Hlavní obsah

Pečení cukroví podle horoskopu

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Reklama

Vánoce jsou za dveřmi! A ať už vás to těší, nebo stresuje, znamená to také, že přišel čas pustit se do pečení. Cukroví je jednou z nejlepších věcí na celých Vánocích, tak se pojďme podívat, jak se k jeho pečení staví jednotlivá znamení zvěrokruhu.

Článek

Někdo peče každý rok minimálně patnáct druhů, jiný se soustředí na dva, které ale vypiplá k naprosté dokonalosti a každý kousek cukroví by mohl patřit do muzea umění. Někteří kupují cukroví na poslední chvíli někde v obchoďáku. Tisíc lidí, tisíc chutí, tisíc přístupů. Jak se k pečení cukroví staví jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

U Beranů je to pravděpodobně každé Vánoce jinak. Jednou mají napečeno měsíc předem, podruhé jim ještě 23. prosince jede trouba naplno. Jak už to tak s nimi bývá, dovedou se pro pečení cukroví ohromně nadchnout, naplánovat aspoň třicet druhů, nakoupit kila surovin… a pak skončit po prvním plechu. Jakkoli jim nechybí zápal a nadšení, tak výdrž rozhodně ano. Potřebují do kuchyně parťáka, který by každé pečení dotáhl do konce. Berani se určitě vrátí s novou dávkou energie, ale nejsou schopni vydržet v procesu od začátku do konce.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci mají nejradši svou osvědčenou klasiku – pár druhů, které všichni zbožňují a které během let zkoušení dotáhli k dokonalosti. Rozhodně neexperimentují a nesnaží se každý rok svou nabídku cukroví obohatit. Vánoce pro ně chutnají jako vanilkové rohlíčky a vosí hnízda a tak to prostě je. Taky mají pečlivě spočítáno, kdy je třeba začít s pečením, aby se všechno v pohodě stihlo, a tenhle rozvrh striktně dodrží, protože držet se plánu, to Býci prostě umí. Pečení cukroví je u nich zaručeně bez chaosu.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Býci nepotřebují s cukrovím experimentovat, stačí jim klasické druhy, které si vypiplali k dokonalosti. Když se s nimi držíte plánu, vládne radost a pohodaFoto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci vnímají pečení cukroví jako skupinovou aktivitu, kterou je potřeba si pořádně užít. Často se na pečení vrhají ve skupince přátel  nebo s několika členy rodiny, popíjejí svařák, pouští si koledy a hodně se u toho nasmějí. Moc neřeší to, kolik cukroví na konci vlastně zbyde na Vánoce samotné, často toho při pečení víc spořádají, než upečou. A nedělá jim problém klidně na poslední chvíli něco koupit v supermarketu, když náhodou dojde.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Pro Raky je pečení cukroví velkým závazkem, protože cukroví dělá Vánoce a domáckou atmosféru. Vrhají se na jeho přípravu dost brzy, protože mají v plánu udělat asi tak všechny druhy pod sluncem. Dbají na to, aby každý dostal to, co si přeje. Nechtějí žádného člena rodiny zklamat, takže v kuchyni u trouby s plechy tráví většinou ohromné množství času. Tohle „hospodyňkování“ je ale moc baví. A navíc to berou jako závod sami se sebou – každý rok se musí překonat.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvy vlastně pečení cukroví zase tolik nebere, ale vnímají ho jako nutnost – cukroví má o Vánocích každý, a tak musí udělat takové, které ostatním vezme dech. Většinou se nepouští do obří kvantity, sází na kvalitu. Najdou si recept na ten nejobskurnější druh cukroví s podivnými přísadami, všechno pečlivě nazdobí tak, že každý kousek vypadá jako umělecké dílko, a pak se svou prací taky rádi pochlubí. A běda, když se někdo začne jejich uměním jen tak ládovat – lví cukroví se rozhodně vychutnává a obdivuje!

Foto: Flotsam, Shutterstock.com

Lvy pečení cukroví tolik nebere, ale když už se do nějakého druhu pustí, stojí to za toFoto: Flotsam, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Pečení cukroví je pro Panny jedna z oblíbených fází Vánoc. Od minulého roku mají připravené tabulky a poměry, aby věděly, kdy začít, kolik upéct, kde přidat, čeho ubrat. Kromě toho tráví spoustu času tím, aby jejich nabídka cukroví byla co nejrozmanitější, aby se vzájemně doplňovala a aby vypadala nádherně vyskládaná na talíři. Zkrátka všechno musí být perfektní, jak se na Panny patří. Striktně se drží svého harmonogramu, pečou snad už od září a druhů udělají celé závěje. Vánoce u Panny doma jsou rozhodně zážitek.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Jakkoli jsou Váhy poměrně kreativní a šikovné, málokdy se přetrhnou, když jde o pečení cukroví. Stojí si za tím, že je možná vhodné nechat tuhle aktivitu na profících, a tak si cukroví spíš od někoho objednají. Ale ne jen tak někde – všemu předchází důkladný průzkum a ochutnávky, cukroví navíc musí krásně vypadat. Za kvalitu si rády připlatí. Váhy samy pak pečou jeden dva druhy, které se jim povedlo propracovat k dokonalosti a bez nichž by nebyly Vánoce.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíry tedy nějaké pečení cukroví rozhodně netrápí. Kuchyně nebývá jejich oblíbeným místem a tyhle vánoční tradice je často spíše rozčilují. Sladké pochoutky tak většinou řeší na poslední chvíli nákupem. Hlavně ať to stojí co nejméně úsilí. Nechtějí se stresovat. A tak je to u nich na Vánoce snad se vším. Z posedlých hospodyněk, které se od září nezastaví a na konci procesu mají padesát různých druhů, mají spíše legraci. To je pro Štíry typické.

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Pro Střelce musí být pečení cukroví hlavně zábava, takže se do něj rozhodně nepouštějí sami, ale přivolají si několik pomocníků. Neženou se za výkonem, Vánoce berou velmi rozumně a sportovně a jsou odhodlaní nepoddat se okolnímu nátlaku a stresu. Pečou jen pár druhů a jen když mají chuť. Jejich pekařské seance jsou prodchnuty duchem Vánoc. A i když se stane katastrofa, něco se spálí, někde skončí sůl místo cukru, nehroutí se a spíš všechno obrátí ve vtipnou historku u štědrovečerní tabule.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi neobvykle ctí tradice, a právě z toho důvodu jsou pro ně Vánoce, a tedy i pečení cukroví, ohromně důležité. Jdou na to téměř staročesky, často se drží receptů, které se tradují v jejich rodině, a pečou to, co na štědrovečerní stůl dávala už jejich prababička. Každé Vánoce musí být stejné, protože jedině tak mají to pravé kouzlo. Rozčiluje je, když jim do jejich zorganizovaného světa zasahuje někdo další, nejradši si všechno dělají sami a svým tempem.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Kozorozi ctí rodinné recepty. Bez perníčků, které dělávala jejich babička, se Vánoce neobejdouFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnářům se může klidně stát, že na nějaké cukroví kompletně zapomenou, ale pak je na Štědrý den ráno posedne múza a jen tak z fleku upečou pět druhů a vyrazí všem dech. Tradiční druhy cukroví si spíš někde nakoupí, než aby hodiny motali vanilkové rohlíčky. Ale rádi se občas pustí do nějakého experimentu, ať už jsou to raw kuličky nebo miniaturní kremrolky s růžovou pěnou. Jejich cukroví vždycky překvapí – někdy dokonce tím, že žádné není. Ale nuda to nikdy nebude.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby rády replikují staré rodinné recepty přesně tak, jak je dělávala jejich babička. Kromě toho ale dbají na to, po čem touží ostatní členové rodiny. Pečení cukroví je vyloženě baví, pokud ví, že tím někomu udělají radost. Malou vánoční výslužku v krabičce posílají široko daleko po celém příbuzenstvu a tohle rozdávání radosti v předvánočním shonu si užívají vlastně nejvíc. Jakkoli je třeba rozzlobíte tím, že budete chtít den před Vánoci třicátý pátý druh, protože je váš oblíbený, pravděpodobně vám vyhoví a upečou ho.

Reklama

Načítám