Hlavní obsah
3,1
(262)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Zázvor a česnek v tomhle receptu kuře provoní, maso je šťavnaté a s kopečkem jemné bramborové kaše nebo širokými nudlemi si pochutnají děti i dospělí.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 6 ks horních kuřecích stehen
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 2 ks mrkve
  • 1 půlka celeru
  • 1 ks kořenové petržele
  • 5 cm čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Kuřecí stehna omyjte a dobře osušte. Kořenovou zeleninu oloupejte, omyjte a nastrouhejte na hrubším struhadle na silnější nudličky.

02.

Do hrnce (ideálně takového, který poté můžete dát do trouby) dejte přepuštěné máslo, postavte na sporák a nechte rozpálit. Vložte kuřecí stehna kůží dolů a zprudka je opečte. Nesnažte se je násilím odlepovat ode dna, až bude kůže opečená, „pustí se“ sama, trvá to asi pět minut. Poté je obraťte a opečte i z druhé strany. Teprve teď stranu s kůžičkou osolte.

03.

Opečené maso přendejte na talíř a do základu vsypte připravenou kořenovou zeleninu. Přidejte prolisovaný česnek a kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru (velký asi jako palec). Jemně osolte a zeleninu chvíli restujte. 

04.

Když zelenina pustí barvu a rozvoní se, podlijte ji vínem a nechte ho asi deset minut částečně odpařit.

05.

Do hrnce vraťte kuře i se šťávou, kterou pustilo na talíři, a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Podle velikosti pečte za občasného podlévání asi 45 minut. Ke konci pečení můžete zvýšit teplotu a kuře dopéct do lákavé barvy.

06.

 Podávejte s jemnou bramborovou kaší nebo širokými nudlemi.

Zázvor dodá jídlu příjemně štiplavý šmak. Už jste zkusili dýňovou polévku se špetkou zázvoru? Anebo si ho můžete připravit i nasladko v muffinech.

Reklama

Související témata:

Načítám