Hlavní obsah

Nosní hygiena snižuje nemocnost dětí

Reklama

Máte malé děti? A vzpomenete si, kolikrát jste za poslední rok museli měnit plány kvůli tomu, že onemocněly? A v kolika případech se jednalo o rýmu? Je možné něco proti častému stonání udělat?

Článek

Běžná rýma je obvykle způsobena viry a šíří se drobnými kapénkami ve vzduchu. Obzvláště se jí daří v dětských kolektivech. Děti se navíc v současné době potýkají se všemi nešvary moderního životního stylu, jako je nevyvážená strava, nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu, pobývání v uzavřených a přetopených místnostech nebo stres, a to celkovému zdraví malého organizmu ani trochu neprospívá.

Rýma sice není závažným onemocněním, rozhodně je ale nepříjemná, může se kdykoli zkomplikovat anebo přejít do chronického stadia. Navíc nemocné dítě (i když „jen“ s rýmou) do jisté míry negativně ovlivňuje život celé rodiny a chod domácnosti.

Obranná funkce nosní sliznice

Vstupní branou pro infekci je obvykle nos, respektive nosní sliznice. Je svojí strukturou uzpůsobena tak, že dokáže infekci zabránit – pokud je ovšem v dobré kondici, dobře hydratovaná a čistá. Zdravá sliznice je pokryta hustým kobercem řasinek a tenkou vrstvou hlenu. Řasinky se neustále pohybují a posouvají hlen, na němž se zachytávají nečistoty, viry nebo bakterie či alergeny, dále do polykacích cest. Pokud je sliznice vysušená, je omezen pohyb řasinek, což čisticí funkci omezí. Na nedostatečně hydratované sliznici může také snadno dojít k mikroskopickým poraněním, která mohou ulehčit pronikání infekce do organizmu.

Abyste podpořili přirozenou obranyschopnost nosní sliznice, musíte se o ni dobře starat. V tom vám mohou pomoci solné roztoky.

Solné roztoky pomáhají

Správnou funkci nosu a nosní sliznice můžeme podpořit zavedením pravidelné nosní hygieny. Co si pod tímto pojmem představit? Je to jednoduché – jedná se o pravidelné čištění nosu pomocí solných roztoků.

Obvykle se doporučuje nos čistit 2–3x denně, ráno a večer, v případě potřeby je možné solný roztok aplikovat i během dne. Nejpraktičtější formou jsou solné roztoky ve formě sprejů.

Podle obsahu soli rozlišujeme roztoky izotonické a hypertonické. Pro pravidelné čištění nosu se používají roztoky izotonické (s nižším obsahem solí), hypertonické roztoky (s vyšším obsahem solí) se používají spíše pro uvolnění ucpaného nosu při rýmě. Oba typy solných roztoků aktivně čistí nosní cesty a zvlhčují sliznice. Mohou obsahovat též některé pomocné látky, které zklidňují a ulevují podrážděné nosní sliznici (např. aloe vera) nebo mají osvěžující účinek (eukalyptová silice).

Kromě běžné rýmy se každodenní nosní hygiena dobře osvědčuje i při prevenci rýmy alergické. Používání přípravků na bázi solných roztoků je možné u dětí od 6 měsíců, jsou vhodné i pro těhotné.

Vědecky ověřeno

Tým pod vedením prof. MUDr. Ivo Šlapáka z Dětské ORL kliniky Fakultní nemocnice v Brně provedl rozsáhlou klinickou studii zaměřenou na pravidelné používání izotonických solných roztoků a jejich vliv na nemocnost dětí. Ve studii bylo hodnoceno 390 dětí ve věku 6–10 let. V průběhu 12 týdnů sledování se do ordinace znovu vrátilo 75 % dětí, které pravidelnou nosní hygienu neprováděly, a pouze 31 % dětí ze skupiny, která solné roztoky po dobu 5 týdnů pravidelně aplikovala.

Výsledky studie potvrzují, že zavedení pravidelné nosní hygieny pomocí izotonických solných roztoků významně snižuje nemocnost dětí. Toto zjištění lékařů si snadno můžete v praxi ověřit sami – stačí, když si v lékárně pořídíte vhodný izotonický nosní sprej a naučíte děti, aby jej pravidelně používaly. Nezapomínejte ovšem ani na ostatní preventivní opatření a dbejte na správnou životosprávu svých dětí! Jedině komplexní přístup totiž může přinést očekávaný výsledek.

Reklama

Související témata:
Nemocnost

Načítám