Hlavní obsah

Obyčejné kuchyňské prkénko jako dekorace? Vyzkoušejte to!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Obyčejné prkénko se může za malou chvilku proměnit v zajímavou dekoraci nebo nástěnku na vzkazy. Chcete vidět jak? Máme pro vás pár tipů!

Článek

Ať vezmete do ruky kus pěkného dřeva, nebo si pořídíte plastové prkýnko, vždy se tahle kuchyňská pomůcka může stát nejen užitečným a nezbytným pomocníkem při vaření, ale lze ji také ozdobit a získat tak zajímavou i praktickou dekoraci. Není to složité ani drahé.

Závěsná vázička ze starého hrnku

Ocenili byste malou vázičku nebo zásobník na tužky či drobné náčiní na stěnu? Přišroubujte k prkénku hrneček. Použili jsme hrnek s trochu ťuklým krajem a bruskou jsme do něj udělali malou dírku na přišroubování. Až hrneček k prkénku připevníte, můžete vše nechat jen tak. Jestli však máte náladu, pusťte se do zdobení: na prkýnku třeba opakujte barvy a dekor z hrnečku, aby se vzhled sjednotil. Stačí na to permanentní fixy a akrylová barva jako podklad. Možná vás bude také zajímat, jak vyrobit závěsnou bylinkovou zahrádku do kuchyně.

Foto: Jakub Jurdič

Je šikovné vyrobit závěsnou vázičku nebo zásobník z prkénka, které má ouško nebo alespoň dírku, aby šlo lehce pověsit. Pokud takové nemáte, je snadné do prkýnka vyvrtat malý otvor a provléknout jím šňůrku na zavěšeníFoto: Jakub Jurdič

Obrázek z hřebíků a nití na starém prkýnku

Prkénko můžete proměnit ve „vázičku“ i s pomocí hřebíků a nitě nebo příze. Stačí, když na dřevo nakreslíte tužkou vázu a po jejím obvodu pak v pravidelných rozestupech natlučete kratší hřebíky s hlavičkou. Omotejte je barevnou nití či přízí tak, aby vytvořila dojem vázy. Obrázek lze doladit i podkladem z akrylové barvy – pro efekt jsme zvolili zlatou a natřeli jsme i okraj prkénka, vznikl tak dojem rámu. Z hřebíků lze vyrobit i originální číslo popisné.

Foto: Jakub Jurdič

Do takové vázy se nejlépe hodí sušené nebo umělé květinyFoto: Jakub Jurdič

Džínový kapsář na zeď

Máte doma starší džíny, které vám nebude líto rozstříhat? Víme, jak využít kapsy. Po vystřižení z kalhot je obyčejnými připínáčky přitlučte k prkénku. Za pár minut tak vznikne kapsář, do kterého můžete vložit, cokoli se vám v kuchyni nebo předsíni bude hodit. Líbí se vám? Podívejte se na dalších 5 způsobů, jak využít kapsy ze starých riflí.

Foto: Jakub Jurdič

Prkénko se změní v kapsář během pár minut, a protože látka zakryje většinu podkladu, můžete využít i kousek, který opravdu leccos pamatuje – ještě udělá parádu jako vintage dekoraceFoto: Jakub Jurdič

Vzkazovník z korkových špuntů

Máte vestavnou lednici a chybí vám místo, kam „přilepit“ vzkaz nebo lístek se seznamem, co by bylo fajn koupit? Prkénko vás zachrání. Potřebujete korkové zátky od vína. Nožem je nakrájejte na tenké plátky a tavnou pistolí je nalepte do středu prkénka. Jde to velmi snadno, a když uděláte víc vrstev, nemusíte být ani kdovíjak přesní. Máte-li kuchyň zařízenou spíš v romantičtějším tónu, dozdobte korek svazkem sušených rostlin a mašličkou

Foto: Jakub Jurdič

Teď už vám neunikne žádný vzkaz, hlavně, aby seznam hlava děravá nezapomněla domaFoto: Jakub Jurdič

Tabulka na vzkazy z plastového prkénka

Levnější – a barevnější – variantou je prkénko z plastu. V zábavnou tabuli na vzkazy ho proměníte s pomocí kolíčků na prádlo, tavné pistole a permanentních fixů různých barev. Kolíčky přilepené tavnou pistolí drží skvěle a motiv na prkénku zvolte podle toho, co se vám hodí do kuchyně a na co stačíte výtvarně. Mrkněte se na návod na 5 krásných dekorací z kolíčků.

Foto: Jakub Jurdič

Prkénko lze zavěsit na zeď za provázek – využití najde třeba i v předsíniFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Načítám