, které mohou narušit vaše libido, není zrovna krátký. Taky jste se přistihli, že v poslední době víc říkáte „dneska ne, miláčku“? Pak začněte s postupným vyřazováním možných příčin. Jestli vám to ve vztahu neklape, pro odpověď nebudete muset chodit daleko, nicméně v opačném případě hledejte viníky úplně někde jinde!

Jakou roli hrají hormony?

Hlavní typy hormonů, které ovlivňují libido, jsou androgeny, skupina zahrnující testosteron a estrogen. I když je testosteron znám jako mužský hormon, ženské tělo jej produkuje také. Jakou roli má ve vašem sexuálním životě? Díky němu můžete být intimně agresivní a při milování vydržíte déle. Pokud máte pocit, že svému milostnému životu v poslední době moc nedáváte, může to být způsobeno právě poklesem hladiny testosteronu. Nebo hormonální bouří v těhotenství.

Partnerovi se dá odcizit velmi snadno

Odborníci udávají, že ještě dlouho po porodu může trvat, než se věci vrátí k normálu. Sexuální chuť totiž neovlivňuje jen estrogen a testosteron, ale dokonce také prolaktin, který tělo produkuje během kojení (minimalizuje činnost vaječníků a může ovlivnit pohlavní styk).

Na pokles libida si však stěžují i ženy procházející menopauzou či ženy užívající hormonální antikoncepci. A pochopitelně ani stres není bez viny. Kvůli němu se cítíte odpojení od svých partnerů. Pokud si myslíte, že tím výčet důvodů, proč si v posteli neužíváte tak jako ostatní, končí, musíme vás zklamat. Nízká frekvence pohlavních styků souvisí i se zdravotními problémy.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Na milování potřebujete klid a také zdraví...Foto: nd3000, Shutterstock.com

Málo energie, únava i potřeba spánku

Sean Jameson, sexuální kouč z irského Dublinu, na svém blogu vyjmenovává, že na vině je často spánková apnoe, artritida, rakovina, selhání ledvin, roztroušená skleróza, nedostatek androgenů, hyperprolaktinemie (přebytek prolaktinu), diabetes, ischemická choroba srdeční a dokonce i něco tak „neškodného“, jako je vysoký krevní tlak. Léky, které ho snižují, mohou snížit průtok krve do genitálií, čímž se váš rozkrok stane i méně citlivým.

Jestli něco takového pozorujete, poraďte se se svým lékařem o užívání těchto preparátů a sdělte mu, že se vaše potíže objevily v době, kdy jste je začali užívat. A co dalšího se může negativně podepsat na vašem sexuálním životě?

V hlavní roli špatné návyky

Nemusíte se potýkat se specifickými zdravotními potížemi. Stačí, když si pravidelně dopřáváte víc vína, než váš organismus snese. Nebo málo spíte a naopak hodně kouříte. (Ani kouření není dobré pro průtok krve.) Vyvážená strava a cvičení mohou v tomto případě vaši chuť na sex obnovit. Stačí se rozhodnout pro změnu a ve svých stanoviscích vytrvat. V porovnání s traumatizujícími zážitky, které se na postoji k sexu taktéž odráží, je to v podstatě procházka růžovou zahradou.

Ano, je to tak. Mnoho věcí může zasahovat do ženské touhy, včetně přijímání negativních a zastrašujících zpráv o sexu a těle během dospívání, traumatických sexuálních zážitků a nízkého sebevědomí. Sean Jameson podotýká, že jakmile se vás to týká, musíte vědět jednu věc. Nepatříte k výjimkám a vše, co se děje, se může napravit. Kontaktujte odborníka a do procesu „léčby“ zapojte i svého partnera. Koneckonců, právě on je součástí vašeho nového startu. Hlavu vzhůru!

A co chuť na sex ovlivňuje ve vašem případě?

Reklama

Načítám