Hlavní obsah

Ostružinová „marmeláda“ s jablky a čokoládou. Bez pektinu!

Hodnocení:
(98)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
4 minuty
Náročnost
nízká

Ostružiny jsou chuťově tak výrazné, že i když jich nemáte kdovíjaké množství, můžete je v džemu s klidem nastavit jablky. Ta navíc zaručí, že není třeba přidávat pektin. V kombinaci s hořkou čokoládou pak vzniká zavařenina, na kterou budete nejspíš chodit jen tak se lžičkou...

Ingredience pro:
6 skleniček
  • 500 g ostružin
  • 500 g jablek
  • 500 g cukru krupice
  • 1 citron
  • 100 g extra hořké čokolády
  • 150 ml vody
Článek

Postup

Krok 1: Jablka (asi 4 kusy) oloupejte, vykrojte z nich jádřince a pokrájejte je na malé kostičky. Dejte do hrnce s ostružinami, cukrem, vodou a citronovou šťávou a za občasného míchání vařte asi 40 minut do rozvaření. Pro urychlení procesu můžete ovoce i trochu rozmixovat.

Krok 2: Mezitím si saponátem vymyjte víčka a sklenice a prolijte je ještě vroucí vodou. Pracujte opatrně, abyste se nedotkli vnitřků ani okrajů nádobek a nekontaminovali je. (Víte, že se dá zavařovat i v myčce?)

Krok 3: Když má džem požadovanou konzistenci, nechte v něm rozpustit čokoládu a rozdělte ho do vyčištěných sklenic. Hustotu můžete zkontrolovat na vychlazeném talířku, kdyby byla zavařenina moc tekutá, ještě chvíli ji povařte.

Krok 4: Víčka pořádně utáhněte. Pro jistotu pod ně můžete kápnout trochu rumu nebo navrchu obsah sklenice lehounce posypat kyselinou citronovou, případně sklenice ještě 15 minut sterilovat.

Tip: Jablka vařte i se slupkami, ale džem před přidáním čokolády propasírujte, bude tak bez zrníček.

Zavařovali jste už letos? Jestli máte ještě zásoby z loňských let, zpracujte je třeba v koláči.  Pokud se na to teprve chystáte, nechte si poradit v našem speciálu o zavařování a nakládání

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama