Hlavní obsah
3,3
(75)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Panettone – jak italské! A přitom byste pět rozdílů mezi ním a českým mazancem asi nenašli. Panettone je vyšší, kandovaná kůra a rozinky se máčejí v dezertním víně, ale jinak je těsto téměř stejné. Proč tedy upéct italskou verzi? Vypadá hezky jako dárek: kupte malou dortovou formu a darujte ho kuchařkám i s ní. Na přípravu si ale vyhraďte dva dny.

1 hod.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 bochníky
První den
  • 150 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 120 g másla
  • 100 g žloutků
Druhý den
  • 80 g rozinek
  • 80 g kandované citronové kůry
  • 80 ml dezertního vína
  • 220 g hladké mouky
  • 80 g cukru moučka
  • 2 lžíce medu
  • 4 ks žloutků
  • 1 ks vejce
  • 120 g másla
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

Čtete dobře: dva dny, deset vajec a čtvrt kila másla.

01.

První den navečer nechte vzejít kvásek: odeberte polovinu mléka, zahřejte ho na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku krupicového cukru a nechte asi 10 minut kvasinky pracovat. Zatím si do velké mísy prosejte mouku a moučkový cukr, oddělte žloutky od bílků (na 100 gramů žloutků budete potřebovat pět až šest vajec, záleží na velikosti) a změklé máslo nakrájejte na kostičky.

02.

Vykynutý kvásek promíchejte s polovinou žloutků a vlijte společně se zbytkem mléka k mouce. Začněte zadělávat těsto. Postupně přidávejte kostičky másla a zbylé žloutky. Těsto se lepí a vypadá, že se nikdy nespojí – vytrvejte. Hněťte, překládejte, opřete se do toho silou a zhruba po dvaceti minutách budete mít v míse elastickou a nádherně voňavou kouli. Přikryjte ji potravinářskou fólií a v pokojové teplotě nechte stát do rána. 12 až 15 hodin je úplně v pořádku, jenom zvolte opravdu velkou mísu, těsto hodně nabude.

03.

Druhý den ráno se pokochejte výsledkem v míse, propláchněte kandovanou kůru a rozinky a namočte je do dezertního vína alespoň na půl hodiny. Těsto vyklopte na vál a do mísy prosejte druhou část mouky a cukru, přidejte větší špetku soli. Do malé misky oddělte žloutky, přidejte jedno celé vejce a med a promíchejte, změklou druhou část másla nakrájejte na kostičky. Těsto vraťte do mísy k mouce a znovu zadělejte za postupného přidávání vaječné směsi a másla.

04.

Sceďte kůru a rozinky a na závěr zapracujte do těsta. Vytvarujte kouli a nechte ještě hodinu dvě kynout.

05.

Nádoby, v nichž budete panettone připravovat, vymažte máslem a vyložte papírem na pečení – tohle množství stačí na čtyři dortové formy o průměru 20 cm. Vykynuté těsto rozdělte do forem do výšky asi jedné třetiny. (Máte-li málo forem, nevadí. Zbylé těsto nechte dál pracovat v míse, počká na druhé kolo pečení.)

06.

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Těsto ve formách nařežte na povrchu do kříže a dejte na 10 minut péct. Po 10 minutách přikryjte povrch alobalem, teplotu snižte na 180 stupňů a dopečte podle velikosti formy 15 až 20 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.

07.

Hotové bochánky nechte zchladnout, ozdobte a poprašte moučkovým cukrem.

Tip

Potěšte kolegyně v práci: nakupte sadu malých terakotových květináčků a každé připravte malý chlebíček. Plňte do jedné třetiny a zkraťte dobu pečení. Bílky, které vám zůstanou, mírně našlehejte a zamrazte. O svátcích z nich upečte třeba vánoční bílkový chlebíček.

Už jste ochutnali domácí panettone?

Reklama

Související témata:

Načítám