Hlavní obsah
3,2
(320)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Všimli jste si někdy, že určité typy večírků nejsou pro rafinované kulinární výtvory vhodné, zatímco ta nejjednodušší jídla typu česnekovka nebo uzeniny na nich mají největší úspěch? Odhoďte pro jednou své michelinské ambice a zkuste naše párečky v těstíčku!

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Minipárečky v těstíčku
  • 400 g minipárků
  • 400 g těsta na pizzu
  • 1 hrudka másla
Sýrový dip
  • 100 g blaťáckého zlata
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 lžíce francouzské hrubozrnné hořčice
  • 5 g soli a pepře
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Listové těsto a párky. Párečky můžete buď použít v mini verzi, nebo klasické, které rozkrojíte na 3–4 kousky.

Foto: Greta Blumajerová

Vysoká gastronomie má dneska volno. Na druhou stranu, kdo říká, že nemá rád párky, jí je dodnes!Foto: Greta Blumajerová

02.

Plát těsta rozložte a pokrájejte na obdélníčky jako na fotce tak, aby se do nich daly párky zabalit (můžou z těsta na jedné straně klidně trochu čouhat). Každý páreček pak do těsta zabalte a koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem.

Foto: Greta Blumajerová

Každý párek zabalte do kousku těstaFoto: Greta Blumajerová

03.

Párky pak do formy na stojato - ne moc na těsno vyskládejte – těsto nakyne a prostor zaplní. Povrch pokryjte máslem. Překryjte pečicím papírem nebo alobalem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 15 minutách odkryjte a pečte dalších asi 15 minut dozlatova.

Foto: Greta Blumajerová

Volně vyskládejte do máslem vymazané formyFoto: Greta Blumajerová

04.

Mezitím si připravte sýrový dip: na másle dozlatova opečte mouku (to trvá asi 2 minuty), za stálého míchání přilijte mléko, osolte, opepřete a 5–10 minut povařte.

Foto: Greta Blumajerová

Z mouky a másla připravte jíšku, kterou rozřeďte mlékemFoto: Greta Blumajerová

05.

Nakonec vmíchejte hořčici a nastrouhaný sýr a nechte ho rozpustit. Dip bude ještě lepší, když do něj přidáte špetku sušeného nebo prolisovaného česneku.

Foto: Greta Blumajerová

A ochuťte hořčicí, solí, pepřem a sýremFoto: Greta Blumajerová

06.

Párečky opatrně vyklopte z formy a teplé či studené podávejte spolu s dipem, do kterého je namáčejte. Jdou snadno od sebe, takže si každý sám ulomí ten svůj. Nepostradatelným doplňkem je pak dobře vychlazené pivo nebo kvalitní víno.

Foto: Greta Blumajerová

Párky nakonec dopečte odkryté, aby hezky zezlátlyFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

I když by vám za tento výtvor leckterý kuchař utrhl hlavu, ze stolu mizí neuvěřitelně rychleFoto: Greta Blumajerová

Souhlasíte, že jsou situace, kdy s párky prostě nemůže soupeřit ani ten nejluxusnější recept? 

Reklama

Související témata:

Načítám