Hlavní obsah
3,1
(157)
Foto: Marek Kučera

Foto: Marek Kučera

Dozlatova upečená dýně je provoněná bylinkami a s česnekovým dipem chutná dokonale. Hodí se jako lehká večeře i chuťovka k posezení u vína.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Dýně
  • 1,5 kg dýně hokaido
  • 2 lžičky hrubé soli
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky pepře
Dip
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 palice česneku
  • 1 lžíce listové petržele
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Dýni překrojte, vydlabejte a vyhoďte střední část s peckami a dýni pak nakrájejte na měsíčky. Dejte je do velké mísy, přidejte olej, nasekané bylinky, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte, aby byly ochucené ze všech stran. 

02.

Pak ji rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Palici česneku překrojte a řezem dolů ji přidejte na plech k dýni. Takto připravený plech dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud není dýně zlatavá. 

03.

Zakysanou smetanu dejte do misky. Stroužky česneku vymačkejte ze slupek a důkladně je rozmačkejte vidličkou. Přidejte je do smetany, promíchejte spolu s nasekanou petrželkou a nakonec podle chuti osolte a opepřete.

04.

Upečenou dýni podávejte s dipem. Pokud máte rádi pikantnější chutě, můžete dýni ochutit před pečením mletou pálivou paprikou nebo přidat nasekanou chilli papričku, kterou můžete kombinovat i s medem. 

Jestli máte rádi dýně, zkuste z nich také zdravé „bramboráky“ nebo výbornou dýňovou polévku s kari a kokosovým mlékem

Reklama

Související témata:

Načítám