Hlavní obsah

Pihy, odstáté uši či roztomilý obličej: Jaké krásky frčí ve světě?

Foto: archiv Czechoslovak Models

Foto: archiv Czechoslovak Models

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půvab je v oku pozorovatele a krásné mohou být všechny ženy. Ovšem jen některé si na tom, jak vypadají, mohou postavit kariéru. Důležitá je nejen jejich výška a váha, ale také to, zda odpovídají aktuálnímu trendu, který právě v modelingu letí.

Článek

Je složité obecně určit, jak by měla vypadat dívka, která má na to, dotáhnout to na modelingový olymp. Existují různé typy děvčat, které se líbí, a záleží na konkrétních zemích, kde má modelka získat zakázku.

V zásadě lze říct, že druhy krásy jsou v modelingu dva: fashion čili editorialový typ a typ komerční. Jak už název napovídá, fashion typ prorazí v módních metropolích, jako je Paříž, New York, Londýn nebo Milán.

Fashion krása

Foto: archiv Czechoslovak Models

Paříž hledá krásu nevšední a neprvoplánovou, o to však působivějšíFoto: archiv Czechoslovak Models

Modelka, která zde udělá kariéru, se rozhodně nemusí líbit na první pohled všem. Je důležité, aby byla něčím výjimečná – pak se může dostat na přehlídková mola těch nejznámějších návrhářů, fotit pro ně kampaně a shlížet na ostatní z billboardů.

Foto: archiv Czechoslovak Models

Neworský pohled na krásu bude vždy provokující a netuctovýFoto: archiv Czechoslovak Models

Fashion modelka zkrátka vystupuje z davu, ať už to bude odstátýma ušima, pihami, očima daleko od sebe, či nezvyklým tvarem obličeje. Čím originálnější a kreativnější značka je, tím zajímavěji musí vypadat žena, která ji má reprezentovat.

Komerční modeling

Oproti tomu komerční typ představuje krásu, která se líbí většině. Modelky spadající do téhle kategorie sice pravděpodobně neuvidíme na přehlídkových molech známých fashion weeků, mohou však získat spoustu zakázek pro jiné značky. Protože vyhovují obecnému vkusu, mívají často víc práce než řada jejich „editorialových“ kolegyň.

Klasicky přitažlivé dívky jsou preferované v Německu, Španělsku, Itálii, Řecku, Jižní Africe nebo Jižní Americe.

Foto: archiv Czechoslovak Models

Německý vkus je velmi komerčníFoto: archiv Czechoslovak Models

Foto: archiv Czechoslovak Models

Nejčastější práce modelek v Miami jsou kampaně na plavkyFoto: archiv Czechoslovak Models

V Asii je in mládí

Samostatnou kapitolou je Asie: tady nacházejí uplatnění modelky mladší, s až dětskou tváří. To platí především pro trh japonský či korejský. Na tom čínském se situace rok od roku mění a tamější vkus se neustále přetváří, klienti ale rovněž obecně preferují spíše mladší děvčata.

Foto: archiv Czechoslovak Models

Tchaj-wan je typickým zástupcem asijského trhu, u modelky se cení roztomilostFoto: archiv Czechoslovak Models

Foto: archiv Czechoslovak Models

V Tokiu má šanci uspět dívka s velmi mladistvým vzhledemFoto: archiv Czechoslovak Models

Foto: archiv Czechoslovak Models

V Koreji je vkus podobný tomu japonskémuFoto: archiv Czechoslovak Models

V poslední době ale v Číně roste poptávka po editorialovém typu krásy, tedy po dívkách, které bychom hledali spíše v Paříži. V Bangkoku se nejlépe uplatní komerční typy s hereckým talentem, neboť se tam točí hodně reklam, naopak Singapur má v mnohém vkus spíš evropský.

Byť má každý lokální trh určitá specifika, všude platí jedno základní pravidlo: samotná krása je pouze nezbytným prvotním předpokladem úspěchu, podstatnou a klíčovou roli vždy hraje osobnost a energie, kterou děvče vyzařuje. Úspěšná modelka musí být vždy silnou individualitou, jen fyzická krása totiž nic neznamená.

Částečně lze toto pravidlo i obrátit: osobnost modelky formuje i její fyzický vzhled. Krása je naštěstí fenomén natolik komplexní a neuchopitelný, že nás nikdy nepřestane překvapovat svými nejrozmanitějšími podobami. Uplatnění ve světě modelingu proto často nacházejí dívky, které by samy na něco takového nikdy ani nepomyslely, a portfolia modelingových agentur po celém světě jsou co do typů krásy velmi pestrá.

Přihlaste se na casting

Toužíte se stát modelkou a chcete být zastoupena prestižní modelingovou agenturou? Přijďte na casting ve svém regionu. Na 10 místech v České republice a na Slovensku se v září a říjnu uskuteční castingy Czechoslovak TopModel. Více najdete na www.cztm.cz.

Staňte se Tváří Proženy.cz 2017

Vždycky jste si chtěla zkusit, jaké to je být modelkou, ale nesplňujete parametry podobných soutěží? Chystáme naši vlastní soutěž – Tvář Proženy.cz 2017. Bude určena všem ženám, kterým je více než 20 let, jsou fotogenické, baví je móda, chtějí něco zažít a podívat se do zákulisí módního světa. Na podzim vyhlásíme, kam můžete posílat svoje fotografie, takže máte celé léto na to, vybrat tu nejhezčí. Podmínky jsou jasné: věk 20+, trvalý pobyt v ČR, měla byste mít hezkou pleť, zdravé vlasy a souměrnou postavu. Vítězka si vyzkouší, jaká je práce opravdové modelky, a čekají na ni i další milá překvapení.

Jaké modelky se líbí vám? Chtěly byste tak vypadat také?

  • Komerční sdělení -
  • Tento článek vznikl ve spolupráci Proženy.cz a agentury Czechoslovak Models -

Reklama

Související témata:

Načítám