Hlavní obsah

Paraziti ve vašem těle: Je třeba se jich bát?

Foto: Profimedia

Za dlouhodobé bolesti břicha mohou někdy i parazitéFoto: Profimedia

Reklama

Bolesti kloubů, kašel, ale i skřípání zubů nebo černé myšlenky. To všechno mohou být důsledky toho, že ve vašem těle s vámi žije některý z parazitů. Kam všude se vám mohou dostat? Víme!

Článek

Vaše tělo může hostit desítky druhů parazitů. Nejsou jen ve střevech, jak si nejčastěji představujete, ale usídlit se mohou v játrech, svalech, ale i krvi či mozku nebo v očích. Jsou vždy nebezpečím?

Příznaky napadení parazity jsou různé. Přítomnost červů mohou signalizovat křeče v břiše, průjem nebo zácpa, hořkost v ústech, ale i zrychlený tep, zamlžené vidění, vyrážka, lámavost nehtů.

Parazitům obecně lze přičíst i chronickou únavu a chronické záněty, poruchy imunitního systému. Mohou ale i za slinění během spánku, skřípání zuby nebo chrápání, ale samozřejmě ne vždy mají tyto projevy na svědomí.

Zajímavé je, dokážou ovlivnit i vaše chutě a povahové rysy. Mnohdy je můžete hledat za neutuchající chutí na sladké nebo za odevzdaností a zpomaleným myšlením.

Zajímavým příkladem je toxoplazmóza. „Prvok Toxoplasma gondii, který tuto nemoc způsobuje, mění chování hostitele. Stejně, jako donutí myš, aby se nechala chytit kočkou a pomohla tím přenosu parazita, mění i chování nakažených lidí. Člověka zpomalí, a zvýší tak riziko úrazů, ale i sebevražd. Nakažení muži jsou dominantnější, ženy naopak důvěřivější.

Velmi zajímavé je, že se mění i čichové vjemy, i když nevíme proč,“ uvádí prof. RNDr. Jaroslav Flegr, CSc., profesor ekologie a evoluční biologie na Přírodovědecké fakultě UK v Praze.

O tom, co může s vaším tělem i myšlením udělat toxoplazma, se dočtete v článku Jste zpomalení? Možná máte v mozku toxoplazmu!.

Foto: Profimedia

Někteří parazité mohou změnit nejen vaše chutě, ale i celkové chováníFoto: Profimedia

Nejčastější parazité

Jakými parazity se můžete u nás nakazit? Za dětského parazita, přenášejícího se kvůli horší hygieně po toaletě, je považován roup. Mezi dětmi se také nejčastěji šíří vši. Bez ohledu na věk můžete chytit klíště, blechu od psa nebo se nakazit toxoplazmózu po čištění kočičího záchodku. Ze špatně tepelně upraveného masa můžete chytit tasemnici, v případě masa ze srny či divočáka zase svalovce.

Mezi střevní parazity patří i škrkavky, motolice, vlasovec a mnoho dalších. Kromě zmíněné horší hygieny, kontaktu se zvířaty a masa se lze nakazit i ze znečištěné vody nebo špatně umytého ovoce a zeleniny, na kterých zbyla zemina, ve které jsou nezřídka zbytky fekálií.

Není třeba se příliš bát

Dobrou zprávou je, že parazitárních onemocnění, zejména střevních parazitů během posledních desetiletí výrazně ubylo. „Údaje o nemocných v přepočtu na 100 000 obyvatel jsou většinou o celý řád nižší, než dosud uvádí většina učebnic, uklidňuje Doc. RNDr. Oleg Ditrich, CSc. z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity České Budějovice.

Je to v důsledku zlepšení hygieny, ale zejména zpřístupněním kvalitní pitné vody pro celou populaci. „Jsme dobře živení a zdraví, čili řada parazitů nemá pro nás zhoubné následky, což je v rozporu s všeobecně vžitou představou, podporovanou podvodníky, kteří si na ,boji s parazity´ založili dobře prosperující živnosti,“ doplňuje docent Oleg Ditrich.

Foto: Profimedia

Existuje mnoho přírodních metod, jak proti parazitům bojovat. Pomohou bylinky, ale i koření nebo česnekFoto: Profimedia

Parazité nejen škodí!

Soužití s některými parazity může být pro člověka dokonce i prospěšné. Mohou pomoci v případě nemocí, jejichž příčinou je příliš aktivní imunita, která se obrátí proti vlastnímu tělu.

„Zjednodušeně by se dalo říct, že pokud se imunitní systém neoslabí při boji s parazity, zejména v dětském věku, působí pak problémy. Důsledkem jsou různé alergie, astma, asi i Crohnova nemoc. Tyto souvislosti se nyní intenzivně studují a některé z uvedených nemocí se již experimentálně léčí umělou infekcí parazity, zejména tenkohlavci,“ vysvětluje Oleg Ditrich.

Opravdu nebezpeční jsou parazité osobám se sníženou imunitou nebo nemocným. Zdravý člověk nemusí vůbec tušit, že žije s parazity.

Jak se bránit přírodní cestou?

Za dob našich babiček, kdy byly problémy s parazity akutnější, se používaly proti parazitům listy i květy pelyňku – proti hlístům, bičíkovcům a prvokům.

Proti střevním parazitům zas loupaná dýňová semínka. Česnek v syrovém stavu byl účinný proti škrkavkám. Výluh česneku s cibulí pak ve formě klystýru na škrkavky a roupy.

Sympaticky zní vyhánění parazitů pitím dílu kvalitního koňaku a dílu ricinového oleje. Používala se i kurkuma, křen, zázvor, granátové jablko, dubová kůra, máta peprná, anýz, rakytník, mateřídouška, heřmánek a šťavel.

Máte osobní zkušenost s léčbou nebo vyšetřením na parazity? Napište nám o nich!

Reklama

Načítám