Hlavní obsah

Opravdu se sex zlepšuje s věkem?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Už vám dávno není dvacet. Ani třicet. Znamená další svíčka na narozeninovém dortu zhoršení sexuálního života? Nebo je to jinak? Odbornice prozradí, co všechno můžete v posteli ovlivnit a kdo si milování i ve vyšším věku nesmírně užívá.

Článek

Když britská sexpertka Tracey Cox vydala knihu s názvem Great Sex Starts at 50 (Skvělý sex začíná v padesáti), mnozí si mysleli, že se bude zabývat hlavně menopauzou a suchou vagínou. Jenže ona šla ještě dál. Zastává totiž názor, že věkem se může sex skutečně zlepšovat, jen je třeba upravit své myšlení.

Je vám 50? No a co

Po padesátce už stopy věku a stárnutí jen těžko zamaskujete a tak není nic divného, že si mnoho starších lidí připadá neatraktivní a trápí se tím, že lepší už to nebude (jak si udržet figuru i v menopauze). Neštěstí ne všichni to tak mají.  „Někteří lidé se po padesátce cítí naopak sexuálně sebevědomější než kdy dřív. Nedělají si už starosti s tím, co si myslí ostatní, a také přesně vědí, co je v sexu baví. Proto platí, že ve vyšším věku nemusí být sex horší. Je to prostě jen jiný sex,“ popisuje na svém blogu sexuální guru s tím, že v tomhle směru rozhoduje hlavně správný postoj. Jak se to dělá?

Můžete se ještě líbit?

Nejprve je třeba si uvědomit, že aby byl váš sex stejně dobrý jako před lety, nebo dokonce lepší, nemusíte se milovat často – touha po sexu prostě časem klesá (5 triků, jak oživit sex). „Vytrácející se chuť je nejčastějším sexuálním problémem, který postihuje starší lidi – a dvakrát častější bývá u žen,“ objasňuje Tracey Cox. Čím to je? Dámy si dělají starosti se svými těly, a jelikož mají muži kolem padesátky často problémy s erekcí, je to pro ně jen další důvod, proč si myslet, že už nejsou atraktivní. Muži zase nesou velmi těžce ztrátu sexuální výkonnosti. A tak není divu, že ve vzduchu visí deprese.

Mladší už nebudete

Co tedy radí Tracey Cox? Přijměte fakt, že erotika už není tak bouřlivá a zaměřte se na mazlení a nekoitální praktiky. Sex přeci není jenom soulož. Vzájemné doteky nebo autoerotika vzrušují dvacátníky, třicátníky i šedesátníky (kam sáhnou a jak správně laskat muže). A jedním z důvodů, proč starší páry hlásí vyšší spokojenost se sexem, je, že jednoduše zpomalily tempo a jejich předehra poukazující na intimní vyzrálost, trvá déle.

Chce to však vzít rozum do hrsti a srovnat se s vráskami i partnerovou stávkující erekcí. To je život. A ten milostný je třeba udržovat v chodu i přes chátrající tělo a menší sexuální apetit, protože podle výzkumů sex pomáhá snižovat krevní tlak, ulevuje od stresu, zlepšuje náladu, a dokonce posiluje paměť.

Foto: fotosparrow, Shutterstock.com

Ve vyšším věku nerezignujte na doteky a mazleníFoto: fotosparrow, Shutterstock.com

Pojďme mluvit o sexu

Další radou je zlepšit milostnou komunikaci. Podle Tracey Cox spolu páry po menopauze či andropauze skoro vůbec nemluví o sexu. Jednomu je trapně, že na sex už měsíc nepomyslel, ten druhý se pere se zdravotními problémy, jež ho při pohlavním styku omezují, takže ztrácí sebevědomí. Nikdo z páru se však protistraně nesvěří. Kvůli tomu se může úplně vytratit intimita a s ní bohužel zamává na rozloučenou i důvěra ve vztah. Základní pravidlo tedy zní, mluvte spolu o erotice! A taky sex iniciujte. Jak mluvit o sexu a co nikdy neříkat? 

Cvičením k lepšímu sexu

„V rámci své knihy jsem vyzpovídala hodně mužů, žen i párů a dozvěděla jsem se, že ti, kdo si milování i ve vyšším věku užívají, berou svá těla taková, jaká jsou. Cítí se dobře, zároveň sami sex iniciují, když na něj mají chuť. A o tom to je,“ dodává Tracey Cox. Milovat se podle svých možností a žít tady a teď.

V tom také pomáhá fyzické cvičení a celkově dobrá tělesná kondice (5 jógových ásan, v kterých se dobře souloží). Pohyb zvyšuje průtok krve, což je zásadní pro citlivost a zdraví genitálií, zvyšuje produkci dopaminu, který ovlivňuje kognitivní funkce, a zároveň posiluje srdce nebo svaly.

Zůstat aktivní mimo postel znamená mít energii i v ní. „Nemáte-li partnera nebo vám sex schází, masturbujte. To udrží vaši mysl i tělo na intimní lodi,“ uzavírá sexpertka Tracey Cox. Mýtus asexuálního stáří byl zkrátka dávno překonán a jaké si to uděláte, takové to taky budete mít. Záleží na vás.

Skutečně je možné být při sexu v transu? Neurovědci mají jasno!

Reklama

Načítám