Hlavní obsah

Pevnější bříško, zadeček i ruce? Zkuste jednoduché cviky s gumou!

Foto: Archiv redakce

Díky použití pružného materiálu se spektrum cviků, které můžete cvičit s vlastní vahou, značně rozšiřujeFoto: Archiv redakce

Reklama

Seženete ji v každých sportovních, ale snad i domácích potřebách. Dáte za ni pár korun, přesto dovede posilování posunout na úplně nový level. Jak cvičit s gumou? Inspirujte se naší cvičební sestavou!

Článek

Pokud byste si domů měli pořídit jen jedinou cvičební pomůcku, naše redakce stoprocentně oroduje za gumu! Její jasnou výhodou je nejen nenáročnost z hlediska pořizovací ceny a uskladnění doma. Zároveň se jedná o pomůcku, která je vhodná jak na protažení svalstva celého těla, tak na posilování, které dokáže výjimečně zefektivnit.

Existuje spousta typů gum na cvičení. Nejjednodušší možností jsou takzvané zavařovačky, které využíváme i v naší cvičební sestavě. Pořídit si ale můžete například i populární aerobic gumu nebo Thera band, který je obvykle proveden v sytých barvách, jež mají označovat stupeň tažnosti a pevnosti gumy.

Ale teď už k naší cvičební sestavě, kterou pro vás připravila Tereza Machutová z Contours, fitness pro ženy ve 30 minutách. „Doporučuji se před sestavou 5 až 10 minut zahřát. U každého cviku provádějte 15 až 20 opakování ve 3 až 5 sériích. Pokud chcete, aby bylo cvičení efektivní, měli byste sestavu opakovat minimálně třikrát týdně s přidáním aerobních aktivit,“ dodává trenérka.

Z aerobních aktivit je pak určitě vhodný běh, nordic walking, všechny druhy tanců, klasický aerobic nebo například plavání. Mimochodem víte, proč je pro vaše tělo úžasné pravidelně plavat?

Jaké cviky s gumou trenérka doporučuje?

1. Cvik na triceps

Posaďte se. Gumičku uchopte jednou rukou pevně za zády, předloktím druhé ruky gumičku s výdechem vytahujte směrem ke stropu. Dávejte pozor, abyste nehýbali loktem nahoru a dolů a neoddalovali ho od hlavy.

Foto: Archiv redakce

Jednoduchý cvik na triceps můžete provádět klidně i doma u televizeFoto: Archiv redakce

2. Cvik na biceps

Postavte se, mírně pokrčte nohy a podsaďte pánev, gumičku uprostřed přišlápněte nohama k zemi. Lokty držte u těla, gumičku vytahujte s výdechem k hrudníku a s nádechem zpátky uvolňujte.

Foto: Archiv redakce

Nezapomínejte držet podsazenou pánev a lokty u tělaFoto: Archiv redakce

3. Cvik na záda

Posaďte se na zem, nohy mějte natažené, kolena nepokrčujte. Gumičku uprostřed zahákněte za podrážky bot, konce gumičky pevně uchopte a s výdechem přitáhněte k tělu. Lokty mějte u těla, držte pevná záda a neprohýbejte se v bedrech.

Foto: Archiv redakce

Při tomto cviku myslete na rovná záda a neprohýbejte se v bedrechFoto: Archiv redakce

4. Cvik na hýždě

Postavte se a gumičku uprostřed nohama přišlápněte k zemi. Rukama uchopte gumičku tak, abyste cítili odpor. Proveďte dřep. Ruce mějte natažené a držte pevná záda.

Foto: Archiv redakce

I klasické dřepy budou díky použití gumy mnohem efektivnějšíFoto: Archiv redakce

5. Cvik na břicho

Lehněte si na záda, gumičku uprostřed zahákněte za podrážky bot. Rukama uchopte konce gumičky, nohy a trup mírně zvedněte od země. Provádějte „zkracovačky" s pomocí gumičky.

Foto: Archiv redakce

Díky gumě bude zajímavější i posilovací klasika zvaná ,zkracovačky'Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Tělo stačí zvedat jen velmi mírně, i tak je totiž cvik velmi účinnýFoto: Archiv redakce

S jakými pomůckami jste zkoušeli doma cvičit vy?

Reklama

Načítám