Hlavní obsah

Padají vám vlasy, jste bledá a často unavená? Chybí vám železo!

Foto: Profimedia

Dlouhodobý nedostatek železa často vede ke chudokrevnosti, která má za následek například časté bolesti hlavy nebo poruchy soustředěníFoto: Profimedia

Reklama

Jsou takoví pobledlí, každou chvíli nemocní a často si stěžují na únavu, bolesti hlavy nebo padání vlasů. Poznáváte v tom někoho? Ač byste to možná netipovali, toto je typický příklad deficitu železa!

Článek

Tělo se dá s lehkou nadsázkou přirovnat ke stroji. Složitému stroji, který ke svému správnému fungování potřebuje celé spektrum živin, přičemž některé si zvládne vyrobit sám, a jiné je nucen přijmout z vnějšku. Jednou z takových minerálních látek je železo.

Proč organismus železo potřebuje?

Železo je z největší části obsaženo v krevním barvivu – hemoglobinu – jež je součástí červených krvinek. Ty zajišťují transport kyslíku z plic ke všem buňkám organismu.

Zároveň je taky součástí myoglobinu, který zase přenáší kyslík do svalů. Ale působí i na celé řadě dalších míst těla. Jednoduše řečeno – železo se stará o správné zásobení těla energií. Bez něj byste nezvedli tužku ze stolu a vlastně se ani nenadechli.

Co za nedostatkem železa stojí?

Nedostatek železa je jedním z nejčastějších nutričních deficitů, přičemž čtyřikrát častěji postihuje ženy. Co za tím stojí?

„Zaprvé je to nedostatečný přísun železa do organismu a zadruhé jeho zvýšená spotřeba a ztráty nebo často kombinace obojího,“ říká MUDr. Michal Novák z Polikliniky Budějovická, Mediconu.

Foto: Profimedia

Padání vlasů může být také výsledek deficitu železaFoto: Profimedia

Co se týče první příčiny, tedy nízkého příjmu železa: „Za ten obvykle mohou nevhodně zvolené diety a špatné stravovací návyky a dále choroby, které snižují vstřebávání železa do organismu, jako je například celiakie či střevní záněty,“ odpovídá lékař.

Druhým možným původcem problémů je zvýšená spotřeba železa, která je typická v těhotenství nebo při kojení. Jeho výraznější ztráty jsou pak zase běžné při menstruaci. Proto nedostatkem železa častěji trpí ženy.

Jak poznat, že vám železo chybí?

„Organismus dokáže poměrně dlouho hradit spotřebu železa ze svých zásob a příznaky v tomto stadiu obvykle chybí. Pokud je nepoměr mezi příjmem a ztrátami dlouhodobý, dojde k vyčerpání zásob a začínají se objevovat první symptomy. Nejnápadnějším důsledkem je nedostatek červených krvinek – anemie neboli chudokrevnost,“ vysvětluje Michal Novák.

Projevy chudokrevnosti:

  • Únava, slabost, vyčerpání
  • Chronické bolesti hlavy
  • Zvýšené sklony k infekcím
  • Zvýšené padání vlasů a lomivost nehtů
  • Nesoustředěnost
  • Pálení jazyka
  • Praskající koutky
  • Dušnost
  • Pocity bušení srdce
  • Pobledlost

Je však důležité podotknout, že chudokrevnost často postupuje velmi pomalu, tudíž u sebe tyto projevy můžete dlouhodobě pozorovat jen v minimální míře. Přesto však není dobré je ignorovat.

Foto: Profimedia

Bohatým zdrojem železa jsou ryby a mořské plodyFoto: Profimedia

Co dělat?

Deficit železa lze zjistit při rutinním odběru krve. Prvním krokem v léčbě by pak mělo být odhalení a odstranění příčiny. Určitě důležité je zajistit tělu dostatečný příjem železa.

„Obecně platí, že zdrojem jsou potraviny živočišného původu, a to hovězí maso, vnitřnosti, ryby a mořské plody. Vysoký obsah železa je i v řadě rostlinných produktů – obilných klíčcích, luštěninách, listové zelenině, sóji. Ty ale často obsahují látky, které vstřebávání železa znesnadňují, a využitelnost je tak snížena," popisuje Michal Novák.

„Vstřebávání železa pak dále může zhoršit vyšší konzumace kávy, čaje či čokolády, prospívá mu naopak pití citrusových šťáv,“ uzavírá lékař. Dalšími potravinami, které usnadňují vstřebávání železa, jsou kvašené výrobky (kefír, kyselé zelí), dále ovoce a zelenina s vysokým obsahem vitaminu C (pomeranče, jablka, saláty, rajčata), a co především – kyselina jablečná a kyselina vinná, které tvoří hlavní podíl kyselin u vína.

Setkali jste se již s tímto problémem?

Reklama

Související témata:

Načítám