Hlavní obsah

Podlahy, které změní váš byt

Foto: Thinkstock

Většina z nás dává přednost dřevěné podlazeFoto: Thinkstock

Reklama

Krásná stylová podlaha – víte, jak má vypadat? Většina zřejmě začne vyjmenovávat dřevo, a to v jeho přírodní podobě. Jenže víte, čemu říkají krása slavní návrháři? Na dřevo rozhodně zapomeňte!

Článek

Šest proslulých designérů – mezi nimi i v současnosti nejlepší žena tohoto oboru Zaha Hadid – vytvořilo podlahy, které odpovídají jejich stylu a vkusu. Poprvé byly přestaveny minulý týden na přehlídce Paravision 2011 v německém Coesfeldu. Podívejte se, po čem chtějí chodit designéři!

Je libo ostrý křišťál nebo elektrické obvody?

Zaha Hadid, Jean-Marie Massaud, bratři Bouroullecovi – to jsou jen některé osobnosti, které letos obohatily nabídku podlah svými originálními motivy. „Jde o laminátové podlahy, u kterých se vzor – a je jedno, zda jde o dezén dřeva nebo právě designové motivy – tiskne na papír, který je součástí podlahové lamely. A díky patentem chráněnému kvalitnímu tisku lze na podlahu přenést i velmi originální a na přesnost náročné motivy slavných designérů,“ popisuje vznik této kolekce Soňa Güler z firmy Parador.

Stejně jako loni i letos designéři překvapili. Zaha Hadid - držitelka Pritzkerovy ceny, o které se mluví jako o „nobelovce“ pro architekty – ráda využívá v architektuře v plné míře prostor a rovné linie u ní určitě nehledejte. To platí i pro její podlahy – Wave – připomínající vlny v různých rovinách, či Krystal, u něhož máte na první pohled pocit, že šlapete po rozbitém skle.

Ale pozadu nezůstali ani ostatní. Při pohledu na jednu z podlah si připadáte, že chodíte po želé, druhá vypadá jako elektrické obvody, třetí vzbuzuje dojem, že na ni dopadá světlo skrz barevná vitrážová okna katedrál. Sám výrobce přiznává, že tato kolekce rozhodně není pro každého a do jakéhokoliv prostoru. Cena začíná na zhruba 2500 korunách za metr čtvereční a vyniknou jen na určité ploše a hlavně v prostorných interiérech. „Velmi zajímavé, i když zatím málo známé, je jejich použití na obložení stěn, kde zvlášť tyto originální vzory maximálně vyniknou,“ dodává Soňa Güler.

Foto: Parador

Werner Aisslinger a jeho podlaha GelFoto: Parador

Foto: Parador

Zaha Hadid: Vlna, Ross Lovegrove: Elektrická vodicí deskaFoto: Parador

Podlaha pro ty ostatní

Většina lidí ovšem nemá na výstřelky designérů ani peníze, ani prostor. Ale i pro ně jsou připravené zajímavé novinky, a to jak z laminátu, tak dřeva. „Trendy na rok 2011 hlásí návrat tradičního dubu jak v jeho přirozené barvě, tak tónovaného do světlých odstínů, tedy skoro do bílé barvy, i do tmavých a černé,“ vysvětluje Soňa Güler. To platí pro laminátové i dřevěné podlahy. Pokud se rozhodnete pro ty první, metr čtvereční kvalitního laminátu vás přijde na 500 korun, za třívrstvé dřevěné dáte tisícikorunu a více.

U dřevěných se lze setkat ještě s další novinkou – netradičními úpravami povrchu, mezi které patří katrování, hoblování, kouřování nebo decapé. „Jde o určité vyšperkování designu podlah, kdy se mění jeho barva či struktura. Hladké a přírodní podlahy jsou považované za fádní a nudné,“ říká Jaromír Kajan z firmy Stilparkett.

Jak lze tedy dřevěné podlahy vylepšit?

Hoblování – při této úpravě zůstávají na podlaze nepravidelné designové rýhy, které umocňují její přírodní vzhled. Pozor ale, musí jít o ručně hoblovanou podlahu! Elektrické hoblíky vytvářejí rýhy příliš pravidelné a umělé, což naopak přírodní krásu potlačuje.

Foto: Stilparkett

Přírodní vzhled dodá podlaze hoblováníFoto: Stilparkett

Foto: Stilparkett

Kouřováním vynikne struktura dřevaFoto: Stilparkett

Foto: Stilparkett

Po katrování vypadá podlaha jako surové dřevoFoto: Stilparkett

Foto: Stilparkett

Při decapé se mění barva podlahy zevnitřFoto: Stilparkett

Je vám jedno, jaké podlahy jsou letos v módě, protože už máte tu svou dávno vybranou a položenou a nyní doufáte, že vám vydrží minimálně deset nebo dvacet let?

Ani tak se nemusíte vzdávat „hvězdného chození“! Zkuste ji třeba vylepšit novým kobercem s tváří Marylin Monroe, další novinkou letošního roku. „Utkán je nejstarší mechanickou technikou na světě, která pochází z devatenáctého století a nese název podle města Axminster ve Velké Británii. Je tvořen z osmdesáti procent pravou anglickou vlnou, z dvaceti pak polyamidem,“ říká Sylva Pivodová ze společnosti Komfort.

Máte pocit, že chce váš byt změnu? Zkuste začít od podlahy.

Reklama

Související témata:

Načítám