Hlavní obsah

Originální bydlení? Vyrobte si nábytek z palet

Foto: rediscoverstyle.com

Máte palety? Vezměte do ruky brusku, vrtačku, kupte kolečka, a pusťte se do dílaFoto: rediscoverstyle.com

Reklama

Na trhu je spousta finančně dostupného nábytku. Přesto někdy chcete ještě více ušetřit nebo si zkusit vyrobit originální kousek vlastnoručně. Třeba z palet, bedýnek od zeleniny či vína. Zkusíte to?

Článek

Dnes si obvykle již nepořizujete nábytek jako v dobách našich babiček na celý život. A také chcete kolem sebe mít něco netradičního a originálního. Designové kousky ovšem nepořídíte za pár tisíc, a protože jsme stále národ kutilů, rádi si něco vyrobíte sami.

V poslední době je trendy nábytek z takzvaných EUR dřevěných palet. Jedním z největších výrobců těchto přepravek je společnost Alignum CZ, s. r. o. Zeptali jsme se, zda tu zájemci seženou palety i v malém množství. Kateřina Lindovská nám řekla: „Několikrát denně nám volají zájemci o několik kusů palet, bohužel ale patříme mezi velkovýrobce a palety vyrábíme a dodáváme až od kamionového množství. Pro nákup jen několika kusů proto zájemcům doporučujeme obrátit se přímo na výkupny palet.“

Jaké palety jsou k dispozici?

Palety si můžete koupit nové nebo použité, tuzemské i zahraniční výroby. Vyrábějí se v několika klasických rozměrech: 600 x 400 milimetrů, 800 x 600 milimetrů, 1200 x 800 milimetrů, 1200 x 1000 milimetrů a v dalších atypických velikostech, zhotovených podle přání zákazníků.

Foto: PALETY ON LINE

Z přepravních palet si můžete vytvořit třeba knihovnuFoto: PALETY ON LINE

Seženete je ve světlém i tmavém provedení (pak mají šedou, hnědou, tmavě hnědou barvu). Palety se prodávají již za cenu od 85 korun za kus (za tenké palety o rozměru 1200 x 800 milimetrů). Nové EUR palety stojí okolo 230 korun, použité tmavé od 140 korun za kus.

Foto: digma.it

Tři palety, matrace a spousta polštářů postačí na zajímavou pohovkuFoto: digma.it

Stolky, věšáky, křesla, postele i zahradní nábytek

Jednoduše vyrobit z dobře připravených palet můžete ledascos, i houpačku či zahradní domek pro děti a moderní schodiště. Obvykle postačí povrchově dobře upravené přepravky položit na sebe nebo vedle sebe a sešroubovat.

Foto: NÁBYTEK Z PALET

Křeslo, rozkládací na lůžko. Stačí vysunout háčky, a palety rozložit. Palety byly vytvořeny především pro transport zboží po celém světě a mají nosnost od 50 kg do 2000 kgFoto: NÁBYTEK Z PALET

Foto: PALETY ON LINE

Zajímavé stolky mohou vzniknout také z dřevěné či překližkové cívkyFoto: PALETY ON LINE

Jestli nejste ani trochu zruční, hotový nábytek do bytu i do zahrady a spousta bytových doplňků, vyrobených z přepravních palet všeho druhu, je k mání již od výrobce. Nejdražší kousky stojí okolo tří tisíc korun.

Foto: DIY Vintage Chic

Luxusní konferenční stolek s úložným prostorem sestává ze čtyř na tmavo namořených beden od vína. Je opatřen kolečky pro snadnou manipulaciFoto: DIY Vintage Chic

Chcete poznat další netradiční nábytek? Může být třeba z papíru. Podívejte se.

Kam s ním?

Do jakých prostorů se nábytek z palet hodí? „Můžete jej použít jak do starého bytu, rodinného domu, tak do novostavby, do které se chystáte nastěhovat," říká Jaroslav Günter ze společnosti Palety OnLine, která tento nábytek také vyrábí. Možnosti jsou neomezené, záleží na provedení. „Velkou výhodou je, že se s tímto nábytkem dobře manipuluje, jeho nízká hmotnost a v pozdější době i snadná likvidace. Palety se dají prodat třeba do výkupny palet nebo na inzerát," dodává odborník.

Foto: DREPOS

Palety posloužily pro výrobu nábytku i zástěny na terasu. Pro export zboží do států mimo EU se dřevo tepelně upraví v sušárnách s certifikací. Máte tedy nábytek ošetřený proti škodlivým organismůmFoto: DREPOS

Foto: DREPOS

Palety natřené bílou barvou a ozdobené nápisy ze samolepek působí velmi romanticky. Kolečka mají brzdičky, v tomto případě je stůl vybaven skleněnou deskouFoto: DREPOS

Ekonomika a ekologie

Pokud se rozhodnete pro vlastní výrobu, postačí vám několik stokorun, dobrý nápad, pár hodin příprav a 5 až 15 minut na montáž. Důležité je, že jde víceméně o recyklaci palet, které by skončily na skládce nebo v kotelně. Chybí vám fantazie? Nezoufejte, připravili jsme pro vás tuzemskou i zahraniční inspiraci.

Foto: homeedit.com

Přírodní úprava a rustikální provedení se hodí i do moderního interiéruFoto: homeedit.com

Foto: homeedit.com

Aby se stolek přesouval lehce podle potřeby, opatřete jej kolečkyFoto: homeedit.com

Foto: PALETY ON LINE

Chcete něco veselého? Pak se nebojte sáhnout po barváchFoto: PALETY ON LINE

Foto: the owner builder network

Z dřevěných přepravních palet můžete vyrobit i zahradní posezení, které pro větší pohodlí doplňte polštářiFoto: the owner builder network

Líbí se vám nábytek z přepravních palet? Máte-li jiné tipy na originály z recyklátů, podělte se o ně v diskusi s našimi čtenáři.

Reklama

Související témata:
Montáž

Načítám