Hlavní obsah

Odborníci na zdraví: Co neudělají nikdy, a co praktikují vždycky?

Foto: Thinkstock

Podlehnout chuti, nebo se držet svých zásad? Každému z nás to občas „ujede", jak jsou na tom ale odborníci?Foto: Thinkstock

Reklama

Jak se stará o zuby stomatolog, co jí odborník na trávicí trakt, jak relaxuje fyzioterapeutka? Vyzpovídali jsme několik odborníků – a každý z nich nám prozradil svůj tajný tip na zdraví a spokojenost.

Článek

Každý den radí a pomáhají ostatním. Jestlipak se ale podle vlastních zásad sami řídí? Není to jako ve známém úsloví o svícnu, pod kterým je tma? Přečtěte si, co by naši spolupracovníci nikdy neudělali, nebo co naopak dělají vždycky!

„Nikdy nepočítám kalorie, nikdy se nevážím a netýrám se hladovkami. Za smysluplnější považuji kompletní, celoživotní změnu jídelníčku, založenou na sezonních, čerstvých a ekologicky vypěstovaných biopotravinách,“ ujišťuje Mgr. Hana Zemanová, odbornice na zdravou výživu a autorka biokuchařek.

„Vždycky dám přednost jablkům nebo hruškám před tropickým ovocem, ačkoli mi vlastně moc nechutnají. Jsou totiž z naší geografické oblasti, a tudíž vlastní našemu organismu. Navíc jsou plné vlákniny, což je všelék na nemoci trávicího traktu, a také udržují stabilní glykémii – a tím omezují mou nezřízenou žravost,“ říká MUDr. Marek Beneš, gastroenterolog z Institutu klinické a experimentální medicíny.

„Slova nikdy a vždyckyse v kurzech snižování nadváhy snažíme lidi odnaučit. Věty jako ,nikdy se už netknu sladkého´ by si říkat neměli. Zkrátka, nedávat si nereálná předsevzetí. A o to se snažím i já – dodržovat všechno s mírou a vypustit ze svého slovníku zákazy a příkazy. Vím, že se musím kontrolovat celoživotně, ale ta kontrola by měla být laskavá,“ myslí si psycholožka PhDr. Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB.

Nikdy neběhám bez sportovní podprsenky! Bez dobré opory si můžete nevratně poškodit vazivové pruhy, které tvoří spojení mezi povrchem prsní žlázy a hlubokou vrstvou kůže. Jakmile se vazy jednou natáhnou, prsa povisnou a je velice obtížné dát je zase do pořádku,“ prohlašuje osobní trenérka a masérka Bc. Radka Svobodová.

Vždycky, když jedu do oblasti, kde nemusí být k dispozici balená pitná voda nebo možnost vodu převařit, přibalím do svého zavazadla dezinfekční prostředek na úpravu vody. Je to jediný spolehlivý způsob, jak se vyhnout velmi nepříjemným střevním infekcím,“ popisuje svou taktiku epidemiolog a odborník na cestovní medicínu prof. MUDr. Jiří Beran, CSc.

Vždycky, když kupuji boty svým synům – 17 let a 2 roky, jim dělám test vhodnosti bot. Obkreslete chodidlo na tvrdý papír, dle obrysů vystřihněte a tuto maketu stélky se pak pokuste vložit do boty. Zasunete-li ji tam bez jediného problému, jsou tyhle boty ty pravé. Pokud se vám model podaří zasunout s lehkou námahou, případně po odstřižení malíčku, můžete boty s částečnou tolerancí použít. Když musíte odstřihnout i celý palec, případně pokud maketa nejde zasunout vůbec, je bota téměř určitě nevhodná, tedy úzká,“ říká podolog Jaroslav Fešar, prezident České podologické společnosti.

Vždyckypo čistění zubů na sebe pořádně otevřu ústa do zrcadla. Pokud to děláte denně, brzy budete schopní pouhým pohledem odhalit, že se v dutině ústní něco nedobrého děje, ať už je to krvácení z dásní nebo povlak na jazyku. Vážně nemusíte čekat půl roku na pravidelnou zubní prohlídku!“ – říká stomatolog prof. Zdeněk Broukal, CSc.

O šílených psychiatrech a lékařích čoudících jako tovární komín se povídá spousta vtipů. Jak se ale zdá, opravdoví machři ve svých oborech se chovají docela předpisově. Nebo si myslíte něco jiného?

Reklama

Související témata:

Načítám