Hlavní obsah

Perník s čokoládovou polevou a pohankou. Zkuste mlsat zdravěji!

Foto: Marcel Rozhoň

Voňavý a nadýchaný koláč k odpolední kávěFoto: Marcel Rozhoň

Reklama

Moučník, který zmizí z tácu během chvilky? Nadýchaný perník, s pohankou a přelitý lahodnou čokoládovou polevou. Rozhodně vás nezklame!

Článek

Pohanka má svoji charakteristickou chuť, na kterou si někdo musí zvykat. Ale když jí dáte šanci, vaše tělo vám poděkuje. Skvěle chutná kromě koláčů i ve snídaňových kaších s ovocem a ořechy. Nejdůležitější látkou, kterou obsahuje, je rutin, který příznivě působí na celý cévní systém. Pohanku koupíte v různých podobách. Jako mouku, krupici i lámanku.

Pohankový perník s čokoládovou polevou

Na 1 menší plech (20 x 35 cm) budete potřebovat:100 g hladké mouky, 200 g pohankové mouky, 100 ml oleje, 100 ml podmáslí, 180 g třtinového cukru, 4 vejce, 50 g mletých ořechů, 1 lžíci kakaa, 2 lžičky skořice, 1 kypřicí prášek do perníku. Na polevu: 200 g čokolády na vaření, 1 lžíce másla, nadrcené ořechy na zdobení

Postup: Ve velké míse rozšlehejte vejce s cukrem. Přidejte obě mouky smíchané s mletými ořechy, kakaem, skořicí a práškem do perníku. Promíchejte, nalejte do směsi olej, podmáslí a ušlehejte hladké těsto bez hrudek. Těsto nalejte na plech vyložený pečicím papírem a perník pečte 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotový perník nechte vychladnout.

Mezitím nechte ve vodní lázni rozpustit čokoládu a vmíchejte do ní máslo. Hotovou polevou přelejte vychladlý perník a nakonec ho posypte nadrcenými ořechy.

Tip: Perník můžete upéct v dortové formě. Pak ho podélně překrojte, potřete oblíbenou zavařeninou, přiklopte a polejte čokoládou a posypte ořechy.

Pečete doma perník? Anebo máte chuť na něco trošku jiného? Snad by to mohly vyřešit křehounké hruškové galetky nebo nadýchané muffiny s drobenkou!

Reklama

Načítám