Hlavní obsah

Orgasmus: Prožívají ho muži a ženy stejně?

Foto: B-Media, Shutterstock.com

Foto: B-Media, Shutterstock.com

Reklama

Výbuch slasti, vyvrcholení, la petite mort neboli malá smrt. Ať už nazýváte orgasmus jakkoli, vědecký výzkum ukazuje, že mezi mužským a ženským orgasmem existují rozdíly, ale něco mají společné.

Článek

Lidské tělo je úžasná věc. Nejen že má schopnost produkovat nový život, ale také si celý ten „proces výroby“ umí užít. Jak uvedl kdysi výzkumník Roy J. Levin pro časopis Cancer and Sexual Health: „Lidský orgasmus, i když je závratně krátký, je možná největším tělesným potěšením, které většina mužů a žen může zažít bez využití drog.“ Zážitky a projevy jednoho a druhého pohlaví se v něčem liší, ale něco je spojuje, poukazuje na to věda.

Mužská slast je kratší

Že ženy jsou v intimním životě v nevýhodě? Ale kdepak! Pokud jde o délku trvání vyvrcholení, tak ženský orgasmus může trvat až 20 sekund (nebo ještě déle), zatímco mužský nepřesáhne hranici 10 sekund. Tak to alespoň vyplývá z výzkumu Kalifornské univerzity sídlící v Santa Barbaře.

Slast a mozek

Vědci z univerzity v Groningenu v NIzozemsku studovali mozkové reakce mužů a žen během předehry a samotného pohlavního styku. Co zjistili? Během genitální stimulace vykazoval mužský a ženský mozek aktivitu v odlišných částech, ale v momentě orgasmu reagovala u obou pohlaví oblast cerebellum – spodní část mozku, která je zodpovědná za motorickou kontrolu. V překladu to znamená, že pánové a dámy si sexuální dění „před“ užívají každý jinak, ale během vyvrcholení jsou na stejné lodi.

A dále: Mozek, ať patří komukoli, uvolňuje oxytocin, tedy hormon vyvolávající láskyplné chování. Rozdíl je akorát v tom, že pánové si po ejakulaci potřebují odpočinout, zatímco ženy opadnutí vzrušení nevysiluje a dokonce k němu ani po vyvrcholení nemusí dojít. Jeden orgasmus může střídat druhý! Když jsou ovšem dobré podmínky… Dámy vědí, o čem se tu mluví!

Prostaty a dělohy

Nejen mozky reagují stejně, ale i další projevy se shodují. Během orgasmu se mužský anální svěrač, prostata a penis uzavírají a vytvářejí pocity intenzivního potěšení. U žen zase dochází ke kontrakci vaginálních, děložních a pánevních svalů.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Mozek, mužský i ženský, uvolňuje orgasmem oxytocin – říká se mu hormon láskyFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Muž vyvrcholí vždy

Ženy sice mohou víckrát, ale to neznamená, že si sex užívají kdekoli a s kýmkoli. V tomto směru musí být naladěné psychicky i fyzicky. Ze zprávy zveřejněné v časopise Archives of Sexual Behavior, za kterou stojí výzkumníci z Chapmanovy univerzity v Kalifornii, 95 procent heterosexuálních mužů během sexu vyvrcholí téměř vždy, zatímco pouze 65 procent žen může tvrdit to samé. Vše by totiž mělo být ve vzájemné symbióze: partner, prostředí, naladění těla i mysli. Jinak u žen k potřebnému uvolnění dochází podstatně méně často.

Penis ženám nestačí

Kalifornští vědci zároveň odhalili, že ženy všech sexuálních orientací uvádí vyšší pravděpodobnost vyvrcholení, pokud jejich milostné setkání zahrnuje takové faktory, jako je orální sex a ruční stimulace.

Zpráva z roku 2014, kterou uveřejnil odborný magazín Clinical Anatomy potvrzuje, že praobyvatelky Venuše dosahují orgasmu převážně tehdy, kdy je jim během samotného pohlavního styku stimulován ještě klitoris. Tento vnější orgán s mnoha nervovými zakončeními napomáhá navozovat intenzivního pocitu vzrušení.

Však taky americký psychoterapeut a sexuální poradce Ian Kerner na všechny strany hlásá, že by muži měli zapomenout na to, že si vystačí s pouhým penisem a pravidelným dovnitř a ven. „Ženy potřebují víc. Výzkumy jasně dokazují, že klitoridální a vaginální stimulace jde ruku v ruce,“ nechává se slyšet. Takže, je podle vás nějaké pohlaví v nevýhodě?

A jak vy prožíváte svoji la petite mort, malou smrt?

Reklama

Načítám