Hlavní obsah

Nová závislost moderní doby: Víte, co je nomofobie?

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Reklama

Moderní technologie nám mají ulehčovat život, ale vždy tomu tak není. Závislosti na nich ho dokážou i pěkně znepříjemnit. Víte, co je to nomofobie a komu hrozí?

Článek

„Ty máš na tom telefonu úplnou závislost!“ Také jste to už někdy od někoho slyšeli anebo tímhle způsobem vynadali mladším rodinným příslušníkům, když vás kvůli zírání do přístroje nevnímali? Zjišťovali jsme, kdy už se dá skutečně o závislosti na telefonu mluvit a co to jsou takzvané fantomové vibrace.

Co je nomofobie?

Nomofobie patří do úzkostných poruch. Její název je odvozen z anglického výrazu „no mobile phobia“. Jde o závislost na chytrých telefonech a úzkostný strach z odpojení se (případně vybití nebo ztráty mobilu). Závislý člověk má panickou hrůzu i ze ztráty internetového připojení a ze špatného pokrytí signálu. Tato fobie patří mezi hlavní stresory 21. století.

Jak poznat závislost na telefonu

Závislostí na telefonech netrpí jen děti a mládež. V současné době už je běžná i u starších generací, zvlášť pokud potřebují telefon k práci. Nejohroženější skupinou jsou ale vysokoškolští studenti. Ti, podle některých zahraničních studií, tráví na telefonu více než 9 hodin denně.

„Čím více aplikací na telefonu používáte, tím větší je pravděpodobnost, že se bez něj nedokážete obejít. O závislosti se dá hovořit ve chvíli, kdy vztah k telefonu narušuje sociální kontakt s okolím. Tedy například tehdy, když upřednostníte on-line komunikaci před schůzkou s přáteli,“ upřesňuje psycholog Ondřej Pečený z kliniky Kappa.

Foto: Akhenaton Images, Shutterstock.com

Závislostí na telefonu trpí hlavně vysokoškoláciFoto: Akhenaton Images, Shutterstock.com

Příznaky nomofobie

K typickým příznakům patří nervozita z toho, že dotyčný nemá telefon u sebe, neschopnost ho vypnout nebo jeho permanentní kontrola a nutkání okamžitě reagovat na zprávy. Časté jsou i takzvané fantomové vibrace, což je pocit, že telefon vibruje, i když to tak není.

Fobií je nespočet – existuje strach ze tmy, myší, hadů, volného nebo těsného prostoru. Je otázka, zda by tito lidé neměli strach z něčeho jiného, kdyby mobily neexistovaly. Třeba ze samoty,“ myslí si psychiatr Karel Nešpor, který se na léčbu závislostí specializuje. Mohli by mít například i fobii z jídla.

Foto: panitanphoto, Shutterstock.com

Místo aby si spolu povídali, sledují mobil. Obrázek, který dnes vídáme hodně častoFoto: panitanphoto, Shutterstock.com

Závislostí na mobilu trpí psychika

Hlavním problémem nomofobie není to, že budete neustálou kontrolou telefonu rozčilovat okolí. Pojí se k ní řada dalších psychických potíží, jako je třeba sociální fobie.

Kvůli nadužívání mobilních telefonů, potažmo sociálních sítí, hrozí velké riziko, že se vám postupem času změní i chování. Lidé, kteří se s ostatními baví jen přes moderní technologie, ztrácejí zábrany. Často začnou být příliš extrovertní až exhibicioničtí, a také agresivní, což jim může způsobit problémy třeba v práci.

Jak předcházet závislosti na telefonu

Závislosti na telefonu předejdete jedině tak, že začnete dobu na přístrojích cíleně zkracovat. Jako první omezte čas tam, kde trávíte nejvíc času (je to facebook, instagram nebo hraní her?).

Na noc telefon vypněte a budík si nastavte klasický, abyste neměli mobil při ruce a vyhnuli se nutkání jej stále kontrolovat. Také během dne si vyhraďte čas, kdy telefon úplně odložíte či vypnete. Zvlášť lidé, kteří tráví s moderními technologiemi spoustu času pracovně, by si takový detox měli dát alespoň na pár hodin každý den. Na procházce, při sportování nebo třeba během psaní úkolů s dětmi telefon potřebovat nebudete.

Je dokázáno, že 70 % lidí otevře nově příchozí mail do 6 vteřin. Nastavte si proto hranice, kdy budete číst elektronickou poštu, stačí dvakrát třikrát za den. Není třeba kontrolovat maily přesně v tu chvíli, kdy vám přijdou, a to ani ty pracovní.

Můžete si také vymezit místa, kam budou mít od teď telefony zákaz vstupu, například do koupelny, na toaletu nebo do dětského pokojíčku. Pomůže i letový režim na noc anebo vypnutí upozornění po pracovní době. „Je třeba si upravit aplikace na telefonu tak, aby vás nerušila upozornění, ať už optická nebo zvuková, a byli jste to vy, kdo si určuje, kdy telefon zkontroluje, a ne naopak,“ uzavírá psycholog Ondřej Pečený.

A víte, jaké fóbie mají slavní? Například která sexbomba se bojí podívat do zrcadla? 

Reklama

Související témata:

Načítám