Hlavní obsah

Noční můry: Co znamenají a jak proti nim bojovat?

Foto: thinstock

Noční můry mohou proměnit spaní v naprosté pekloFoto: thinstock

Reklama

Noční můry vám nedovolí klidně spát a pronásledovat vás mohou celý život. Pokud chcete vědět, odkud se berou, jak s nimi bojovat a objasnit jejich podobu ve snech, jste tu správně.

Článek

Noční můry se vyznačují přítomností snů s konkrétním, ale děsivým tématem, které se obvykle opakuje. Zdánlivě se nic neděje, ale pobudíte se hrůzou.

V horších stadiích se opakují tak často, že se bojíte jít spát, protože je vám jasné, že se budou vracet. Přestože se ví, že jsou tyto noční opakované děsy nejčastěji způsobené prožitým traumatem nebo stresem, rozhodně člověku v jeho vnitřním napětí neuleví ani ho emočně nezklidní.

Je třeba si uvědomit, že i děti prožívají mnohdy své velké starosti a je třeba si všímat, kdy jde o náhodný strašidelný sen, a kdy může jít o psychicky zcela vyčerpávající noční můru i u nich.

Co se o můrách vlastně ví?

Dostavují se během hluboké fáze spánku (REM), kdy se vytvářejí sny. Psycholog Jaromír Titzl uvádí: „Typické pro ně je, že si probuzený svou noční můru dokáže jasně vybavit, ale velmi rychle se zorientuje a nesmyslný sen si dokáže snadno vysvětlit. Pokud se ale zlé sny vracejí opakovaně, cítíte se vysílení a nervózní, měli byste začít pátrat proč.“

Foto: thinstock

Nejhorší je, když se vám zdá dokola stejné děsivé témaFoto: thinstock

Příčiny jsou různorodé

Noční můry se ale neobjevují jen kvůli přímým psychickým podnětům. Velmi jim napomáhá i špatný životní styl (nedostatek spánku, kouření, užívání léků na spaní a podobně).

V některých případech mohou být důvody nočních můr i „banální“ – špatná teplota v ložnici, poloha při spaní nebo svítící kontrolka na budíku. Zlé sny může vyvolat třeba i sledování hororu, těžké jídlo či káva těsně před spaním.

Jak bojovat?

Nejdřív zkuste všechny způsoby, které jste schopni zvládnout sami. Když selžou, rozhodně vyhledejte odborníka. A jak tedy na „svépomoc"?

  • 1. Před spaním vyvětrejte, vytřepejte peřiny
  • 2. V zimě stáhněte topení, v létě nechejte pootevřené okno, nejlépe s moskytiérou, abyste zabránili vniknutí hmyzu
  • 3. Jděte spát v dobu, která vám opravdu vyhovuje – nepřetahujte ji
  • 4. Před spaním si dejte sklenici teplého mléka
  • 5. Snažte se nezaobírat se před usnutím žádnými starostmi
  • 6. Spěte, co nejdéle je to možné, abyste se vzbudili vyspaní – dospat přeci lze i spánkové dluhy, které jsou i samy o sobě velmi vyčerpávající
Foto: thinstock

Nejdřív zkuste zklidnit mysl sami. Když to nejde, vyhledejte odborníka!Foto: thinstock

Jestliže nic takového nezabírá, je patrně příčinou špatného spánku neuróza nebo deprese, a v takovém případě je třeba obrátit se co nejdříve na psychologa či psychiatra. Podle psychiatričky Mileny Sellingerové „by se také mohlo jednat o parasomnii a postiženému praktický lékař doporučí vyšetření ve spánkové laboratoři.“ Tam odborníci mohou odhalit i fyziologické příčiny poruch spánku, jako například málo nebo naopak nadměrně moc pohybu během něj a podobně.

Ezoterika ví svoje

Nočních můr si všímá ale i ezoterika. Také ona se snaží vysvětlit příčiny různých snů. Jak některé vysvětlit?

Zkoušeli jste někdy najít vysvětlení svého snu ve snáři?

Reklama

Načítám