Hlavní obsah

O kolik musíte být starší, aby vám to doma klapalo?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Vrásky, šediny a pigmentové skvrny, a přesto má vedle sebe mladého zajíčka! Co si myslíte o vztazích, v nichž je žena starší, a kolik let vás musí dělit, aby vaše partnerství patřilo k těm stabilním?

Článek

Vztahy, ve kterých je žena výrazně starší než její mužský partner, vždy přitahují hodně pozornosti. Vzpomínáte na dobu, kdy se americká herečka Demi Moore (57) dala dohromady s charismatickým bývalým modelem a hercem Ashtonem Kutcherem (41)? Média nemluvila o ničem jiném! On byl mladík, ona cougar (puma), tak říkají v Americe sexuálně atraktivní ženě vstřícné ke vztahu se zajíčkem. A co teprve takový vztah francouzského prezidenta Emmanuela Macrona (42) a jeho ženy Brigitte (66)? Kromě stylu oblékání je věk první dámy Francie velmi oblíbeným tématem bulváru (móda podle Brigitte Macron).

Proč šla Brigitte Macron pod kudlu

V létě roku 2019 prosáklo, že aby mohla Brigitte svého o 24 let mladšího manžela důstojně reprezentovat, podstoupila již několikátou plastickou operaci. Upozornil na to britsko-francouzský magazín Closer, podle kterého se ostře sledovaná manželka uvedeného státníka svěřila do péče soukromé americké nemocnice.

Poohlíží se snad francouzský prezident po mladších? Má jeho žena depresi, protože jí přibyla další vráska? Tyhle zprávy jsou vždy předmětem zájmu! Tvrdí to i americký sexuolog a psycholog Justin Lehmiller, který na poli vztahů provedl vlastní výzkum. I když výzkum je v tomto případě silné slovo, protože názory i zkušenosti nejen laiků, ale i odborníků se různí.

Foto: Profimedia.cz

Rozdíl 22 let už je vidět. Lásce to ale může být jednoFoto: Profimedia.cz

Když je starší muž, je to normální

Dvojice, ve kterých je naopak mnohem starší muž už tolik zájmu nevzbuzují. Upřímně řečeno, když si dědeček najde lasičku, je borec. Jen si vezměte amerického prezidenta Donalda Trumpa (73) a jeho o 24 let mladší Melanii (49). „Jistě, o Trumpových se hodně mluví, ale není to kvůli jejich věkovému rozdílu,“ podotýká sexuolog s tím, že obecně hodně lidí nevidí nadějně vztahy, v nichž je žena tou zralejší. Mají ale pravdu?

Foto: Profimedia.cz

Prezident a první dáma představují obvyklejší variantu, šťastně ale vypadají jen málokdyFoto: Profimedia.cz

Je věkový rozdíl překážkou?

„Tato silná zaujatost pravděpodobně vysvětluje, proč je vztahů s výrazně staršími ženami méně. V podstatě jsou až vzácné, vyplynulo to i ze sčítání lidu ve Spojených státech. Manželství, ve kterých je žena o deset nebo více let starší než její muž, je pouhých 1,3 procenta,“ tvrdí Justin Lehmiller.

Aby zjistil, jak si takové páry vedou v porovnání s ostatními, provedl výzkum (výhody a rizika vztahu se zajíčkem). „Zpovídal jsem přibližně 200 heterosexuálních dvojic, jež jsem rozdělil do tří skupin. Žena významně starší než muž, a to v průměru o 17 let, žena významně mladší ve stejném věkovém rozpětí a ti, kteří si jsou věkem blízcí – není mezi nimi rozdíl víc než tři roky,“ popisuje sexuolog a výzkumník na svém blogu. Na co přišel?

Tajný recept na štěstí

„Zjistil jsem, že ženy, které byly o více než deset let starší než jejich mužští partneři, byly zároveň ty nejspokojenější. V porovnání s dalšími skupinami je soužití takové dvojice harmoničtější a šťastnější,“ překvapuje Justin Lehmiller. V čem je podle něj to tajemství?

Fakt, že zrovna zralejší partnerky si ve vztazích s mladšími muži nemají na co stěžovat, je z většiny postavený na dedukcích. Svoji roli tu ale určitě hrají zkušenosti a rozvážnost starších žen (kterým slavným kráskám to klape s mladšími muži?).

Láska nezná počty ani letopočty

„Sám s jistotou nemohu říci, proč tomu tak je, nicméně z předchozích studií víme, že láska nezná hranic. Některým mužům imponuje, že se vedle starší ženy cítí více doceněně i zodpovědně. Ti další si plní pubertální sny, v nichž hlavní roli hrála matka nějakého vrstevníka. Koneckonců, ne nadarmo je pornografie s tématem milf tak populární,“ objasňuje Justin Lehmiller a my dodejme, že milf je označení pro sexuálně atraktivní starší ženy. Zkrátka spoustě mužům, kteří u žen hledají dominanci a moc, právě zralé dámy vyhovují.

Jedno je tedy jasné. Zatímco páry, v nichž je žena zralejší, obvykle čelí sociálnímu odporu, nemusí to nutně bránit v rozvoji silných a vysoce uspokojivých vztahů. Je-li tedy i vaše občanka trochu staršího data, nemusíte si před svým později narozeným protějškem dělat starosti.

Jsou ale odborníci, kteří tvrdí pravý opak. Proč je podle Tracy Cox riskantní vzít si mladšího muže? 

Reklama

Načítám