Hlavní obsah
3,0
(23)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Sladké brambory neboli batáty nejsou v našich kuchyních úplně zdomácnělé. Ale netřeba se jich bát. Připravíte z nich celou řadu skvělých receptů! Jedním z nich jsou třeba tyto nočky, které si, nejen díky krásné barvě, zamilují i vaše děti.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks batátů
  • 150 g polotučného tvarohu
  • 1 ks vejce
  • 40 g parmazánu
  • 220 g polohrubé mouky
  • 4 lžíce oleje
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžičky soli
  • 100 g anglické slaniny
  • 10 g polohrubé mouky
Článek

Postup

01.

Nejprve upečte batáty. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů. Na plech dejte pečicí papír. Batáty neloupejte, rozkrojte je podélně napůl a řezem dolů je položte na papír. Pokapejte je lehce olejem, přidejte k nim dvě snítky rozmarýnu pro vůni a dejte je péct asi na 30 minut, dokud nezměknou. 

02.

Po upečení je nechte zchladnout a odstraňte z nich slupku, půjde to snadno. Snítky rozmarýnu můžete vyhodit. Oloupané batáty dejte do mísy a rozšťouchejte je na kaši. Přidejte k ní polohrubou mouku, vejce, 30 g nastrouhaného sýru parmazánového typu, tvaroh a jednu lžičku soli. Vše, nejlépe rukama, zpracujte v těsto. 

03.

Mezitím si připravte větší hrnec, nalijte do něj vodu, přidejte lžičku soli a dejte vařit. 

04.

Těsto přendejte na pomoučněný vál a rozdělte ho na čtyři stejné díly. Z nich pak vyválejte válečky a nakrájejte drobné nočky. 

05.

Postupně každou ze čtyř várek hoďte do vařicí vody. Jakmile nočky vyplavou na hladinu, sítem je vyndejte z hrnce na talíř. 

06.

Připravte si velkou pánev a nalijte do ní asi 2 lžíce oleje. Uvařené nočky osmažte dozlatova. Nandejte je na talíře a na stejné pánvi zprudka orestujte buď plátky nebo kostičky slaniny. 

07.

Orestovanou slaninou i výpekem přelijte nočky a nakonec na každou porci nastrouhejte parmazán nebo podobný druh sýru. 

Foto: Svatava Vašková

Výborná alternativa ke klasickým bramborovým gnocchi, kde se sladkost batátů skvěle doplňuje s uzenou slaninou a výrazným parmazánemFoto: Svatava Vašková

Z batátů se vaří opravdu výborně. Zkuste netradiční batátové smoothie!

Reklama

Související témata:

Načítám