Hlavní obsah

O kolik zdražilo ovoce a zelenina? Známe cenové skokany!

Foto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Foto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Reklama

Na to, že ceny ovoce a zeleniny mírně rostou, jste si asi také bohužel už zvykli. U některých druhů je obtížnější se s tím smířit, například u jablek. Jsou ale tím, co skutečně zdražuje nejvíc?

Článek

Jednou je moc dlouhá a tuhá zima, jindy zas přijde teplo moc brzy a je sucho – anebo moc prší. To jsou argumenty, se kterými před vás pěstitelé a zemědělci předstupují, aby vás připravili na další nárůst cen ovoce a zeleniny. I když i vám možná připadá, že žádné počasí vlastně není dost dobré na to, aby něco rostlo, ve výsledku to má jediný efekt – prostě se musíte smířit s tím, že z peněženky vytáhnete zas o trochu víc. Schválně jsme zjišťovali, o kolik víc to je v porovnání s loňskem. Odpovědi jsme hledali ve statistikách srovnávače cen Kupi.cz a objevili několik zajímavých i překvapivých údajů.

Za jablka o polovinu víc!

„Největší meziroční skok mohli spotřebitelé letos zaznamenat u jablek, konkrétně jablka červená podražila oproti loňsku téměř o 59 procent, ale vyplatí se podívat do slevových letáků, protože obchodníci mnohdy kompenzují jejich vysokou běžnou cenu vyšší slevou. Jsou ale i druhy ovoce, jejichž cena se od loňska skoro nepohnula, tedy jahody – anebo poklesla, například banány,“ říká Petr Miklík, marketingový manažer Kupi.cz.

V souvislosti se zdražováním ovoce se asi nejvíc mluvilo právě o nárůstu cen jablek. Mohli bychom se letos dočkat naopak zlevnění? „Vysoké ceny jablek se pravděpodobně udrží do začátku letošní sklizně v některé ze zemí, odkud se k nám jablka ve větším množstvím dovážejí – ceny se tedy změní dříve, než se budou jablka sklízet u nás. Současná situace je odrazem nízké sklizně a toho, že zásoby českých jablek v českých skladech v ČR došly dříve než obvykle. Očekávám, že ceny jablek letos klesnou, neboť i letošní úroda, nejen u nás, se předpokládá lepší než loni,“ říká agrární analytik Petr Havel.

Foto: PosiNote, Shutterstock.com

Jablek se loni urodilo velmi málo, takže cena prudce vzrostlaFoto: PosiNote, Shutterstock.com

Podívejte se s námi do statistik na konkrétní příklady

  • Jablka červená 1 kg - jsou skokanem roku, protože jejich cena vzrostla z loňských 19,90 Kč na letošních 31,60 Kč, tedy o 58,79 %. V akci byste je loni koupili za 16,90 Kč, letos to je už 23,23 Kč.
  • Jablka Jonagold 1 kg - loni jste je mohli pořídit za 32,90 Kč, letos za ně dáte o 21 % víc, tedy 39,90 Kč. V akci je lze pořídit za 29,90 Kč, ale například v dubnu stála v akci jen 18,90 Kč.
  • Jablka Golden Delicious 1 kg - loni stála 34,90 Kč, letos podražila o 11,46 % na 38,90 Kč. Ve slevě jste je loni mohli pořídit za 22,60 a letos za 28,90 Kč.
  • Jahody 500 g - za vaničku jahod jste loni zaplatili 39,90 Kč, letos to bylo asi o 7 procent víc, tedy 42,40 Kč. Ve slevě jste je mohli pořídit za 27,90 Kč, což je o dvě koruny méně, rekordní slevová akce byla teď v květnu, kdy stály 19,90 Kč.
  • Modré hrozny 1 kg - jich se zdražování nedotklo a jejich cena zůstává 69,90 Kč. Ovšem v akci je koupíte o 9 % levněji než loni, tedy za 54,90 Kč.
  • Banány, citrony 1 kg - ceny tohoto exotického ovoce meziročně klesly. Cena citronů o asi 3 procenta na 44,40 Kč a banánů dokonce téměř o 12 % - v akci se dají koupit i za 16,90 Kč, což je o 30 % levněji než loni.

Skokan roku: mrkev!

I když větší nárůst cen čekáte možná u ovoce, zelenina ve zdražování drží krok a možná i překvapí. „Největším cenovým skokanem je mrkev. Její cena se zvedla o neuvěřitelných 70 procent, akční cena se také nevyrovná té loňské, je vyšší dokonce o 77 procent. Loni v květnu jste mohli koupit kilogram mrkve za 19 Kč a v akci za 15 Kč, letos se běžná cena pohybuje kolem 33 Kč a v akci je to 27 Kč. Navíc akcí na kořenovou zeleninu výrazně ubylo a nakoupit ji výhodněji je mnohem obtížnější,“ říká Petr Miklík.

Foto: Gamzova Olga, Shutterstock.com

Od loňského roku vzrostla cena mrkve o sedmdesát procent!Foto: Gamzova Olga, Shutterstock.com

Pojďte se podívat na další konkrétní druhy

  • Brokolice 500 g - loni patřila mezi druhy, které zdražovaly, letos však její cena klesla o 2 %, tedy z 25,70 na 25,20 Kč. V akci ji můžete pořídit za 18,20 Kč, v lednu a únoru to bylo dokonce za 13,90 Kč.
  • Paprika červená 1 kg - loni vás vyšla na 68,50 Kč, letos zlevnila na 64,90 Kč. Ve slevě ji můžete koupit i za 37,60 Kč. Nejlevněji jste ji letos mohli v akci pořídit v březnu a květnu za 29,90 Kč.
  • Rajčata cherry 500 g - oblíbená mini rajčátka od loňska podražila o zhruba 13 procent. Ze 36,40 Kč za kilo to je letošních 41,20 Kč. V akci je však můžete koupit za 27,50 Kč, což je o 1,30 Kč méně než v loňských slevách.
  • Brambory konzumní rané 1 kg - i když se o růstu jejich ceny hodně mluvilo, statistiky ukazují, že vzrostla jen o zhruba dvě procenta – z loňských 22,60 Kč na 23,10 Kč. Letos je v akci koupíte za 19 Kč, tedy zhruba o dvě koruny dráž než v loňských akcích.
  • Cibule 1 kg - surovina pro českou kuchyni stejně zásadní, jako brambory, podražila o 8 %, tedy z 11,90 Kč na 12,90 Kč. Loni ji šlo ve slevách pořídit již za 6,90 Kč za kilo, letos musíte počítat s cenou o dvě koruny vyšší. Rekordní slevová akce byla v lednu a únoru, kdy kilo cibule stálo 6,40 Kč.

Odrazují vás ceny od nákupu ovoce a zeleniny? Napište nám!

Reklama

Načítám