Hlavní obsah

Ovocné knedlíky: tvarohové, bez lepku a kokosové. Znáte je?

Foto: Mona Martinů

Ovocné léto na talíři. Značka: snadno a bez kynutí!

Existuje snad jídlo, jehož chuť vystihuje letní prázdniny lépe než ovocné knedlíky? Připravte si tuhle letní specialitu plnou ovoce a tvarohu a na chvíli zapomeňte na všechny starosti světa!

Článek

Výhodou tvarohového těsta je, že ho na rozdíl od bramborových nebo kynutých knedlíků můžete připravit předem bez obavy z toho, že se rozteče nebo správně nenabude. Dobře se s ním pracuje a doplnit ho lze v podstatě jakýmkoli ovocem ze zahrádky, z lesa i obchodu. A pokud se vám nechce do tvarování knedlíčků, zvolte variantu pro lenochy – z těsta jednoduše uvařte malé nočky, které doplňte rozvařeným ovocem. Pak už jen najděte dostatečně slunné místo pro konzumaci (verandu, balkon či alespoň u otevřeného okna) a vychutnejte si chuť léta koncentrovanou na jednom talíři!

Bezlepkové perníkové

Na 2 velké porce potřebujete:250 g tučného tvarohu v kostce, 120 g hladké pohankové mouky, 50 g moučkového cukru, lžíci perníkového koření, 300 g švestek nebo blum (záleží na velikosti), marcipán, sůl

K podávání: 2 lžíce másla, 2 lžíce rumu, 2 lžíce cukru moučka, ¼ lžičky skořice, hrst mandlí (lze vynechat)

Foto: Mona Martinů

Pro celiaky a fanoušky zdravějšího stravování připravte bezlepkové knedlíky z pohankové mouky

Postup: Z tvarohu, mouky, cukru a koření vypracujte hladké těsto (kdyby se moc lepilo, přidejte ještě trochu mouky). Švestky vypeckujte, do každé dejte kuličku marcipánu (jestli používáte blumy, vypeckovat nejspíš nepůjdou) a zabalte do zploštělého kousku těsta. Vařte v osolené vroucí vodě, od momentu, kdy vyplavou na povrch, ještě asi 5 minut.

Máslo, rum, cukr a skořici rozpusťte, mandle nahrubo nasekejte a podávejte spolu s knedlíky.

Tip: Z těsta uvařte malé kuličky a podávejte s rozvarem z hrušek nakrájených na kostičky, skořice, medu a másla.

Snadné tvarohové ze 2 surovin

Na 2 velké porce potřebujete: 250 g tučného tvarohu v alobalu, 100 g jemné pšeničné krupice, 250 g jahod, sůl

K podávání: máslo, moučkový cukr

Foto: Mona Martinů

Naše nejoblíbenější těsto je jen ze dvou surovin a nikdy nezklame!

Postupu: Z tvarohu a krupice vypracujte hladké těsto a nechte minimálně 15 minut odležet, aby se krupice nasákla. Jahody omyjte, osušte a každou zabalte do kousku těsta. Vhoďte do osolené vroucí vody a vařte ještě asi dvě minuty od momentu, kdy knedlíčky vyplavou na povrch. Podávejte s rozpuštěným máslem a moučkovým cukrem.

Tip: Místo jahod použijte vypeckované meruňky naplněné mandlemi.

Kokosové nočky s borůvkami

Na 2 velké porce potřebujete: 250 g tučného tvarohu v kostce, 2 lžíce strouhaného kokosu, 2 vejce, 60 g másla, 160 g hrubé mouky, sůl

K podávání: 200 g čerstvého nebo mrazeného ovoce (borůvky, maliny, jahody), 50 g cukru krupice, lžičku kukuřičného škrobu

Foto: Mona Martinů

Líná verze knedlíků: z ovoce místo náplně vyrobte snadnou omáčku

Postup: Z tvarohu, kokosu, žloutků, rozpuštěného másla a mouky vypracujte tužší těsto a opatrně do něj zapracujte z bílků ušlehaný tuhý sníh. Pomocí namočené lžíce z těsta vykrajujte podlouhlé nočky nebo kuličky a vařte v osolené vroucí vodě asi 4 minuty od momentu, kdy vyplavou na povrch (jeden noček zkuste rozříznout, jestli už tvaroh uvnitř zpevnil).

Ovoce povařte s cukrem a škrobem na hustou omáčku, kterou podávejte k uvařeným nočkům.

Tip: Aby se k sobě noky nelepily, pokapejte je po uvaření trochou rozpuštěného másla.

Jaké knedlíčky jsou vaším letním favoritem, kynuté, tvarohové, nebo snad bramborové? Prozraďte nám svůj recept!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.