Hlavní obsah
2,8
(40)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Karamelizované banány s oříšky, křehké těsto a oříškový krém? Zkuste tuhle dokonalou kombinaci a uvidíte, že se po koláči jen zapráší.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 24 × 24 cm
Těsto
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g špaldová mouka
  • 2 ks žloutků
  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučka
Náplň
  • 50 g lískooříškové pomazánky
  • 3 ks banánu
  • 150 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 1 hrst vlašských ořechů
Článek

Postup

01.

Do mísy prosijte obě mouky, přidejte moučkový cukr, pokrájené změklé máslo a žloutky. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do folie a nechte chvilku odpočinout v chladu. 

02.

Banány oloupejte, podélně překrojte a seřízněte na poloviny. Ve větší pánvi nechte rozpustit cukr, přidejte do něj máslo, a když se směs spojí, přidejte banány a oříšky. Míchejte, aby se ovoce obalilo. Poté směs přesuňte do formy a zarovnejte tak, aby se banány nepřekrývaly.

03.

Těsto vyválejte na velikost o něco větší, než je forma. Potřete ho lískooříškovým krémem a potřenou stranou ho opatrně přeneste na karamelovou směs. Okraje těsta zahněte dovnitř. Navrchu ho na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára. 

04.

Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte půl hodiny. Po upečení ho nechte trochu vychladnout a překlopte na podnos. 

Tip

Vychladlý koláč můžete podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny, šlehačky nebo mascarpone.

Reklama

Načítám