Hlavní obsah

Plechovky nevyhazujte! Vykouzlíte z nich zajímavé dekorace

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Do plechového obalu se dnes dává kde co, od sterilovaných rajčat, přes fazole nebo kukuřici až po tuňáka. Až budete mít v ruce prázdnou plechovku, zadržte! Vymyjte ji a přetvořte na něco užitečného nebo dekorativního.

Článek

Ať jsou velké, nebo malé, vždy se dá najít nějaký způsob, jak je použít. S plechovkami se dá skutečně kouzlit, jen dejte pozor na vnitřní stranu. Po obvodu, kudy projel otvírák, je hrana opravdu ostrá a můžete se při vyrábění zranit. Výhodou ovšem je, že z plechu jdou poměrně dobře sundat veškeré papírové nálepky. Kdybyste však v této věci potřebovali poradit, víme, jak se zbavit přilepených etiket.

Pro zábavu na pikniku

Foto: Tomáš Rubín

S touto jednoduchou hrou si v přírodě užijete spoustu legrace, děti zejména Foto: Tomáš Rubín

Vypadá to trochu jako chůdy a taky se to tak používá. Dvě vyšší plechovky natřete veselým odstínem a po stranách v horní části udělejte hřebíkem dvě dírky. Provlékněte tenký, zhruba metrový provázek, a na konci zauzlujte. Ozdobení nechte na dětech. A jak se minichůdy používají? Každou nohou stoupněte na jednu plechovku, za šňůrky tahejte při zvedání nohy a snažte se chodit.

Bylinková série

Foto: Tomáš Rubín

Při grilování se čerstvé bylinky ve stylových „obalech“ jistě budou hodit Foto: Tomáš Rubín

Větší plechovky o průměru osm centimetrů se používají například jako obal kojenecké výživy. Maminky si možná vzpomenou… Stejně dobře poslouží i ty od fazolí. Když je natřete akrylovou barvou a uděláte dole hřebíkem dírku, rázem z nich máte krásné květináče. Stylová nálepka s popisem bylinky pak dílo dokoná. Při přesazování bylinek nezapomeňte dát na dno několik kamínků, štěrk a písek, aby voda při zalévání hned nevytekla ven.

Při balení dárků jako když najdete

Foto: Tomáš Rubín

Šňůrky, stužky i motouzek najdou v plechovkách svůj nový domov Foto: Tomáš Rubín

Zmiňovat na začátku léta vánoční dárky je asi úsměvné, ale vzpomeňte si, jak dovede být neposedný provázek, když se soustředíte na balení. Ukryjete-li ho do plechové dózy s plastovým víkem, rázem bude poslušnější. Do víka udělejte řezákem křížky, kterými provlékněte konce šňůrek a stužek. Ostatně, pár dárků budete třeba potřebovat zabalit i na nějaké prázdninové oslavy.

Pichlavý kámoš nebo větvičky

Foto: Tomáš Rubín

V jednoduchosti je krása, jen mít dobré nápady, chvilku času a šikovné ruce...Foto: Tomáš Rubín

Dózy na květináčky jsou sice titěrné, ale stejně stojí dost peněz. Ušetřete a z plechovky od kukuřice si udělejte zajímavý obal, stačí ho jen omotat prádelní šňůrou. Nebo na plechovku od tuňáka „nasázejte“ vedle sebe kolíčky na prádlo, obtočte mašlí a máte improvizovanou vázičku. Obojí vyrobíte za pár minut.

Krajkové opojení

Foto: Tomáš Rubín

Jemný vzor a barevnost rozzáří každý kuchyňský kout Foto: Tomáš Rubín

Zbytky bílé krajky dovedou s plechovkami divy! Chce to jen barevně kontrastní podklad. Pokud plánujete dózu umístit na kuchyňskou pracovní desku, pak ji raději přetřete univerzálním lepidlem, které po zaschnutí zprůhlední. Sice se jemně naruší hedvábná struktura krajky, ale získá tím omyvatelnou povrchovou úpravu.

Teď už asi víte, že některé odpadky nepatří do koše. Dají se recyklovat, a to nejen průmyslově, ale především vlastnoručně. Plechovky jsou navíc obal, takže nic nestojí.

Zajímavým příkladem předělávky starého na nové je Podložka pod horký hrnec z kamínků nebo Proměna staré košile v zástěru

Reklama

Související témata:

Načítám