Hlavní obsah

Nový partner, nové nemoci!

Foto: Thinkstock

Nejen vy, ale i vaše tělo si musí zvyknout na nového partneraFoto: Thinkstock

Reklama

Máte nového partnera a jste s ním opravdu šťastné. Počáteční zamilovanost vám ale kazí jedna věc – každou chvíli jste oba nemocní. Ať už je to rýma, kašel nebo žaludeční obtíže, týden co týden se zkrátka objeví něco. A všechno začalo zhruba v té chvíli, kdy se ve vašem životě objevila nová láska. Jak je to možné?

Článek

Intimní vztah a blízké soužití s někým novým je pro váš imunitní systém velkou zatěžkávací zkouškou. Věděli jste například, že jen při obyčejném polibku si vzájemně předáte až 250 druhů bakterií?

Angína, záněty, chřipka – pořád dokola

„První měsíc nového vztahu jsme s přítelem plánovali romantický víkend v jihočeském hotýlku, strašně jsme se na to oba těšili. Já ale dostala hnisavou angínu a zůstala jsem s antibiotiky v posteli skoro dva týdny. Měsíc nato jsem zase měla zánět močových cest a hned potom střevní chřipku. Pořád mě něco bolelo a celkově jsem se v prvním zhruba půl roce cítila hrozně. Takhle nemocná jsem nebyla snad od školky,“ popisuje svou zkušenost sedmadvacetiletá Jitka. Ve skutečnosti se její stav dá opravdu přirovnat tomu, co jsme zažívaly jako děti.

Ve chvíli, kdy jste se z domácího prostředí dostali do školky, jste byli vystaveni působení nových patogenů, které vaše tělo do té doby neznalo a muselo se s nimi teprve naučit vyrovnat. „K podobné situaci dochází i v dospělosti, když začnete intimně žít s novým partnerem,“ vysvětluje MUDr. Martin Nouza z pražského Centra klinické imunologie.

Foto: Thinkstock

Nový partner, nové prostředí, a imunitní systém musí přepracovat scénářFoto: Thinkstock

Výměna malé zoo

Každý z vás si v těle a na sliznicích nosí velké množství různých bakterií; například jen na kůži jich hostíte kolem tisíce druhů. Vaše mikroby se ale nemusí shodovat s mikroby nového partnera – zhruba 80 % jich máte stejných, zbývajících 20 % je však individuálních, a právě ty mohou být zdrojem problémů. „Když začnete s někým žít, vzájemně si své bakterie vyměníte. Zatímco partnerovi ty jeho nezpůsobují žádné potíže, pro vás mohou být příčinou infekcí. Váš organismus je totiž nezná a musí se teprve naučit je tolerovat,“ vysvětluje MUDr. Eva Kovaříková, imunoložka z kliniky Gymuno.

Vyrážka zkazila předehru

Poměrně častá je podle lékaře Nouzy i kožní a slizniční reakce na sperma, ale i na sliny partnera, což zažila i pětadvacetiletá Monika: „Můj přítel, se kterým jsem tehdy byla jen pár týdnů, mě v rámci předehry líbal po celém těle. Byla jsem dost překvapená, když jsem si později všimla zarudlých, svědivých fleků na břiše v místech, kde se mě dotýkal rty. Podráždění kůže zmizelo až po pár hodinách. Časem jsme si ale asi na sebe zvykli, protože potíže zmizely,“ popisuje.

Pomohou probiotika i relaxace

Dá se vůbec s nežádoucí sbírkou mikroorganismů nějak bojovat? Imunitní systém můžete v tomto náročném období podpořit probiotiky, které jsou k dostání běžně v lékárnách. Nepodceňujte ale ani svůj životní styl! Vaše tělo dostává zabrat víc než kdy jindy a vy mu můžete pomoci tak, že se vyhnete stresu a dopřejete si více odpočinku a klidu. Zdravý organismus by se měl s novými bakteriemi časem sám vyrovnat a vytvořit si vůči nim odolnost.

Neléčit příznaky, ale příčinu

Od partnera navíc nezískáte jen špatné bakterie, které jsou příčinou infekcí. „Stejně tak dochází ke vzájemnému přenosu příznivých bakterií, které stimulují imunitní systém, vytvářejí potřebné protilátky a posilují vaši obranyschopnost,“ vysvětluje lékař Nouza. Ta už je navíc, narozdíl od imunity malého dítěte, plně vyvinuta, a tak se potíže nemusí u mnoha lidí vůbec projevit nebo na sobě mohou pocítit jen slabé příznaky, jako je celková únava nebo zduření mízních uzlin.

„Pokud ale opakované záněty neustupují, může se jednat o onemocnění imunitního systému a příčina může být mnohem vážnější. Jestliže je to i váš případ, nepodceňujte své potíže a navštivte specialistu, neboť je nutné řešit primární příčinu, nikoli jen příznaky v podobě opakovaných zánětů, léčených donekonečna antibiotiky,“ varuje MUDr. Eva Kovaříková.

Stalo se i vám, že vaše tělo špatně snášelo vaši novou lásku? Jak jste se s tím vypořádali? Co vám pomohlo? Poraďte ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám