Hlavní obsah

Tři skvělé perníky jako z pohádky!

Foto: Mona Martinů

Máte rádi perník? Pak pro vás máme hned tři skvělé recepty!Foto: Mona Martinů

Reklama

„Kdo mi to tu loupe perníček?“ je slavná věta z pohádky o neméně slavné perníkové chaloupce. Pokud se chcete mít stejně pohádkově, jako Jeníček a Mařenka, a nechcete přitom skončit na lopatě, upečte si perník doma. Nadýchaný jako od babičky!

Článek

Perník patří v Česku bez pochyb mezi nejoblíbenější moučníky. Vyzkoušejte s námi hned tři jeho varianty – medový, ovocný a kávový! Komu by to nebylo dost, může ochutnat také perníkovou roládu od naší editorky Jany Netopilové!

Jednoduchý medový perník

Na 1 malý pekáček potřebujete: 500 g hladké mouky, 150 g cukru, 10 lžic medu, 50 g másla, 1 vejce, 125 ml mléka, 1 kypřicí prášek do perníku (nebo obyčejný kypřicí prášek a lžičku perníkového koření), tuk a hrubou mouku na vymazání pekáčku, ovocnou marmeládu.

Postup: Tenhle recept mám po své prababičce a uvidíte, že bude chutnat! V kastrolku ohřejte mléko, přidejte do něj med, máslo a vejce a vše rozmíchejte dohladka. Vsypte do mísy všechny suché přísady (mouku, cukr a kypřicí prášek), přilijte k nim směs mléka a medu a vše promíchejte. Těsto bude poměrně tuhé a lze jej bez problémů propracovat i rukama na válu.

Pekáček (nebo hluboký plech) vymažte tukem a vysypte hrubou moukou a těsto rovnoměrně rozprostřete po celé ploše, jde skvěle tvarovat rukama skoro bez umazání:-). Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a perník v ní pečte asi 45 minut, záleží, jak vysoký ho budete mít. Po upečení nechte perník chvíli zchladnout a pak jej buď prořízněte a promažte marmeládou, nebo jí mažte jednotlivé plátky jako chleba. Tak si aspoň každý vybere, kolik jí tam chce mít!

Foto: Mona Martinů

Prababičky uměly perník nejlépe, byla to pochoutka dětíFoto: Mona Martinů

Ovocný perník s kakaovou polevou

Na 1 koláčovou formu potřebujete: 350 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do perníku, 220 g cukru, 20 g kakaa, 100 g sušeného ovoce (meruňky, švestky, brusinky, rozinky), 200 ml mléka, 1 vejce, 1 lžíci rumu, 150 ml oleje, 1 lžíci citronové šťávy, tuk a hrubou mouku na vymazání formy.

Na polevu potřebujete 180 g cukru moučka, 1–2 lžíce holandského kakaa, 1 lžičku rozpuštěného másla a 3–4 lžíce horké vody.

Postup: Do mísy nasypte mouku, cukr, kypřicí prášek, kakao a nakrájené sušené ovoce. V misce rozmíchejte mléko, vejce, rum, olej a citronovou šťávu, vše vlijte do sypkých surovin a vypracujte hladké těsto. Pokud by se vám těsto zdálo příliš tuhé, můžete přidat ještě trochu mléka. Formu vymažte a vysypte (pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, můžete tento krok vypustit) a těsto do ní nalijte. Troubu rozehřejte na 170–180 stupňů Celsia a perník pečte asi 30 minut.

Hotový perník vyklopte a nechte chvíli chladnout. Mezitím si nachystejte polevu. Do misky dejte moučkový cukr a kakao a oboje promíchejte. Přidejte máslo a vodu a metlou vyšlehejte hladkou polevu. Perník jí hned pomažte (skvěle se k tomu hodí cukrářská stěrka! Že nevíte, co to je? Podívejte se do Michalova průvodce cukrářských nezbytností!), a nechte zatuhnout, trvá to opravdu jen chvilku. Na závěr jej ještě můžete dozdobit kousky sušeného ovoce.

Foto: Mona Martinů

Perník dozdobený ovocem může být i variantou narozeninového pohoštěníFoto: Mona Martinů

Kávový perník s citronovou polevou

Na 1 biskupský chlebíček potřebujete: 450 g polohrubé mouky, 20 g kakaa (asi 1 lžíci), 1 kypřicí prášek do perníku, 1/2 lžičky mleté skořice, 200 ml chladné silné kávy, 220 g cukru, 80 g másla nebo hery, 100 ml oleje, 2 vejce, tuk na vymazání a hrubou mouko na vysypání formy.

Na citronovou polevu si nachystejte 180 g moučkového cukru, 1 lžičku rozpuštěného másla, 2 lžíce horké vody a 2 lžíce citronové šťávy. Polevu ještě můžete dozdobit kokosem a (ideálně vlašskými) nasekanými ořechy.

Postup: V míse smíchejte mouku, kakao prášek do perníku, skořici a cukr. V jiné misce smíchejte rozehřáté máslo nebo heru, olej a vejce. Tuto směs spolu s kávou vmíchejte do prosáté mouky a vypracujte hladké, středně husté těsto. To nalijte do vymazané a vysypané formy, pokud má vaše forma nepřilnavý povrch, vysypávat a vymazávat nemusíte.

Místo biskupského chlebíčku můžete použít klidně větší koláčovou formu nebo malý pekáček. Tipy na neodolatelné formy na pečení najdete také v tomto Nákupním průvodci.

Formu s těstem vložte do trouby předehřáté na 190 stupňů Celsia na 30–40 minut, záleží na tom, jak vysoké těsto ve zvolené formě máte (čím vyšší, tím déle to trvá). Hotový perník vyklopte a nechte zchladnout, mezi tím si nachystejte polevu – v misce metlou vyšlehejte moučkový cukr spolu s máslem, vodou a citronovou šťávou, až vznikne hladká hmota.

Foto: Mona Martinů

Perník ve tvaru biskupského chlebíčku ocení nejen kardinálovéFoto: Mona Martinů

Jaký neodolatelný perník doma pečete vy? Napište mi na jana.ch@prozeny.cz, svoje recepty můžete vkládat také do sekce Vaše recepty.

Reklama

Související témata:

Načítám