Hlavní obsah

Novinka: Tampony nové generace!

Foto: Thinkstock

Vaginální záněty trápí řadu ženFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud patříte mezi ženy, které neustále trpí různými vaginálními výtoky, svěděním či pálením, a u gynekologa jste častěji než na nákupech, měly byste zbystřit! Na český trh se dostává novinka, která by vám měla pomoci – probiotické tampony.

Článek

Čísla jsou neúprosná, podobnými potížemi trpí až dvě třetiny českých žen, pro které je kvůli tomu například návštěva veřejného koupaliště nebo toalet noční můrou. Kromě těhotenství jsou záněty (tedy bakteriální vaginózy nebo kvasinkové infekce) druhou nejčastější příčinou návštěvy u gynekologa, za jejich léčbu ročně zdravotní pojišťovny zaplatí přes půl miliardy korun. Jak problémy vznikají a jak je lze řešit?

Užitečné laktobacily

Laktobacily, tedy bakterie mléčného kvašení, jsou nedílnou součástí poševní mikroflóry a zajišťují její zdraví – pomáhají hubit škodlivé organismy. Jakmile ale z nějakého důvodu klesne jejich počet, je najednou pochva náchylná ke vzniku zánětu. A některé tyto důvody neobejdete, laktobacilů rapidně ubývá i při každé menstruaci. „Během menstruace se zvyšuje pH v pochvě a škodlivé organismy dostávají prostor k činění problémů. Riziko vzniku zánětu během menstruace nebo těsně po ní je až pětinásobně vyšší než jindy,“ vysvětluje doc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc.

Foto: Ellen

Probiotické tampony jsou k dostání ve třech velikostechFoto: Ellen

Jednoduchá pomoc

Nic se tedy nezdá jednodušší než během menstruace dodávat tělu laktobacily pomocí různých léčivých doplňků. „Dovedete si ale jistě představit, kolik se jich reálně dostane do pochvy, když budete každé ráno zapíjet kapičky. To množství je pochopitelně naprosto mizivé,“ říká doktor Unzeitig. Na trh se teď ale dostávají probiotické tampony, které jsou napuštěny právě laktobacily. Ty se z tamponu uvolní zahřátím na tělesnou teplotu a na rozdíl od kapek nebo jiných preparátů působí přesně tam, kde jich je potřeba.

Prevence je lepší než léčba

Jako u všech zdravotních problémů, i zde je samozřejmě lepší chovat se preventivně, než potom řešit problém. „Laktobacilus sám o sobě samozřejmě nic nevyléčí,“ říká gynekoložka MUDr. Zuzana Fučíková. „Pokud už tam nějaký zánět je, musí se léčit klasickou cestou,“ vysvětluje. Laktobacilus totiž okyseluje poševní prostředí, čímž zajišťuje optimální poševní mikroflóru. „Pravdou je, že vstřebávací schopnost poševní sliznice je během menstruace velmi dobrá. Jediné, na co je nezbytné dbát, je pravidelná výměna tamponů," dodává MUDr. Jiří Pavlásek z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Foto: Fermalac

Laktobacily můžete doplnit například vaginálními globulemiFoto: Fermalac

Tampony vedou!

Pokud chcete předcházet vaginálním zánětům, jsou tampony výhodnější než menstruační vložky. „Při používání tamponů se krev rovnou vsákne, místo aby někde tvořila jezírka. Pokud navíc tampony žena pravidelně mění, pravděpodobnost vzniku nějakého problému v souvislosti s jejich užíváním je mizivá,“ vysvětluje Vít Unzeitig. Tampony mají i další přednost: při používání vložky se jejím pohybem snáze dostávají škodlivé organismy z konečníku do pochvy. A to právě ve chvíli, kdy je nejnáchylnější ke vzniku infekce a následného výtoku. „I když byste si konečník myla vodou po každé návštěvě toalety, stejně tam vždycky nějací ‚škůdci‘ zůstanou,“ dodává Vít Unzeitig.

Foto: Femifit

Vhodnou alternativou jsou i různé vaginální výplachyFoto: Femifit

Připlatit si se vyplatí

Jako za všechny novinky si ale i za probiotické tamponymusíte připlatit. Seženete je výhradně v lékárnách a například jedno balení tamponů velikosti mini se 14 kusy stojí 230 korun, u větších tamponů (normal a super) klesá cena, ale i jejich počet v balení. „Toho, o kolik je cena vyšší než u standardních tamponů, jsme si vědomi. Probiotické tampony ale stačí používat vždy první tři dny po třech kusech. I tak bude prevence dostatečná,“ vysvětluje zástupce distributora. V České republice získaly probiotické tampony ellen doporučení České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP a jsou registrované i jako zdravotnický prostředek.

Také trpíte častými záněty? Jak se jim snažíte předcházet? Jste ochotné platit spíš za prevenci než za léčbu? Chystáte se probiotocké tampony vyzkoušet? Napište nám do diskuse.

Reklama

Související témata:

Načítám