Hlavní obsah

Plánujete novou kuchyni? Vyhněte se 5 nejčastějším chybám!

Foto: Kuchyňské studio Datart

Foto: Kuchyňské studio Datart

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledáte novou kuchyni, přesně takovou, jakou má kamarádka, viděli jste na fotce nebo dokonce v obchodě? Pokud nemáte loft nebo super prostorný byt, uberte ze svých představ.

Článek

Počítejte raději s kompromisy, protože ne všechny vychytávky se můžou uplatnit zrovna u vás. A když se vyvarujete této základní chyby, na co si ještě dát pozor?

1. Nepodceňujte plánování 

Ne všude se dají změnit rozvody vody a odpad, pak se doporučené řazení základních zón – skladování, mytí + příprava a vaření – musí poupravit. Nic to nemění na faktu, že si máte nechat navrhnout veškerou výbavu kuchyně předem, abyste se vyhnuli dodatečným úpravám. Které budou buď drahé, nebo nemožné.

Kování a pojezdy šuplíků a skříněk vybírejte s rozmyslem. Kdybyste v budoucnu chtěli změnu, musel by se daný kus nábytku vyjmout, rozebrat, instalovat nové kování a vrátit zpět. Což by asi stálo více, než když skříňku/šuplík nahradíte novým, s novým kováním.

Foto: Hornbach

Bílá barva linky je univerzální, ostatně zvýraznit ji lze vhodnou výmalbou, kterou snáze změníte Foto: Hornbach

Foto: Kuchyňské studio Datart

Místo spíže poslouží potravinová skříň s jednotlivě výsuvnými zásuvkami vybavenými samobrzdným dojezdem. Skříně se vyrábějí v několika výškách a šířkách, cena od 15 000 Kč Foto: Kuchyňské studio Datart

2. Pozor na staré zvyky

Je to už pár let, kdy se u kuchyní ve tvaru L nebo U dával do rohu dřez či varná plocha, teď se od toho ustupuje. „Běžná pracovní deska z laminátu má v rohu tři spoje, zprava, zleva a za spotřebičem nebo dřezem. Každý spoj představuje místo, kde se více drží voda a nečistoty. A nad touto varnou deskou musí být rohová digestoř, která patří k nejdražším,“ uvádí Jiří Schindler ze společnosti Rust design.

Dříve se u takto tvarovaných linek mnohdy volily rohové skříňky na koso (zkosené pod úhlem 45 stupňů) s jedněmi dvířky; dovnitř se dal použít jen otočný karusel. Nebo rohové skříňky vypadající jako ukrojené písmeno L, jež mají dvoje dvířka. Mezi nimi vždy bude mezera, pronikání nečistot je zaručené. Dnes se doporučuje volit skříňku klasického obdélníkového tvaru, která končí u stěny (nebo je poslední v řadě), vybavenou výsuvným systémem. Kolmo na ni se instaluje další skříňka či hluboké zásuvky.

Foto: Rust design

Systém Magic Cornergic značky Kesseböhmer využívá dva výsuvy v jedné rohové skříňce. Tahem za dvířka se vysune přední výsuv, a na jeho místo současně najede zadní výsuv. Celý úložný prostor máte jako na dlaniFoto: Rust design

Foto: Oresi

Do skříněk v prostoru pod šikminou se ukládá nádobí a pomůcky, které se nepoužívají denně. Rohovou skříňku je dobré vybavit výsuvemFoto: Oresi

3. Ach, ty centimetry!

Existuje mnoho doporučení, co a v jaké výšce, šířce či vzdálenosti by mělo být, ale vždy je to třeba vyzkoušet. Včetně výšky pracovní plochy. „Tady často nastává problém se zkoušením linky v showroomech, kdy má dáma podpatky. Základní linka o výšce 86 cm vyhovuje většině majitelů kuchyně, u lidí nad přibližně 180 cm výšky už je lepší uvažovat o pracovní ploše ve výšce 91 cm,“ upozorňuje architekt Petr Kaluža ze společnosti Oresi. Také není nutné mít celou pracovní plochu v jedné výšce; kde je varné centrum, tam ji lze snížit, v místě dřezu naopak zvýšit.

Foto: Kuchyňské studio Datart

Ideální výšku pracovní plochy si můžete snadno vyzkoušetFoto: Kuchyňské studio Datart

Foto: Oresi

Pracovní deska z HPL laminátu v dekoru Kámen křemen je vysoká 105 mm, cena 5429 Kč/bm. K ní krásně sedne deska na varném centru v dekoru Bílá hedvábně matná, cena 2964 Kč/bmFoto: Oresi

4. Vestavné jsou praktičtější

Při výměně staré linky za novou se většinou řeší nové spotřebiče. Místo sporáku je lepší varná deska, zabudovaná do pracovní plochy. „Lidé se někdy bojí instalovat lednici vedle trub s tím, že trouba v provozu je zahřátá, což by prý mohlo ovlivňovat teplotu v chladničce. Je to mýtus. Spotřebiče jsou dobře odizolované, mezi spotřebičem a korpusem se nachází větrací mezera, a navíc troubu nepoužíváte dlouhodobě,“ vysvětluje Jiří Schindler.

Nezapomeňte jen, že za vestavnými spotřebiči nemůžou být elektrické zásuvky, případně přívod vody, není na to místo.

Foto: Philco

Vestavné spotřebiče z kolekce Magma lze různě kombinovat. Na fotce vidíte parní troubu s grilem PKS 454 IF, objem 38 litrů, cena 19 990 Kč, troubu s duozónou POD 12 IF, objem 73 litrů, cena 13 990 KčFoto: Philco

Foto: AEG

Díky beznámrazové technologii TwinTech NoFrost už není potřeba chladničku SCE81826TS odmrazovat. Oddělená cirkulace vzduchu v chladničce a mrazničce zachová delší čerstvost potravin, cena 27 047 Kč Foto: AEG

5. Jakou baterii

Mezi nejšikovnější patří baterie s výsuvnou sprškou na snazší omytí rozměrných nádob nebo potravin. Sprškou můžete napustit vodu i do kastrolu stojícího poblíž. Otočné ramínko baterie je běžné a praktické je i to, když se páka nachází u napojení baterie na dřez (nepřekáží).

„Nedá se přesně říci, jak by měla být velká vzdálenost od koncovky baterie po dno dřezu. Ideál je, pokud proud vody míří do výpusti, v opačném případě bude vždy, více či méně, voda stříkat po okolí,“ říká Jiří Schindler.

Foto: Ideal Standard

Kuchyňská baterie Ceraplan III se zvýšeným otočným vývodem potěší jednoduchým designem. Cena 4659 KčFoto: Ideal Standard

Foto: Grohe

Model Eurocube Profispray s vytahovací sprškou umožňuje otáčení baterie o 360 stupňů. Cena 20 387 Kč Foto: Grohe

A co vaše kuchyně, potřebujete v ní něco změnit?

Reklama

Související témata:

Načítám