Hlavní obsah
3,0
(183)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Pečené maso je geniální jídlo: kromě krátké přípravy na začátku se pak dělá skoro samo. Přidejte k němu sezonní zeleninu (klidně už trochu zavadlou, pro kterou byste jinak těžko hledali uplatnění) a v tu chvíli je lahodné jídlo na světě.

25 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g vepřové plece
  • 2 ks cibule
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 2 ks paprik
  • 4 ks sušených rajčat
  • 4 ks rajčat
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/2 paličky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Tento recept je skvělý v tom, že všechno stačí prostě jen nakrájet, dát do pekáče a strčit do trouby. Troubu zapněte na 170 °C. Maso podle potřeby odblaňte, jinak jej ponechte v celku. Cibuli nakrájejte na měsíčky, řapíkatý celer na tenká kolečka, papriku a rajčata na kousky velikosti sousta. Slupek na zelenině se nebojte, díky dlouhému pečení se téměř rozpadnou. Pro intenzivnější rajčatovou chuť můžete přidat i pár pokrájených sušených rajčat. 

02.

Všechnu zeleninu dejte do pekáčku, přidejte tymián, olivový olej a oloupané a lehce rozmáčknuté stroužky mladého česneku. Vše promíchejte. Maso osolte a opepřete, vložte k zelenině a zeleninou jej i trochu překryjte. Můžete přidat asi 100 ml vody nebo masového vývaru. Přiklopte, dejte do trouby a za občasného přelití masa výpekem pozvolna pečte asi dvě hodiny. Podle potřeby do výpeku přilijte trochu vody nebo vývaru. Dvacet minut před koncem pečení můžete poklici sundat, aby se omáčka trochu zahustila. Nakrájejte na plátky a podávejte s vařenými nebo šťouchanými bramborami. Ozdobte čerstvou petrželkou.

Jakou zeleninu k pečenému masu přidáváte vy?

Reklama

Načítám