Hlavní obsah

Otékají vám prsty? 6 důvodů, o kterých zatím netušíte

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Otékání prstů bývá neškodné. Důvodem může být velké teplo nebo nadměrná fyzická námaha. Někdy ale signalizuje víc.

Článek

Vlny veder mění prsty v tlusté buřtíky. Teplo rozšiřuje cévy a některé z tekutin, které jimi vedou, mohou proniknout do měkkých tkání a způsobit otoky. Zbavíte se jich tím, že ruce na chvíli zvednete, aby dlaně byly výš a tekutina „stékala“ gravitační silou. Na vině ale mohou být i vážnější příčiny. Víme o šesti.

1. Nadbytek soli

Začneme tím nejméně závažným problémem a také nejlépe zvládnutelným. K harmonickému fungování potřebuje tělo optimální rovnováhu vody a sodíku. Pokud převáží sodík, kompenzuje organismus nedostatek vody jejím zadržováním. A otok je na světě. Solné otoky zpravidla mizí během jednoho dne. Chcete-li se jim vyhnout, omezte solení, vyvarujte se zvýšené konzumace přesolených pochoutek, jako jsou smažené bramborové lupínky, a hodně pijte.

Foto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Zvětšené klouby, přes které nepřetáhnete prstýnek, mohou signalizovat artritiduFoto: Albina Glisic, Shutterstock.com

2. Špatný stav kloubů

Otékají vám prsty hlavně po ránu? Máte zvětšené prstové klouby tak, že přes ně nedostanete ani prstýnek? Možná trpíte artritidou. „Jedná se o zánětlivé onemocnění malých kloubů vyskytující se zejména u mladých žen,“ vysvětluje MUDr. Marie Skalská, zakladatelka a lektorka ProFit Institutu. Vlivem artritidy postupně dochází k destrukci chrupavky a kosti. Proces je provázen zhoršenou pohyblivostí, ztuhlostí a bolestivostí kloubů. Podle Šárky Eggerové, odbornice na holistickou medicínu z Prahy, stav zhoršuje (a možná ho i vyvolává) chlad a vlhko. „Zkuste do stravy přidat zahřívací a horké koření, jako je skořice, zázvor, chilly či pepř, nebo změnit prostředí,“ radí.

3. Zánět karpálního tunelu

Pracujete hodně na počítači a s myší? Pak jste horkým kandidátem na zánět karpálního tunelu. Ten vzniká v nervech vinoucích se od předloktí k dlani tehdy, když dochází k jejich častému stlačování v oblasti zápěstí. Výsledný otok bývá doprovázen bolestí, pálením, brněním nebo necitlivostí. Příznaky časem nabírají na intenzitě, zejména když jste ve stresu. „Svaly a šlachy napětím ztuhnou a poškození přichází rychleji,“ vysvětluje Šárka Eggerová.

Chcete se takovým potížím vyhnout? Pořiďte si pod myš podložku s ergonomickým valem. „Každou hodinu byste také měli provádět jednoduché preventivní cviky,“ radí Marie Skalská. Protáhněte si zápěstí o hranu stolu nebo tak, že se do sebe zaklesnete dlaněmi, přičemž prsty jedné ruky směřují vzhůru a druhé dolů.

Foto: Praisaeng, Shutterstock.com

Pracujete hodně na počítači a s myší? Dejte si pozor na syndrom karpálního tunelu, který se mimo jiné projevuje bolestivým otokem, který může brnět, pálit nebo svěditFoto: Praisaeng, Shutterstock.com

4. Ucpaný lymfatický systém

Lymfatický otok neboli lymfedém postihuje nejen prsty na nohou a rukou, ale i celé paže a nohy. Vzniká důsledkem neprůchodnosti lymfatického systému. V něm se na místech, kde se otok objeví, zadržuje lymfatická tekutina. Ta běžně odvádí odpad (bakterie a viry) z těla ven. Podle Šárky Eggerové je lymfatický systém ovládaný slinivkou. Odlehčení stravy proto často pomůže. Zaměřte se na konzumaci zeleninových pokrmů a šťáv, omezte cukr, škroby a živočišné bílkoviny. A zajděte si na lymfatickou masáž.

5. Raynaudova choroba

Chladné počasí nebo stres může zúžit tepny a omezit krevní oběh. Jedná se o tzv. Raynaudovu chorobu související s úzkostí a panickými ataky a projevující se otokem a píchavou bolestí. Její příčiny jsou nejasné, jedná se pravděpodobně o funkční poruchu drobných tepen. Zbystřete, pokud jsou vaše oteklé prsty nápadně bledé nebo nabývají modré barvy. Pokud to do druhého dne nezmizí, raději navštivte lékaře.

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Mezi příznaky preeklampsie, vzácného onemocnění postihujícího těhotné ženy, patří kromě vysokého krevního tlaku i otoky na rukou a v obličejiFoto: adriaticfoto, Shutterstock.com

6. Preeklampsie

Poměrně vzácné onemocnění jménem preeklampsie ohrožuje těhotné ženy. Hlavním příznakem je vysoký krevní tlak a zhoršená funkce ledvin. „Dále bývají přítomné otoky, zejména v obličeji a na rukou, bolesti hlavy až zvracení a změny vědomí,“ vyjmenovává doktorka Marie Skalská. Nesprávná léčba nebo její zanedbání může způsobit selhání jater a ledvin a výrazně ohrozit matku i dítě. Přímé příčiny nejsou známy, za rizikové faktory je však považován příliš nízký (pod 20 let) nebo naopak vysoký věk rodičky (nad 40 let). Problém ještě zhoršuje obezita nebo naopak podvýživa, také kouření a vysoký krevní tlak. Jako jediná v úvahu přicházející prevence se tak jeví porod v optimálním věku a zdravý životní styl.

Z jakého důvodu otékají prsty vám?

Reklama

Načítám