Hlavní obsah

Párky v těstíčku s domácím sýrovým dipem

Hodnocení:
(203)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Všimli jste si někdy, že určité typy večírků nejsou pro rafinované kulinární výtvory vhodné, zatímco ta nejjednodušší jídla typu česnekovka nebo uzeniny na nich mají největší úspěch? Odhoďte pro jednou své michelinské ambice a zkuste naše párečky v těstíčku!

Ingredience pro:
1 koláč
Na párky:
  • 400 g minipárků
  • 400 g těsta na pizzu
  • máslo
Na sýrový dip:
  • 100 g blaťáckého zlata
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 lžíce francouzské hrubozrnné hořčice
  • sůl
  • pepř
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Párečky můžete buď použít v mini verzi, nebo klasické, které rozkrojíte na 3–4 kousky. Stejně tak těsto se hodí i listové.

Foto: Greta Blumajerová

Vysoká gastronomie má dneska volno. Na druhou stranu, kdo říká, že nemá rád párky, jí je dodnes!

Krok 2: Plát těsta rozložte a pokrájejte na obdélníčky jako na fotce tak, aby se do nich daly párky zabalit (můžou z těsta na jedné straně klidně trochu čouhat). Každý páreček pak do těsta zabalte a koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem.

Foto: Greta Blumajerová

Každý párek zabalte do kousku těsta

Krok 3: Párky pak do formy na stojato a ne moc na těsno vyskládejte – těsto nakyne a prostor zaplní. Jestli vám zbylo nějaké máslo, povrch s ním pokapejte. Překryjte pečicím papírem nebo alobalem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 15 minutách odkryjte a pečte dalších asi 15 minut dozlatova.

Foto: Greta Blumajerová

Volně vyskládejte do máslem vymazané formy

Krok 4: Mezitím si připravte sýrový dip: na másle dozlatova opečte mouku (to trvá asi 2 minuty), za stálého míchání přilijte mléko, osolte a opepřete a 5–10 minut povařte.

Foto: Greta Blumajerová

Z mouky a másla připravte jíšku, kterou rozřeďte mlékem

Krok 5: Nakonec vmíchejte hořčici a nastrouhaný sýr a nechte ho rozpustit. Dip bude ještě lepší, když do něj přidáte špetku sušeného nebo prolisovaného česneku.

Foto: Greta Blumajerová

A ochuťte hořčicí, solí, pepřem a sýrem

Krok 6: Párečky opatrně vyklopte z formy a teplé či studené podávejte spolu s dipem, do kterého je namáčejte. Jdou snadno od sebe, takže si každý sám ulomí ten svůj. Nepostradatelným doplňkem je pak dobře vychlazené pivo nebo kvalitní víno.

Foto: Greta Blumajerová

Párky nakonec dopečte odkryté, aby hezky zezlátly

Foto: Greta Blumajerová

I když by vám za tento výtvor leckterý kuchař utrhl hlavu, ze stolu mizí neuvěřitelně rychle

Souhlasíte, že jsou situace, kdy s párky prostě nemůže soupeřit ani ten nejluxusnější recept? 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama