Hlavní obsah
3,0
(487)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Proč kokosky péct doma, když je seženete v každé cukrárně? Protože na takové, jaké vás naučíme my, jen tak někde nenarazíte! Žádné ztužené tuky, ale pěkně máslo a další poctivé ingredience. Křehká linecká kolečka, výrazný kakaovo-rumový krém, domácí marmeláda...

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
25 kusů
Kokosky
  • 100 g bílku
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžíce meruňkové marmelády
  • 100 g kokosu
Linecká kolečka
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1 ks žloutků
  • 1/4 lžičky citronové kůry
Krém a na dokončení
  • 100 g másla
  • 30 g cukru moučka
  • 30 g kakaa
  • 1 lžíce rumu
  • 4 lžíce marmelády
  • 1 tabulka čokolády na vaření
Článek

Postup

01.

Začněte klasickým lineckým těstem na sušenky: mouku propracujte s máslem, cukrem, žloutkem a špetkou citronové kůry, zabalte do fólie a nechte 30 minut v chladu odpočinout.

Foto: Jakub Jurdič

Sušenky můžete použít i kupované, ale klasické linecké těsto v poměru 3 : 2 : 1 (mouka : máslo : cukr) bude vždycky lepšíFoto: Jakub Jurdič

02.

Bílky s cukrem dejte do ohnivzdorné misky nebo menšího hrnce a vložte do většího hrnce s vodou. Za občasného míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vmíchejte kokos a lžíci meruňkového džemu a nechte vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Nelekejte se, že je kokosová směs poměrně tekutá. Jakmile vychladne, dost zhoustneFoto: Jakub Jurdič

03.

Na pomoučené ploše vyválejte odleželé linecké těsto na 3 až 5 mm tlustý plát a vykrajujte tak velká kolečka, jak velké kokosky chcete mít. Pečte asi 10 minut při 170 °C dorůžova.

Foto: Jakub Jurdič

Zatímco bílky chladnou, upečte kolečkaFoto: Jakub Jurdič

04.

Když jsou kolečka hotová, vraťte se k bílkové směsi. Jen tak lžící nebo sáčkem s hladkou zdobicí špičkou tvořte z vychladlé kokosové směsi na pečicí papír kopečky. Mohou být o něco menší než kolečka – při pečení o kus nabudou, proto jim nechte i dostatečné mezery. V ideálním světě vám jich vyjde stejný počet jako koleček. Pečte asi 25 minut při 170 °C dozlatova. Kdyby se vám zdálo, že příliš hnědnou, teplotu snižte.

Foto: Jakub Jurdič

Cukrářský sáček není nutnost, kopečky kokosek můžete dělat i jen tak lžícíFoto: Jakub Jurdič

05.

Mezitím vyšlehejte změklé máslo, cukr, kakao a rum do pěny a snězte kolečka, která přebývají.

Foto: Jakub Jurdič

Lžíce rumu (v mém případě tuzemáku) tmavý kakaový krém krásně ovoníFoto: Jakub Jurdič

06.

Sáčkem s hvězdicovou zdobicí špičkou tvořte z krému na kolečka kroužky tak, aby uprostřed vzniklo místo na džem.

Foto: Jakub Jurdič

V krému nechte místo na marmeláduFoto: Jakub Jurdič

07.

Malou lžičkou kápněte na každé kolečko mezi krém trochu džemu. Nejlepší je výraznější a kyselejší. Skvělá je meruňková nebo rybízová zavařenina.

Foto: Jakub Jurdič

Džem použijte výraznější a klidně i kyselejšíFoto: Jakub Jurdič

08.

Na krém nyní přitiskněte kokosky a nechte v chladu zatuhnout. 

Foto: Jakub Jurdič

Krém se zavařeninou přiklopte kokoskamiFoto: Jakub Jurdič

09.

Zatuhlé kokosky můžete ještě omáčet v rozpuštěné čokoládě. V lednici vydrží asi tři dny, ale musíte je dobře schovat!

Foto: Jakub Jurdič

Nakonec můžete kokosky zespodu omáčet v rozpuštěné čokoláděFoto: Jakub Jurdič

Tip: Zbylé dva žloutky buď vmíchejte do máslového krému, nebo si upečte žloutkové řezy. Vůbec k zahození také není snadná holandéza k vejcím Benedikt.

Foto: Jakub Jurdič

Postavte na kávu, máme hotovo!Foto: Jakub Jurdič

Na jaký dezert padá v cukrárně nejčastěji vaše oko? Punčák, kremrole (zkuste je z kefírového těsta) nebo snad větrník? A co takhle nějaké recepty z dob socialismu?

Reklama

Načítám