Hlavní obsah

Pejskaři, pozor! Podle vědců je pes výhra pro vaše zdraví

Foto: Martin Novak, Shutterstock.com

Foto: Martin Novak, Shutterstock.com

Reklama

Když jste se rozhodli přibrat do rodiny člena se studený čumákem, nejspíš jste to nedělali kvůli svému zdraví. Nicméně – psí přátelé na vás opravdu mohou mít v tomto směru pozitivní vliv. Za tohle jim můžete být vděční!

Článek

Známé sousloví „nejlepší přítel člověka“ začíná pomalu nabývat nový význam. Psí páníčci si své miláčky pořizují většinou proto, aby jim přinášeli radost a dělali jim věrnou společnost. Méně už se pak mluví o tom, jak může cenná chlupatá společnost prospívat lidskému zdraví. Tady je několik benefitů, ze kterých se všichni pejskaři mohou těšit...

1. Vaše děti nebudou mít alergie

Když dítě vyrůstá v domácnosti, kde je pes, má výrazně nižší riziko, že se u něj v budoucnu objeví alergie. Ukázala to nejedna lékařská studie, například ta, která byla v roce 2004 publikovaná v Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Nejdůležitější je přítomnost psa od narození do zhruba prvního roku věku dítěte. Avšak i později má význam dopřát potomkovi společnost čtyřnohého přítele. Takové děti mají totiž obecně silnější imunitu a jsou méně nemocné.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Nejen lekce v roztomilosti, ale i méně alergií – to přináší dětem přítomnost psaFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

2. Vyhnete se infarktu

Další věc, jíž se ve spojitosti se psy odborníci rádi zabývají, je vliv, jaký mají na lidské kardiovaskulární zdraví. Například loni byla v časopise Scientific Reports zveřejněna studie, která přinesla pro pejskaře velmi příznivé výsledky. Měli podle ní nižší krevní tlak a cholesterol, a tedy i menší riziko infarktu. Navíc majitelé psa, kteří infarkt prodělali, měli vyšší šance na přežití.

3. Nejúčinnější antidepresivum

Psi mají mimořádně dobrý vliv na vaše mentální zdraví. Právě s tím by měl částečně souviset i bod výše, neboť ke vzniku chorob srdečně-cévního charakteru nezřídka dochází u jedinců s nalomenou psychikou. Psí páníčci také většinou netrpí pocity osamělosti, sociální izolovaností, nejsou citově deprivovaní a obecně se lépe vyrovnávají s prožitým stresem. Jejich čtyřnozí kamarádi jsou zkrátka tím nejlepším antidepresivem.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Kdo má psa, musí s ním chodit ven každý den, za každého počasí. A to je zdravéFoto: nd3000, Shutterstock.com

4. Pomohou vám zůstat fit

Majitelé psů méně trpí nadváhou a obezitou a je pro ně snazší zůstat v kondici. Stráví obvykle každý den minimálně hodinu – spíše více – chůzí venku. Výhodou také je, že na rozdíl od cvičenců bez psích závazků nemohou svou aktivitu zrušit nebo odložit, když zrovna nemají čas nebo je špatné počasí.

Odborný časopis Gerontologist (gerontologie je obor zabývající se stářím a stárnutím) vydal studii, která upozornila na pozitiva u starších lidí. Důchodci, kteří vlastnili psa, vykazovali nižší index tělesné hmotnosti a menší omezení v běžných denních aktivitách.

Ale na tohle pozor

Mít psa má však i jedno zdravotní negativum. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je 88 procent pádů v domácnosti, které jsou spojené se zraněním a nutností lékařského ošetření, způsobeno domácím mazlíčkem. Nejčastěji se pak jedná právě o pejsky a kočky. Na tohle je třeba dát si pozor! Nenechte se unést a nezapomínejte, že nejste tak obratní a rychlí jako vaši zvířecí kamarádi...

Máte psa? 

Reklama

Načítám