Hlavní obsah

Ovládáte módní názvosloví? Otestujte se!

Foto: TierneyMJ, Shutterstock.com

Foto: TierneyMJ, Shutterstock.com

Reklama

Do českého jazyka se postupem času vkrádají nejrůznější amerikanismy, které jsou v běžné mluvě hojně využívané mezi mladšími generacemi. Ale nelze si nevšimnout, že by se bez cizích slovíček dnes neobešel ani módní průmysl.

Článek

Pokud se chcete vyznat ve světě nových trendů a podlehnout nákupům oblečení po síti, budete muset pravděpodobně našprtat současnou terminologii. Dali jsme proto dohromady seznam všech výrazů, které by vám měly zajistit větší rozhled a usnadnit orientaci v aktuálních tématech.

Písmena A–D

Athleisure styl nemá v naší mateřštině přesný ekvivalent, ale patří k takzvané městské sportovní módě. Funkční oblečení v podobě tenisek, šusťákovky, legín či tepláků stačí zkombinovat s lehce elegantnějšími prvky, jako jsou například lodičky či plisovaná sukně. Část outfitu můžete složit z kousků, ve kterých chodíte do posilovny, a zbytek doplňte ze segmentu pro běžné nošení. Věříte, že vás podobný model omladí?

Bootcut je střih kalhot, které se směrem od kolen dolů mírně rozšiřují. Uvítají je především majitelky silnějších lýtek i ženy s většími boky, pokud si vyberou variantu s vysokým pasem.

Cullotes byly ženám seslány přímo z návrhářského Olympu. Široké nohavice končí pod koleny a zároveň odhalují kotníky. Někdy mohou nápadně připomínat sukni v midi délce, dají se nosit s teniskami i podpatky, ale hlavně jsou nesmírně pohodlné!

Dandy styl vznikl na konci 18. století v Anglii. Tehdy se muži střední třídy toužili svým vzhledem přiblížit vznešeným šlechticům, a tak do svých šatníků zařadili elegantní kalhoty s puky, saka, mokasíny, kšandy i klobouky. Pokud tyto ryze pánské kousky obléknete i vy, můžete se považovat za vyznavačku dandy stylu.

Foto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Ženám dandy styl vyloženě padneFoto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Písmena E–H

Elements jste určitě zaznamenaly v obchodě se šperky. Toto slůvko bývá nejčastěji vidět ve spojení „Swarovski elements” na bižuterii, ale najdete je i na botách, kabelkách či oblečení. Kupujícím odhaluje, že použité komponenty byly vyrobené v dílně zmíněné klenotnické firmy, ovšem produkt jako takový má už na svědomí většinou jiná společnost.

Fake (nebo, chcete-li počeštělou podobu, fejk) se už v podstatě stal synonymem pro výraz padělek. Často ho zaslechnete, pokud se mluví o napodobeninách drahých značek.

Grunge vychází z hudebního směru, kterým se proslavila například populární kapela Nirvana. Flanelové košile, tartanový vzor, trička s potiskem, motorkářské boty a dostatek černé barvy má ve své skříni každý, kdo tomuto stylu podlehl.

Hygge znamená v dánštině „na pohodu“ a jedná se o životní styl, jehož cílem je, aby se praktikující cítili šťastní i spokojení. Vyházejte všechny nepotřebné věci, ke kterým nemáte vztah, a obklopte se jen těmi krásnými a praktickými. V šatníku vsaďte na přírodní materiály a moc se neřiďte novými trendy. Zachumlejte se pod deku, pusťte si dobrý film a uvařte čaj. Tehdy budete hygge.

Foto: Iryna Gyrych, Shutterstock.com

Vyznavačkám hygge stylu nesmí chybět pohodlné teplé doplňky a útulné místo k lenošeníFoto: Iryna Gyrych, Shutterstock.com

Písmena CH–K

Choker měly na krku v devadesátých letech všechny dívky, které četly oblíbené „Bravíčko“.  Tyto těsné náhrdelníky elegantně obepínající šíji se už ale několikátou sezonu hřejí opět na výsluní a nosí je nejen -náctileté slečny.

Image má každý svou – celkový vzhled vycházející z vlastní individuality, nemající žádná pravidla a slovo, které jej popisuje, je v konverzaci našeho národa již zcela běžné.

Jogger pants jsou vlastně takové upnutější tepláky, mohou mít i lehce snížený sed. Na tento výraz pravděpodobně narazíte v internetových obchodech.

Kawai styl u nás sice ještě není moc rozšířený, ale ve svém rodném Japonsku se těší nesmírné popularitě. Příznivkyně této módy se oblékají jako lolitky či panenky a jejich uniformou jsou pastelové barvy, tylové sukně, nadkolenky i duhové sponky do vlasů.

Foto: MaxFrost, Shutterstock.com

Choker si zvládne doma vyrobit snad každá žena. Můžete použít kůžičku, stuhu či provázekFoto: MaxFrost, Shutterstock.com

Písmena L–O

Lumberjack či lumbersexuál vypadá na první pohled jako drsný dřevorubec, ale o svůj nedbalý vzhled poctivě pečuje. Má profesionálně zastřižené vousy, flanelovou košili a v batohu neschovává sekyru ke kácení lesních porostů, nýbrž nejnovější počítač.

Mules boty jsou horkým trendem i nynější sezony. O návrat pohodlných nazouváků s otevřenou patou se zasloužila značka Gucci, která je představila i v zimní variantě s kožíškem.

Nude odstín je pudrový, tělový a připomíná barvu lidské kůže. V módní branži se tento výraz používá více než česká alternativa.

Oversized se v poslední době slovo často skloňuje i v našem mateřském jazyce. Prodloužený střih oblečení, které vyvolává pocit, že si jeho majitelka koupila o pár čísel větší velikost, se těší celosvětové oblibě. Aby také ne, vždyť přebytečná kila v podobném kousku rázem zmizí.

Foto: FXQuadro, Shutterstock.com

Lumberjacka se sekyrou sice nepotkáte, ale ohromně mu sluší Foto: FXQuadro, Shutterstock.com

Písmena P–S

Patchwork vznikne spojením rozstříhaných kusů látek, a nemusí k sobě ani ladit nebo být ze stejného materiálu. Naopak je žádoucí, aby byl každý kousek tak trochu jiný. Tato specifická textilní technika nemusí bohužel vždy vypadat ve výsledku dobře.

Quiltování souvisí s patchworkem, protože následuje hned po něm. Jedná se o sešití tří vrstev látek k sobě.

Ready to wear je módní kolekce připravená k okamžitému nošení, která je určená pro běžné spotřebitele (na rozdíl od vysoké krejčoviny). Rovněž se prezentuje na týdnech módy.

Statement náhrdelníky, náušnice, prsteny či náramky jsou masivní a velmi výrazné. V outfitu není třeba použít více než jeden tento extravagantní šperk.

Foto: Ander5, Shutterstock.com

Statement doplňky působí velice efektněFoto: Ander5, Shutterstock.com

Písmena T–V

Tartan zřejmě znáte, ale neškodí si jej připomenout. Typický vzor skotských krojů se v módě prolíná již celá tisíciletí a jeho kouzlu podlehlo mnoho návrhářů.

Ugly sneakers se překládají jako ošklivé tenisky, a jsou to přesně ty boty, které loni ovládly svět.

Vintage se ve spojení s módou týká oblečení starého 20–100 let, bývá ušité z kvalitních materiálů a vzhledem připomíná dané období. Tímto stylem čerpajícím z historických pramenů se ale můžete pouze inspirovat, a zařadit tak do svého šatníku vypasované šaty, áčkové sukně, šátky do vlasů, volánky nebo třeba topy se zdobením kolem krku.

Foto: seeshooteatrepeat, Shutterstock.com

Na lov vintage oblečení můžete vyrazit i do second handů, kde se občas ukrývají hotové pokladyFoto: seeshooteatrepeat, Shutterstock.com

Kolik slovíček jste znaly a která pro vás byla nová? 

Reklama

Související témata:

Načítám