Hlavní obsah

O víkendu oslavte archeologii a vyrazte na Polívkování

Foto: YARUNIV Studio, Shutterstock.com

Foto: YARUNIV Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kam vyrazit o víkendu? Čeká nás počasí sice trochu chladnější a obloha zamračenější než o víkendu minulém, ale i tak to vypadá dobře. A nabídka akcí je opět velmi bohatá. Navíc proběhl Velký knižní čtvrtek a my máme tipy i na skvělé novinky v knihkupectví.

Článek

Příjemné babí léto si o tomto víkendu neužijeme, ale nezoufejte. Čeká nás ideální počasí na módní vrstvení a po celé republice spousta akcí, na kterých se zahřejete, pobavíte nebo i něco zajímavého dozvíte. Zachumlejte se do svetrů, vest a šál a prostudujte předpověď počasí a naše tipy.

V sobotu nás čeká zataženo až oblačno, místy přechodně polojasno. Na západě a severozápadě ojediněle přeháňky, na Moravě mrholení. Zejména ráno a dopoledne místy mlhy. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti až 20 °C.

V neděli bude zataženo až oblačno, zejména na východě přechodně i polojasno. V západní polovině Čech místy občasný déšť nebo přeháňky. Ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C, na východě kolem 12 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na východě až 21 °C.

Polívkování na náplavce

Chystáte se do centra Prahy a hledáte, kde se dobře najíte? Zajděte v sobotu na Smíchovskou náplavku – Hořejší nábřeží, kde se koná již tradiční přehlídka polévek z celého světa. Ochutnáte typicky českou bramboračku, poctivý vývar, kulajdu nebo dršťkovou, ale i srbskou čorbu, mexické chipotle, francouzskou bouillabaissu, italské gazpacho, vietnamskou polévku Pho a další. K pití bude cider, mošt, svařák i vína ze zahraničí a pivo točené přímo z tanku. Nebudou chybět křupavé rohlíčky, koláče, buchty a jiné sladké chuťovky.

Foto: ipetka.cz

Stánky (nejen) s polévkami, kam se podíváš. Důvod navštívit o víkendu PrahuFoto: ipetka.cz

Oslavy archeologie po celé republice

Třetí říjnovou sobotu slaví svět mezinárodní den archeologie. Letos si můžete na více než 50 místech Česka vyzkoušet, jak vypadá terénní práce archeologa a jak žili lidé v různých obdobích historie. Čekají vás zajímavé workshopy, přednášky i komentované prohlídky muzejních expozic nebo běžně nepřístupných památek. Kam vyrazit?

Do archeoskanzenu Březno u Loun, Roztoky u Prahy, do jeskyně Býčí skála, na Špilberk nebo třeba do Telče – jedno z padesáti míst budete mít určitě za rohem.

Foto: nasepraha6.cz

Co obnáší práce archeologa se dozvíte na jednom z padesáti míst v ČeskuFoto: nasepraha6.cz

S draky do Zooparku Zájezd

Rodinnou zoo najdete kousek od Okoře a obvykle tu můžete vidět na sto druhů exotických a domácích zvířat. Motem Zooparku Zájezd je Blíž k přírodě a dokazuje to třeba kontaktní koutek s domácími zvířaty. V sobotu to tu bude žít, budou se pouštět draci, dlabat dýně, můžete zažít komentované krmení nebo sokolnickou ukázku dravců. Děti, které si přinesou vlastnoručně vyrobeného draka, budou mít vstup zdarma. Drakiáda slibuje celodenní zábavu.

Foto: Profimedia.cz

Do Zooparku Zájezd si přineste vlastnoručně vyrobeného draka a budete mít vstup zdarmaFoto: Profimedia.cz

Indiánské léto v Plzni

V Plzni patří sobota Indiánům. Ve West Parku můžete poznat historii osidlování amerického západu. Láká vás být indiánem nebo kovbojem nebo chcete zkusit práci zlatokopa? Bude se střílet z luku, házet tomahawkem nebo lasem, rýžovat zlato a také si můžete ulovit mustanga. Jako pomocník šerifa se s ním můžete i vyfotit a pochutnat si na dobrotách z Divokého západu.

Foto: plzenprodeti.cz

Divoký západ je blíž, než byste čekali. Zajeďte si o víkendu do PlzněFoto: plzenprodeti.cz

Tipy z Velkého knižního čtvrtku

16. ročník čtenářského projektu je letos rekordní. V rámci Velkého knižního čtvrtku (17. října) se na pultech knihkupců objevila rovná dvacítka pozoruhodných titulů. Jedná se o světové bestsellery i očekávané tuzemské novinky, které symbolicky otevřely podzimní knižní sezonu.

Martin Selner: Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr

Kniha navazuje na předchozí Autismus & Chardonnay a je o tom, co vás autismus může naučit a že snadné není vždy správné. Autor s ironií a nadsázkou upozorňuje, že není třeba se utápět v patosu, někdy stačí víno a Tatranka v akci, a hlavně nezavírat oči před jinakostí.

Foto: Archiv firmy

Autismus je v dnešní době hodně propírané téma, týká se čím dál většího počtu lidíFoto: Archiv firmy

Aleš Palán (ed.): Ten den – 17. listopad 1989

Autoři, v čele s editorem Alešem Palánem, připomínají událost, která vstoupila do dějin. Kniha obsahuje více než dvě stě přímých svědectví demonstrantů, organizátorů i řadových účastníků, náhodných kolemjdoucích, zasahujících policistů i povolaných záchranářů. S jakými myšlenkami ráno vstávali a jakou budoucnost viděli před sebou, když byla demonstrace rozehnána a sčítaly se šrámy?

Foto: Archiv firmy

Sametová revoluce bude mít za chvíli třicet. Připomeňte si ji knihouFoto: Archiv firmy

Vladimír Pikora, Markéta Šichtařová: S androidkou v posteli

Mají spolu šest dětí, jsou autory několika knih, nositeli ceny Magnesia Litera a popularizátory světa peněz. Nebojí se psát o tom, jak nás politici zadlužují, o cenzuře na sociálních sítích nebo riziku zneužití umělé inteligence. Ukazují, jak je důležitý selský rozum a jak se nenechat ovlivnit médii. Nečekejte suchý odborný text pro vědátory. Kniha je psána s nadhledem a pobaví vás.

Foto: Archiv firmy

Když píše o ekonomice duo Pikora-Šichtařová, čte se to jako detektivkaFoto: Archiv firmy

Zvítězí nadšení pro archeologii, nebo chuť na polévky celého světa? Nezapomeňte sledovat počasí!

Reklama

Načítám