Hlavní obsah
2,8
(153)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Je podobné jako to šlehačkové a chuti octa se nemusíte vůbec obávat. Jde o technologický fígl, který dodá těstu pružnost a díky tomu se s ním výborně pracuje. Tak bez obav do toho!

20 min.
Příprava
8 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
80 kusů
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 2 ks žloutků
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce octa 8%
K dokončení
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 300 g cukru moučka
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku, přidejte nakrájené máslo, žloutky, ocet a vodu. Vše důkladně propracujte a těsto nechte asi hodinku zabalené v chladu odpočívat. 

02.

Vanilkový lusk nařízněte a vyškrábněte semínka. Přidejte je do misky s moučkovým cukrem a promíchejte. 

03.

Uleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na výšku 1,5 až 2 mm. Vykrajujte tvary podle libosti, ale je lepší použít spíš menší vykrajovátka. Malé křupavé kousky cukroví chutnají lépe a budete jich mít víc.  

04.

Plech vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj vykrojené kousky. Pečte je asi 8 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě horké je obalujte ve vanilkovo-moučkovém cukru.

Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.

A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévkusmaženého kaprabramborovým salátem?

Reklama

Související témata:

Načítám