Hlavní obsah

Bobby Ewing z Dallasu slaví 70. Jaký byl jeho život?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrál v mnoha filmech, ale opravdu jen dvě jeho role se staly nesmrtelnými. Když se řekne Patrick Duffy, Bobbyho Ewinga v legendárním americkém seriálu Dallas a Franka Lamberta v sitcomu Krok za krokem si vybaví každý. A dnes tenhle herec slaví sedmdesáté narozeniny, věřili byste tomu?

Článek

V Dallasu hrál toho hodnějšího z Ewingů. Snažil se být čestný, vyhýbat se intrikám, stmelovat rodinu. V Kroku za krokem dokázal, že poradit si umí i s komediální rolí. Jeho skutečný život ale nebyl vždy tak pohodový a úsměvný, má za sebou rozhodně větší rodinnou tragédii, než jaké prožívali jím ztvárňovaní hrdinové.

Rodinná pohodička

Kromě toho, že se z něj stal slavný herec a svět ho miloval jako Bobbyho Ewinga, nebyl život Patricka Duffyho ničím zvláštní.

Narodil se a vyrůstal jako každý jiný kluk. Jeho rodiče měli vlastní tavernu, nebyli ani chudí, ani bohatí, prostě úplně obyčejná rodina. Malý Patrick chodil do školy, pak na střední, a nakonec se dostal i na vysokou. Má titul z divadelních umění a vlastně by mohl být učitelem. Jenže to raději zkoušel s herectvím, i když žádná extra hvězda z něj zpočátku nebyla.

Možná i díky tomu měl ale čas i na osobní život, zamiloval se a oženil. V roce 1974 si vzal baletku Carlyn Rosser. Ve stejný rok, jako se konala svatba, se jim narodil syn Padraic. O pět let později přišel na svět i druhý syn Conor. Byli spolu až do její smrti v roce 2017.

Foto: Profimedia.cz

Duffy žil se svou manželkou Carlyn od svatby roku 1974 až do její smrti v roce 2017Foto: Profimedia.cz

A zrodila se hvězda

V roce 1978 ale dostal Patrick Duffy roli Bobbyho Ewinga v novém seriálu Dallas. Nikdo tehdy nemohl ani zdaleka tušit, jak úspěšnou tahle soap opera bude, jakými hvězdami se herci stanou. Byla to naprostá bomba, sledovanost předčila veškerá očekávání, a z neznámého herce se stala celebrita první třídy. Koneckonců seriál v televizi běžel od roku 1978 do roku 1991, tedy celých 13 let!

S koncem Dallasu ale kariéra Patricka Duffyho rozhodně neskončila. Velmi ladně přeskočil do dalšího seriálu a poradil si i s totální změnou žánru. V roce 1991 se na obrazovkách objevil sitcom Krok za krokem. Duffy v něm hrál rozvedeného Franka Lamberta, který má ve své péči tři děti. Ale protože láska si nevybírá, zamiluje se do vdovy Carol Fosterové (hrála ji Suzanne Somers, 72), která má také tři děti. Soužití téhle velmi početné a v mnoha směrech nesourodé rodiny je pak zdrojem mnoha vtipných situací, na nichž seriál stojí. Tenhle sitcom vydržel na televizních obrazovkách do roku 1997.

Foto: Profimedia.cz

Že bude Dallas takový trhák, nikdo netušil. Z Duffyho role Bobbyho (stojící vlevo) udělala hvězduFoto: Profimedia.cz

Obrovská tragédie

Jestli si ale myslíte, že život Patricka Duffyho byl jen plný úspěchu, lásky a pohodových rodinných vztahů, mýlíte se. Herec si v roce 1986 prožil obrovskou rodinnou tragédii. Jeho rodiče tehdy v jejich taverně zastřelili dva úplně na mol opilí mladíci.

Bylo to jako z toho nejhloupějšího filmu. Když se opilci připotáceli, byl Duffyho otec za barem. Snažil se jich zbavit, poslat je pryč, ale oni vytáhli zbraň a nemilosrdně ho odstřelili. Hluk přilákal Duffyho matku, která okamžitě dostala další kulku. Oba mladíci byli odsouzeni k 75 letům vězení, ale jeden z nich byl v roce 2007 podmínečně propuštěn.

Sám Patrick Duffy přiznává, že ztráta rodičů byla obrovská bolest, která ho navždy poznamenala. Zároveň ale tvrdí, že vůči střelcům (ani vůči tomu propuštěnému) necítí zášť, naopak prý byl ohromen, že ho zpráva o propuštění jednoho z vrahů nijak nezdeptala. Říká, že se s bolestnou minulostí vyrovnal (možná mu pomáhá i jeho buddhistická víra), navíc si je vědom toho, že žádné rozhodnutí o propuštění či nepropuštění stejně jeho rodičům život nevrátí. „Dnes už by stejně nejspíš nebyli mezi námi. Všichni rodiče jednou umřou,“ řekl v minulosti Duffy.

Foto: Profimedia.cz

Patrick Duffy zvládá i komediální role. Takhle mu to slušelo v sitcomu Krok za krokemFoto: Profimedia.cz

Je zřejmé, že Duffy se nehodlá trýznit minulostí, žije současností. A přestože slávu Dallasu a Kroku za krokem se mu už nikdy překročit nepodařilo, aktivním hercem je stále. V roce 2017 se objevil třeba ve snímku Texaský bordel, loni natočil kritiky ne příliš opěvovaný televizní film Christmas With a View.

Také jste milovali Dallas?

Reklama

Načítám