Hlavní obsah

Nové žárovky ušetří desetitisíce!

Foto: Thinkstock

Úsporné zářivky sice šetří, ale v chodbě na ně zapomeňte!Foto: Thinkstock

Reklama

Žárovky mizí z trhu! Prý jsou neekologické, neekonomické, nic nevydrží. Ale kdo se má vyznat v alternativní nabídce? Prodavači vám nabízejí halogenové žárovky, úsporné zářivky nebo LED diody... Víte, o co vlastně jde a kolik reálně ušetříte nákupem čeho peněz?

Článek

Ačkoli žárovka pěkně plýtvá a z dodané energie vyrobí jen osm procent světla a zbytek promění na teplo, které však využít moc nejde, přesto na ně mnozí nedají dopustit a stále je mají doma nakoupené v záloze. Důvod? O ostatních zdrojích energie totiž panuje spousta nepravd, které od jejich pořízení odrazují. Nebo jste snad ještě neslyšeli, že úsporné zářivky nepatří do koupelny, protože se v ní ničí? A že nejsou vhodné k pracovnímu stolu, protože vydávají nepříjemné bílé světlo? Nic z toho dnes není samozřejmě pravda. Zde jsou největší omyly, které o úsporných zdrojích světla kolují.

1. Halogenové žárovky stačí, jsou také úsporné

Jsou, ale málo! Halogenové žárovky se stávají nejčastější náhradou za obyčejné – jdou totiž poměrně jednoduše vyměnit kus za kus, vypadají stejně, dávají totožné světlo a lze je stmívat. Jenže podobně jako klasické, ani tyto žárovky moc energie neušetří. Je to jen asi o 20 až 30 procent oproti klasickým, záleží, zda si koupíte typ patřící do energetické třídy C, nebo B. Většina sáhne po prvních, protože jsou levnější, přijdou na několik desetikorun. Za úspornější zaplatíte i dvě stovky.

Foto: Thinkstock

Také zdroje světla musejí být označené energetickým štítkem, na němž najdete všechny důležité informaceFoto: Thinkstock

2. Úsporné zářivky sice šetří, ale vydávají nepříjemné studené světlo

Není to pravda! Koupit si můžete úsporné zářivky, které vydávají světlo velmi podobné klasické žárovce. Tato barva se označuje jako teple bílá a poznáte ji podle kódů 2500 K, 2700 K, 825 nebo 827 na obalech.

Čím nahradit jednotlivé světelné zdroje?

3. Úsporné zdroje nejde stmívat!

Ano i ne! U obyčejných „úsporek“ si intenzitu světla, jak jste byli zvyklí u žárovek, regulovat nemůžete. Ale zvolit si lze buď halogenové žárovky, nebo některé typy úsporných zářivek. Je třeba je ale správně vybrat. „U kompaktních zářivek lze do stmívače použít pouze ty, které jsou k tomu přímo určeny. Obvykle jsou označeny jako dimmable, dimmerable nebo prostě dim či stmívatelné,“ říká Michal Staša ze Střediska pro efektivní využívání energie SEVEn. A pokračuje: „Použít lze i halogenovou žárovku, která má stejný tvar jako obyčejná žárovka.“ Vyrábí se ve výkonech 28 wattů, které nahrazují žárovku čtyřicítku, 42 wattů nahrazuje šedesátku, 54 wattů se rovná sedmdesátipětiwattové žárovce a šedesátiwattová halogenová dává stejně světla jako stovka obyčejná. Stmívat lze i některé LED žárovky.

Pokud chcete za eletkřinu platit ještě méně, Vařte nastudeno. Ušetříte!.

4. Časté spínání úsporné zářivky ničí, na chodbu se nehodí

Platí jen někdy! Rozsvěcování a zhasínání – aspoň u těch kvalitních – životnost nezkracuje a vydrží šest- až dvacet tisíc hodin, zatímco u klasické žárovky to byla jen jedna tisícovka. Problém však může nastat jinde. „Úsporné zářivky, hlavně tedy ty méně kvalitní a levnější, mají pomalejší náběh, někdy jsou to až dvě minuty, než dosáhnou plného jasu," říká Petr Holec z Pražské energetiky, která svým klientům nabízí energetické poradenství.

Foto: Thinkstock

Žárovky mají krátkou životnost. Zatímco úsporná zářivka vydrží léta, obyčejných za tu dobu musíte koupit několikFoto: Thinkstock

Právě na toaletě, v komoře či během dne v koupelně často pobýváte jen okamžik, a než zářivka začne pracovat na plný výkon, kdy se teprve projevuje její úspornost, tak už opět zhasínáte. Právě do těchto místností pak zvolte buď kvalitní typy, které nabudou plného jasu během okamžiku, nebo raději  halogenové žárovky. Svítidla LED tento problém nemají vůbec.

5. Úsporné zářivky jsou drahé!

To platí pouze pro jejich nákup, za šest let dokážou ušetřit více než deset tisíc korun! Zde je příklad Pražské energetiky, který simuluje situaci, kdy máte zapnutých pět světel po dobu tří hodin denně. Za ta léta musíte koupit 33 žárovek, protože mají životnost pouze tisíc hodin. Jedna stojí deset korun, takže celkem přijdou na 330 korun. Ze sítě pak odeberou elektřinu za 16 425 korun. Pokud se rozhodnete pro úsporné zářivky, kdy jedna přijde na 150 korun, během šesti let je nemusíte měnit, vydrží. Pořizovací náklady činí sice 750 korun, ale za elektřinu zaplatíte jen 3778 korun. Zatímco v prvním případě se celkové náklady vyšplhaly na 16 754 korun, v tom druhém jen na 4528 korun.

6. Úsporné zářivky jsou minulostí, nahradí je LED žárovky

To je opravdu možné, protože LED diody, někdy se jim říká i LED žárovky, jsou ještě šetřivější než úsporné zářivky. Zatímco ty mají o 75 procent nižší spotřebu, u LEDek se uvádí osmdesátiprocentní. Čtyřicetiwattovou žárovku tak nahradí dioda s příkonem jen sedm až osm wattů, k jejich přednostem navíc patří dlouhá životnost 25 až 45 tisíc hodin, to je dvojnásobek než u úsporných zářivek. Tím však výhody končí. K záporům pak patří v současné době vysoká cena 400 až 900 korun i to, že zatím dokážou nahradit jen šedesátiwattovu žárovku.

Šetřit však můžete nejen při svícení, pozor také na Vypnuté spotřebiče: Stojí vás tisíce!.

7. Poznat dobrou zářivku od špatné je těžké

Není! Zdroje světla musejí být stejně jako jiné domácí spotřebiče označené energetickým štítkem, na němž najdete nejen údaje o spotřebě – nejlepší A mají LED žárovky a kvalitní úsporné zářivky a nejhorší E až G žárovky obyčejné. Dále je zde označena také životnost, tedy kolik hodin vydrží svítit, příkon a světelný tok, laicky řečeno, jak moc či málo svítí.

Který ze zdrojů světla se osvědčil u vás doma? Máte do zásoby nakoupené obyčejné žárovky, nebo jste si oblíbili některé z úsporných zdrojů?

Reklama

Související témata:

Načítám