Hlavní obsah

Opravdu se mužům líbí velké zadky?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

V poslední době to vypadá, že ženská ňadra byla nahrazena důležitější částí těla – pozadím. Kdejaká celebrita si své půlky nechává pojistit na astronomické částky a mezi nejčastější otázky současnosti patří: „Mám v těch kalhotách dost velký zadek?“ A co na tenhle kult říkají muži?

Článek

Zpěvačky Nicki Minai či Jennifer Lopez, celebrita z povolání Kim Kardashian a její sestry, nebo třeba tenistka Serena Williams, modelka Kelly Brook či herečka Coco Austin. Tyhle všechny „natřásají“ své pozadí a v podstatě si s jeho pomocí pomáhají v kariéře. Bez ohledu na to, jestli to funguje či nikoli, položili si vědci otázku, zda se mužům skutečně velké zadky líbí. Tipnete si, zda v naší společnosti převládají „dolňáci“, kteří říkají, že pořádnou ženskou by mělo být za co chytit?

Prehistorický vliv přenesený do současnosti

Výzkum Texaské univerzity v Austinu poukazuje na to, že v dřívějších dobách pánové nebyli přitahováni pozadím jako takovým, ale spíš jeho siluetou, nebo konkrétněji – křivkou páteře, která nabízela iluzi líbivého zadku. A světe, div se, možná to podle expertů platí i dnes! Jak se na něco takového přišlo?

Ve studii bylo požádáno přibližně 100 mužů ve věku 17 až 34 let, aby vyhodnotili atraktivitu obrazů siluety ženy, která stála bokem. Každý snímek byl změněn tak, aby dolní část páteře ženy byla více či méně prohnutá, zaoblená, posunutá mírně dopředu či naopak zakloněná dozadu. Muži přitom většinou upřednostňovali obrázky dam, které měly dolní část páteře zakřivenou v úhlu 45 stupňů, od zad až po hýždě. Na velikosti pozadí jim přitom vůbec nezáleželo. Takže, začněte špulit a mírně se nakloňte dopředu, pro většinu mužské populace – možná – stoupnete na ceně!

Za všechno může příroda?!

„Tento výzkum nám umožnil přesvědčivě ukázat, že muži dávali přednost ženám, které vykazují specifický úhel zakřivení míchy přes hýždě,“ říká spoluautor studie Eric Russell. Prý to má co dočinění s prehistorickými vlivy – ne se současnými standardy krásy.

„Vzhledem k tomu, že těhotenství přesouvá těžiště těla dopředu, byla to pro ženy v podstatě přirozená póza. Dřív se o ženách s touto křivkou zad říkalo, že byly efektivnější při hledání potravy během těhotenství a méně trpěly na poranění páteře. Velikost pozadí přitom nikdo moc neřešil,“ dál objasňuje Eric Russell s tím, že v podstatě však takový jemný předklon v dolní části zad a vyšpulení zadku muže lákalo. Hlavně, když byl aspoň nějaký! Oblé zadky jako takové totiž prý vysílají silnější sexuální signály, což je patrné u samic všech ostatních primátů.

Foto: DenisProduction.com, Shutterstock.com

Pro muže je důležitá křivka dolní části zadFoto: DenisProduction.com, Shutterstock.com

Každému, co jeho jest

David Buss, profesor psychologie na univerzitě v Texasu a kolega Erica Russella, k tomu podotýká, že i nadále přibývá množství důkazů o tom, že krása se mění v očích pozorovatele. Před lety nikomu nevadila postava typu Věstonické Venuše, kterou vystřídala hubená Twiggy. Teď se větší zadky zase vrací – ať už za jejich oblíbeností stojí měkké, oblé tvary, nebo ona zmíněná sexy křivka zad.

Místo deprese hrdost

„Suma sumárum, ve své podstatě se jedná o diplomatický způsob, jak poukázat na šovinismus, který se datuje až do neandrtálské doby. Rozdíl mezi současností a minulostí je však ten, že dřív záleželo spíš na přežití rodu než na pouhé atraktivitě,“ nechal se slyšet David Buss pro magazín Health, ve kterém byla studie uveřejněna. A co vy, začnete taky špulit?

Pokud cítíte, že by pro vás mírné prohnutí v dolní části zad znamenalo odrovnání zad, spolehněte se na podpatky, které při prezentaci zadnice vedou na celé čáře. Podpatky totiž prodlužují nohy a tvarují hýždě. Pokud je máte na sobě, vyklene se vaše zadnice v průměru o 25 procent – což je žádoucí. Říká se, že pevných a hezky tvarovaných ženských zadků se pánové nikdy nenabaží, a co se týče velikosti, tak ať si každý preferuje to svoje, no ne? Hlavně hlavu vzhůru, JLo je taky na svoje pozadí hrdá!

A jak se na kult větších zadečků díváte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám