Hlavní obsah

Petra (38): Osobní bankrot byl pro mě vysvobozením

Foto: Elnur, Shutterstock.com

Foto: Elnur, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dluží přes tři sta tisíc korun a jak sama přiznává, skoro si neuvědomuje, za co tolik peněz utratila. Teď jí splátky přerostly přes hlavu tak, že nemá ani na obědy ve školní jídelně a pořád čeká, jaká výzva k zaplacení se objeví.

Článek

Když jsme oslovili paní Petru, nezdráhala se vůbec mluvit o tom, jak přišla k vysokým půjčkám a jaké to je, když kvůli neustálému splácení nemáte ani na to, abyste koupili dětem obědy ve školní jídelně. „Bohužel si myslím, že v tom nejsem sama, že takhle dopadlo spousta lidí. Chci jim ukázat, že se z toho jde dostat – když vyhledáte opravdu odbornou pomoc. Stačí si přiznat, že ji potřebujete, a něco pro to udělat,“ říká.

Začalo to půjčkou na pračku

Bylo to rychlé – ani ne před třemi lety si Petra vypůjčila na pračku. „Tu bych splácela v pohodě, ale pak se moje kamarádka dostala do velkých potíží, hrozilo jí vystěhování a já se rozhodla, že si vypůjčím znovu, pro ni,“ vzpomíná. Splácení dvou půjček už nebylo tak snadné a začaly problémy. „Vlastně jsem si ani moc nevšimla, že se řítím do velkých potíží. Občas přišla nějaká upomínka za telefon, internet – ztrácela jsem se v tom, za co to je a co ještě doplatit. Do toho jsem musela rychle zařídit pokojíček jednomu z dětí, a zas jsem si půjčila…“ Nesplacené půjčky postupně rostly o penále a Petra se začala finančně „topit“.

Nemám ani školní obědy

Petra je rozvedená (co si ohlídat při rozvodu) a stará se o tři děti  – skoro osmnáctiletou dceru a jedenáctiletá dvojčata. I když stíhá hned tři práce, nestačí výdělek na to, aby splatila všechny pohledávky, a ještě zbylo na měsíční pravidelné platby. „Vlastně každý měsíc hasím to nejdůležitější. Starám se, aby byly v pořádku alespoň platby za elektřinu, plyn, prostě abychom měly s dětmi kde bydlet a nebály se toho, že nám třeba vypnou proud. I když otec dětí pomáhá a koupí jim třeba školní pomůcky, nové boty nebo zaplatí něco do školy, nezbývá mi ani na to, abych zaplatila za obědy ve škole,“ říká Petra.

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Život bez naděje

Stále bez peněz, stále ve strachu z exekucí a navyšování půjček o penále. Do toho myšlenky, zda zbude dost na uživení rodiny, to člověku na zdraví nepřidá. „To je pravda, kdo si to nezažil, asi to nepochopí, ale musím brát prášky na nervy, abych se z toho nesložila. Uvědomuju si, že si za to můžu sama, že to jsou následky toho, že si to neumím všechno pořádně promyslet, jak se říká, jsem finančně negramotná. Je těžké si to přiznat, ale když už, tak je fajn, že máte kam jít a nechat si všechno vysvětlit a poradit,“ konstatuje Petra.

Zásadní je odborná pomoc

Jak Petra přiznává a uznává, tak bez toho, že jí kamarádka nasměrovala do Poradny při finanční tísni, asi by se ze spirály dluhů a exekucí jen tak nedostala. „Až tam mi vysvětlili, jaké mám možnosti a dali mi naději, že bych díky oddlužení mohla začít znovu – a já doufám, že už lépe, a hlavně bez dluhů! Je skvělé mít naději, že mne jen pět let splácení dělí od života, kdy se nebudu muset bát otevřít obálku a čekat, kdo mne zas upomíná o peníze,“ říká.

Právě díky pracovníkům poradny si Petra musela udělat pořádek v tom, komu a kolik dluží (nehrozí vám splácení cizích půjček?). Napočítala kolem tří set tisíc a nyní čeká, jestli se ještě neobjeví nějaký věřitel, který by uplatnil další pohledávku. Pokud se tak nestane, má naději, že jí soud povolí oddlužení a nastaví výši splátek tak, aby se během pár let zbavila dluhů. „Těch pět let to vydržím, to uteče jako voda, zvlášť, když každý měsíc z dluhů ubyde, kdežto teď splácím, ale není vidět výsledek, protože penále naskakují. Pro mne je asi nejvíc právě ten pocit, že to je konečné řešení, že jsem dostala šanci vše napravit a zvládnout,“ uzavírá Petra.

Vyhledat odbornou pomoc bylo velmi dobré rozhodnutí, což potvrzuje i Alena Doubková, právnička Poradny při finanční tísni a dodává: „Výhodou bylo, že si Petra svoji situaci uvědomila relativně včas a začala dluhy řešit s odborníky. V případě, že by toto svoje rozhodnutí oddalovala nebo nedostatek peněz na splátky překrývala dalšími půjčkami, celá její situace by se jen zhoršila a mohlo by se stát, že řešení její situace oddlužením by již nebylo možné."

Bohužel má Petra pravdu v tom, že se do velkých problémů s financemi dostává stále víc lidí. Příběh mladé rodiny: Chtěli jsme dům, máme exekuci

Reklama

Související témata:

Načítám