Hlavní obsah

Podivné věci, které se stanou vašemu tělu, když podvádíte

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Chcete, aby vám prošla lež a nevěra? Tak se přestaňte cítit provinile, jinak se prozradíte. Vždy je totiž možné, že vaše tělo neustojí pocity viny. Jak reaguje, když něco ukrýváte?

Článek

„Zakrýt neškodnou lež je jednoduché, velké nepravdy jsou problematické. Když jsme donuceni lhát, dostaneme strach. Začneme dýchat nepravidelně, mluvíme méně a pomaleji, častěji polykáme a pohráváme si s nejrůznějšími věcmi,“ popisuje v jedné ze svých příruček britská sexpertka a odbornice na řeč těla Tracey Cox s tím, že lhaní je stresující a obtížné, protože vyžaduje předstírání emocí a výrazů. Tělo se při klamu začne chovat dost podivně, takže pokud podvádíte svého partnera, můžete počítat s řadou následků.

Kdo je tu lhář a co vlastně skrývá?

„Obecně existují jisté druhy příznaků a chování, které se pojí se stresem,“ nechává se pro amerického vydavatele Bustle Digital Group slyšet arizonská psycholožka Deborah E. Dyer a upozorňuje: „Jestliže se však někdo necítí vinný nebo si nemyslí, že dělá něco špatně, je možné, že se mu podvod podaří utajit.“ To se však stává málokdy. Tělo i mysl jsou spíš vystresované, takže na situaci obvykle reagují následujícími šesti způsoby.

1. Duch tak trochu mimo

Už se vám někdy stalo, že jste byli duchem mimo? V takové chvíli na vás může mluvit klidně i sám prezident nebo dalajlama, ale vy jeho přítomnost ani slova nevnímáte. Přesně takhle to funguje u nevěry. To, že se vší silou snažíte skrýt svoje tajemství, vytváří jakousi mozkovou mlhu. A to může mít vliv na práci i život doma. „Cože jsi to říkal? Jo, aha. Na to jsem zase zapomněla!“

2. Problémy se spaním

Počítáte ovečky, vaříte si teplé mléko s medem, snažíte se uspat četbou nebo meditační hudbou. Nepomáhá však vůbec nic. Pravdu? Nic není nepohodlnější než podvod a klam. Sužuje vás černé svědomí. Nebo jste tak vzrušení momentálním děním, že vám místo obvyklých osmi hodin spánku najednou stačí jen dvě či tři…

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Poruchy spánku, ať už ze vzrušení, nebo špatného svědomí... I to je známka nevěryFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

3. Nevolnosti a jiné zdravotní problémy

Když najednou začnete chodit na záchod častěji než obvykle, není to náhoda. Psychologové hlásí, že se podvodníci potýkají s trávicími problémy, a to kvůli stresu, který způsobuje překyselení žaludku. V této souvislosti se objevují i žaludeční vředy, průjem nebo zvracení. Může se také ukázat kopřivka nebo akné.

4. Absence orgasmu

Ne, na milence vám partner prostě přijít nemůže. Jak toho docílit? Je třeba udržovat běžnou sexuální aktivitu, aby nenabyl podezření… To se lehce řekne, ale hůř udělá. Sice poskytnete svoje tělo, jenže úzkost a pocity viny ovlivňují ženský sexuální výkon. A vy nic z toho, co se děje, nemůžete dostat z hlavy – proto není výjimečné, že „záhadně“ nedosáhnete orgasmu.

Foto: Captblack76, Shutterstock.com

Aby stálý partner nevěru neodhalil, je třeba zachovat zdání normality. Jenže sex s ním není, co bývalFoto: Captblack76, Shutterstock.com

5. Narušení imunitního systému

Průjem, neuspokojivý sex se stálým partnerem, nevolnosti a probdělé noci. Že tohle všechno v rámci utajení přežijete? Pravděpodobně ano. Každopádně stres může zajít dokonce tak daleko, že vyhodí váš imunitní systém z rovnováhy, takže se může dostavit náchylnost k nemocem.

6. Ztráta chuti k jídlu

Adrenalin a stresové hormony obvykle ovlivňují také chuť k jídlu. Žaludek „na vodě“ či úpadek zájmu o oblíbené potraviny nejsou nijak výjimečné. Tak na to myslete, až se vás partner zeptá, zda si večer uvaříte vaše nejmilovanější rizoto. Když ho jednou odmítnete s výmluvou, že vám není dobře, nejspíš se nic nestane. Co si ale vymyslíte příště?

A jak se chováte vy, když máte tajemství?

Reklama

Načítám