Hlavní obsah

Tetování zvýší sex-appeal

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Žhavé tetování na krkuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Jedni je milují, druzí zatracují. Obrázky na těle. Zkrášluje nás tetování, nebo je znakem jisté formy rebelství? Víte, co vás čeká, pokud uvažujete o jeho pořízení?

Článek

Tetování znamená osobitost a extravaganci. Mít něco, co druhý nemá. Zvýraznění partie, na kterou jsme pyšní, nebo chuť ukázat světu svoji individualitu. Dříve tomu bylo trošku jinak. Tetování měli ti, jež šli na smrt, otroci, spodina. Vyznavači víry nebo komunit, vězni. Naštěstí ty doby jsou dávno pryč, teď se „kérky“ považují za kreativní módní doplněk.

Doplněk na celý život

Tetování se provádí buď trvalé, nebo dočasné. Dočasné se liší pouze druhem použitých pigmentů, které se postupem času do pokožky vstřebávají. Jeho trvanlivost je zhruba okolo pěti let, záleží na stáří a typu pokožky. Je třeba počítat s rizikem, že dočasné tetování nevymizí úplně, ale zbytky pigmentu nebo drobné jizvičky zůstanou. Předělat či obtáhnout dílko natrvalo, se ale na druhou stranu dá vždycky.

Zcela přírodní a bezpečnou alternativou je kresba hennou. Henna je tropický keř rostoucí v horkém klimatu. Rozemletím jeho sušených listů nebo výhonků se získá prášek hnědočervené barvy. A ten už nejspíš velmi dobře znáte. Henna stále častěji patří do sekce letního zpestření, kdy se z dovolené od moře vrátíme s památkou, nebo slouží jako tetování „na zkoušku“ před aplikací toho pravého. Obrázek vydrží 2-3 týdny a smýváním se zcela ztratí. Nejdéle zůstává na místech, kde je nejjemnější kůže, čili na dolní části ruky, u kotníku, na krku.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tetování si dobře rozmysleteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tatéra si proklepněte

Od 19. století se pracuje s tetovací jehlou, která se namáčí do speciálních barviček. Ty se vpichují do podkožní vrstvy. U takto vytvořeného stálého ozdobení jsou nejčastějším nežádoucím jevem alergické reakce a záněty kůže, v krajních případech mohou být použité jehly důvodem přenosu viru HIV. Když už se rozhodnete pro tetování, vyberte si salon s profesionálním tatérem, který používá sterilní nástroje, dodržuje hygienu a od kterého již znáte nějakou jeho práci. Není nad to, vidět hotové výsledky.

Při výběru místa pro tetování je vhodné klást důraz na momentální zaměstnání, ale i budoucnost. Nikdy se nedá dopředu odhadnout, jaké povolání budete vykonávat za pár let. Pak by vám tento módní doplněk mohl překážet. Například v bankovnictví či státní správě nelze nosit tetování na viditelném místě. Nejvhodnější je tudíž takové místo, které se dá podle potřeby zakrýt delším rukávem, nohavicí, límečkem apod. Říká se, že když si necháte vytvořit jeden ornament, nikdy nezůstanete jen u něj, protože zatoužíte po dalším. Něco na tom bude, podívejte se třeba na Angelinu Jolie, která svoji sbírku neustále rozšiřuje. Její levou lopatku zdobí motlitba za syna Maddoxe v kambodžském písmu – vcelku originální kousek. Nic jiného by se od Angeliny ani nečekalo.

Bolí to?

Míra bolesti při samotném zákroku se dá přirovnat k odstranění chloupků elektrickým depilačním strojkem, nebo jak mnozí popisují - bodnutí hmyzem. To jen tak pro představu. Každý pochopitelně snáší bolístky jinak, a taky to jinak bude vnímat. Třeba si zákrok budete užívat skoro stejně jako návštěvu kadeřníka. Kdo ví? Čerstvě vytetovaný obrázek svědí, hojení trvá maximálně tři týdny a stroupky se nesmí strhávat.

Pokud se po čase rozhodnete uměleckého dílka na svém těle zbavit, nabízí se alternativa odstranění laserem. Pozor však na domněnku, že vygumovat se dá všechno. Není tomu tak, platí to jen o nepříliš hlubokých tetování a ke všemu jednobarevných. Navíc jsou procedury odstranění zdlouhavější než samotný vznik tetování a musíte je zpravidla podstoupit hned několikrát. Hodně záleží na velikosti nežádoucího vytetovaného symbolu. Každopádně sáhnete hluboko do kapsy, není to levná záležitost. Už před pořízením je dobré zhodnotit všechna pro a proti.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Líčit se? Už nikdy!Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Permanentní líčení

Barevné pigmenty můžete využít i jinak než pro ornamenty a obrázky na vašem těle. Obvykle se používají pro zkrášlení obličeje při metodě permanentního make-upu, který tvoří podklad pro líčení a působí velmi přirozeně. Oční linky, zvýraznění kontury rtů, úprava obočí – nic není nemožné. Trvanlivost make-upu je údajně až pět let. Vypadat budete stále dobře a úprava klasického líčení vám nezabere tolik času. Je to i řešením pro ty, kteří trpí citlivostí pokožky nebo alergií na dekorativní kosmetiku. Více o této metodě se dozvíte z našeho videa.

{stream-video}

Reklama

Načítám