Hlavní obsah

Po čem ženy nejvíce tloustnou? Máme seznam!

Foto: thinkstock

Co že vám to nejvíce škodí v cestě za štíhlou postavou?Foto: thinkstock

Reklama

Chcete zhubnout, a proto vás zajímá, po čem ženy kromě sladkého a tučného nejvíce tloustnou? Zjistili jsme to, a tak pro vás máme seznam největších škodičů na cestě za štíhlou postavou.

Článek

Pochopitelně, že byste se rády líbily nejen samy sobě. „Ženy stále hledají, jak mít v harmonii fyzickou i duševní krásu,“ uvádí kouč zdravého životního stylu Martin Škába. Abyste zbytečně nechybovaly, sestavili jsme pro vás seznam prohřešků, které vám možná brání ve shození kil. Hledejte odpověď!

Nejíte přílohy

U žen je velmi běžné, že nejedí přílohy. Často si dávají jen saláty, občas maso nebo sýr se zeleninou. „Když nejíte přílohy, které jsou zdroji sacharidů, jako jsou brambory, rýže, těstoviny, pečivo…, dochází v organismu ke stavu takzvané ketózy,“ tvrdí poradkyně na výživu a pohyb Aneta Procházková.

V tomto režimu se využívá energie z tukových zásob, ale tělo se silně zatěžuje a ničí. „Už po měsíci snížení nedochází k žádnému úbytku tuku. Naopak – stupňuje se nabírání tukových zásob, kvůli tomu, že je tělo podvyživené,“ dodává odbornice. Rada? Poměr energetického příjmu během dne je 30 % bílkovin, 40 % sacharidů a 30 % tuků.

Foto: thinkstock

Příliš málo jídla vám může způsobovat i špatnou náladu a nedostatek elánuFoto: thinkstock

Pijete sladkosti

Pokud pijete džusy, sladké kolové nápoje, ochucené minerálky, sirupy i různé energetické drinky, zásobujete tělo dávkami cukru, který se okamžitě uloží. „Když 60kilová žena vypijte denně litr kolového nápoje nebo džusu, tak už jen tím nápojem překročí poloviční dávku denního množství cukrů,“ uvádí kouč. Díky tomu dochází k postupnému tloustnutí.

Jíte velmi málo

Že jíte jak vrabec? „Tím je tělo neustále ve stresu, protože má nedostatek bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny, vitaminů, minerálů, ,fytoživin' a enzymů,“ vyjmenovává Martin Škába. „Konzumace velmi malých porcí stravy vede také k nadváze, k poškozování metabolismu a k nesprávnému rozložení tuků a svalů v těle.“ Více se o tom dočtete zde.

Držíte diety

Většina diet, které jsou založeny na záruce rychlého zhubnutí, znamená nejedení. „Může dojít k nějakému úbytku, ale vždy s velkým jo-jo efektem,“ říká Martin Škába. Vsaďte raději na zdravý životní styl, ne na dietu: synonymum pro něco radikálního, bolestivého, nepohodlného. To, co budete muset přežít… Ukázku, jak má správné menu vypadat, najdete pro svou představu v článku Dietní jídelníček na celý týden.

Foto: thinkstock

Tak se do nich nevejdete, no! Kupte si větší a v klidu udělejte rozumný plán, jak se kil navíc zbavitFoto: thinkstock

Moc sedíte

Sedíte v práci i doma? Máte málo pohybu? „Kvůli tomu se radikálně zmenšuje svalová hmota v těle a tuková vrstva se rychle zvětšuje,“ uvádí Aneta Procházková a doplňuje známou věc, že čím méně svalů na těle máte, tím hůře se spaluje energie.

Nevečeříte, ale zobete

Jeden z mýtů je to, že nemáte jíst po 17. hodině. „Pokud toto někdo zkouší, většinou to dopadne tak, že má kolem osmé hlad a začne něco ujídat,“ říká odborník. Nenápadné zobání se pak v kalorickém součtu rovná jedné normální večeři, bohužel s větším množstvím tuku. Zkuste se proto raději normálně zlehka i v sedm večer navečeřet, uděláte líp. Důležité je jít poté spát až za dvě až tři hodiny, aby se jídlo zvládlo strávit.

Příliš solíte

Většina lidí používá sůl ve velké míře. Nejenom pro vaření, ale také konzumuje potraviny s vysokým obsahem sodíku. Jsou to hlavně uzeniny, tvrdé i tavené sýry, instantní polévky, slané pochutiny, minerální vody... „Kvůli sodíku dochází k zvýšenému transportu vody do mezibuněčných prostor. Nepřibíráte tuk, ale hmotnost se zvyšuje. U mnoha žen to je i několik litrů vody v těle navíc, tím pádem i několik kilogramů více," upozorňuje Aneta Procházková.

Co vy na to?

Reklama

Související témata:

Načítám