Hlavní obsah

Pekáček plný chuti: Dejte si nákyp!

Foto: lecker.de

Květákový nákyp s uzeným masem

21. 9. 2010

Slané i sladké, teplé i zastudena. Nákypy jsou vděčným pomocníkem jednoduchého vaření. Jako moučník nebo hlavní jídlo – vznikne vám nadýchaná dobrota, ve které se kombinují všechny přísady najednou. Když ho ještě obohatíte sněhem z bílků, nakypí opravdu královsky. Dobrou chuť!

Článek

Nákyp z fazolek

Půl kila podlouhlých zelených nebo žlutých fazolek nakrájejte příčně na proužky, osmažte na másle, lehce podlijte vodou, duste doměkka a osolte. V kastrole umíchejte jíšku z másla, hladké mouky a mléka, ve které rozpusťte 5 dkg strouhaného tvrdého sýra. Jíšku míchejte, pět minut provařte, vmíchejte do ní scezené fazolky a nechte vychladnout. Potom vmíchejte čtyři žloutky a sníh ze čtyř bílků. Osolte, vlijte do vymazané formy (pekáčku, varného skla, remosky) a při mírné teplotě pečte dorůžova. Ještě horký posypte strouhaným sýrem a podávejte s brambory nebo chlebem.

Nákyp z míchaných vajec

Klasicky připravte míchaná čtyři vejce na másle a vychladlá je ještě nakrájejte najemno. Polovinu veky nakrájejte na plátky, namočte do mléka a vidličkou rozmělněte. Smíchejte s vejci a posekanou petrželkou, přimíchejte dvě syrová rozšlehaná vejce, dvě lžíce rozpuštěného másla, čtyři lžíce smetany. Osolte, opepřete, můžete přidat muškátový květ. Ve vymazané misce z varného skla upečte a podávejte se zeleninovým salátem a pečivem.

Květákový nákyp

Očištěnou hlavičku květáku rozeberte na růžičky a uvařte téměř doměkka v osolené vodě. Okapaný květák přeložte do vymaštěné, strouhankou vysypané zapékací formy, smíchejte s kousky uzeného masa (nebo moravského uzeného) a proužky uzeného sýra. V kastrolku si vytvořte bešamel (máslo, hladká mouka a mléko), do prochladlé vmíchejte dva žloutky a tím květák přelijte. Můžete ještě vytvořit čepičku z bílkového sněhu a posypat strouhaným sýrem. Koření se solí, muškátovým květem, posekanými bylinkami. Zapečte asi 20 minut v předehřáté troubě, podávejte s brambory nebo brkaší.

  • Podobnou směs můžete udělat třeba z brokolice nebo z kapusty.
Foto: bunix.de

Rajče a sýr - vynikající kombinace

Švýcarský sýrový nákyp

Z másla a mouky připravte světlou jíšku, kterou zřeďte mlékem a rozpusťte v ní 15 dkg strouhaného eidamu (můžete použít i chuťově výraznější radamer, goudu...). Osolte, opepřete a do vychladlé hmoty vmíchejte tři žloutky a jemně tuhý sníh ze tří bílků. Nalijte do menší, máslem vymazané ohnivzdorné misky a na mírném plameni pečte dorůžova. Když je skoro hotovo, poklaďte ještě vršek nákypu plátky sýru (může být i jiného druhu). Podávejte na stůl v zapékací misce s pečivem nebo předvařenými bramborami, každý si nabere vidličkou, pofouká a mlaská. Doplňte oblíbeným zeleninovým salátem.

Studený jablečný nákyp s chlebem

Očistěte a pokrájejte asi kilo jablek, podlijte malým množstvím vody a pomalinku duste na kaši spolu s 80 g cukru. Zatím na másle osmažte 300 g jemně nastrouhaného černého chleba. Do mísy rovnejte vrstvu chleba, jablečné kaše a případně prosypte strouhanou čokoládou. Nechte prochladit a zdobte šlehačkou sypanou čokoládou.

  • Na stejně připravenou hustou jablečnou kaši můžete ve vymazané formě rozestřít vrstvu z umletých mandlí smíchaných se žloutky, moučkovým cukrem a sněhem z bílků – poté zapečte, podávejte teplé.

Citronový nákyp

Čtyři žloutky vyšlehejte s 6 lžícemi cukru na hustou pěnu. Přidejte strouhanou kůru z půlky citronu a šťávu ze dvou citronů. Šlehejte dál a vedle si nachystejte sníh ze čtyř bílků. Potom si rozpusťte lžíci želatiny ve dvou lžících vařící vody a vmíchejte ji do žloutkové pěny. Lehce přidejte sníh. Směs rozdělte do pohárků, dejte vychladit a dozdobte plátky pomeranče, citronu a šlehačkou.

Tvarohový nákyp

Do 400 g měkkého tvarohu vmíchejte čtyři žloutky, 60 g hrubé mouky a 100 g oloupaných, na nudličky nasekaných mandlí. Dál přidejte 2 dl smetany, spařené rozinky (krásně nabudou a změknou), špetku soli a vanilkový cukr. Opatrně vmíchejte sníh ze čtyř bílků, do kterého jste postupně přidaly 80 g pískového cukru. Těsto dejte do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečte na mírném plameni v předehřáté troubě asi 40 minut. Na talířcích můžete ještě přelít ovocným sirupem.

Nudlový nákyp s tvarohem

Široké nudle uvařte v osolené vodě podle návodu a promastěte je máslem. Vymažte pekáč a vysypte ho strouhankou. Vaničku měkkého tvarohu rozmělněte v misce s celým vejcem, moučkovým cukrem (asi dvě lžíce) a hrstí rozinek. Na dno pekáče rozložte polovinu nudlí, rozetřete tvaroh, překryjte zbylými nudlemi a poklaďte kousky másla. Nechte v troubě zapéci (20 minut), přelijte směsí 2 dl mléka, ve kterém jste rozkvedlaly tři vejce a dopečte dozlatova. Na talířcích porce ještě posypte moučkovým nebo vanilkovým cukrem.

V českých restauracích ani na domácích stolech nemají velkou tradici a možná je to škoda. Poradíte nám nějaký vyzkoušený nákyp, na který utáhneme celou rodinu? Přidejte ho do rubriky Vaše recepty.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.