Hlavní obsah

Podzimní dekorace ze šišek: Je libo zasněžené či puntíkaté?

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Že jsou šišky v dekoracích nudné? To jste ještě neviděli ty rozkvetlé, zasněžené nebo s puntíky! Pár minut práce s barvami je změní k nepoznání!

Článek

Šišky jsou skvělým přírodním materiálem, s kterými si stačí jen maličko vyhrát. Hodí se ke všem stylům výzdoby, snese romantiku, ale i strohou eleganci. Přesvědčíme vás o tom!

Bílé šišky

Zasněžený les evokuje bílá barva šišek – ať je sprejem nastříkáte celé, nebo permanentním fixem natřete jen jejich jednotlivé šupiny. Vyzkoušeli jsme také šišky odbarvovat v přípravku s chlorem, ale ani po permanentní třídenní lázni se s jejich zabarvením nic nestalo.

Foto: Jakub Jurdič

Bílé šišky se hodní hlavně do zimních dekorací, evokují sníh – skvěle vyniknou na zeleni, jehličí nebo jmelíFoto: Jakub Jurdič

Stříbrné šišky

Jestli je bílá barva na šiškách zimní, pak stříbrná „námraza“ vyloženě studí. Takto ozdobené šišky se hodí klidně i jako ozdoby na vánoční stromek, který ladíte v přírodním či retro stylu.

Výroba „závěje“ na šupině šišky je velmi snadná: Okraje šupin buď natřete vrstvičkou lepidla, nebo na ně kápněte roztavenou hmotu z tavné pistole, a namočte je pak do obyčejné soli. Je to levné a tak efektní!

Foto: Jakub Jurdič

Zasněžení konců šišek můžete napodobit nejen solí, ale i skleněnou drtí, nebo nalepením vrstvičky vaty. Pokud chcete docílit „ledového“ efektu, můžete použít i lepidlo s flitry v různých barvách – při nasvícení hází barevné odleskyFoto: Jakub Jurdič

Klaunské šišky

Šiškám sluší i veselé a výrazné barvy. Pokud chcete dát nerozbitnou dekoraci do dětského pokoje, jsou vlastně ideální. Děti si je mohou děti ozdobit s pomocí permanentních fixů podle svého – ať už jim udělají jen barevné okraje nebo třeba spousty barevných puntíků. Výhodou je, že takto barevné šišky ani ve větším množství nepůsobí nudně a smutně a můžete jimi oblepit klidně i celý věnec.

Foto: Jakub Jurdič

Při zdobení šišek se nemusíte bát ani výrazných a veselých barev. Díky nim nebudou působit pohřebněFoto: Jakub Jurdič

Květiny ze šišek

Ze šišek můžete vyrobit i květiny – a to velmi věrohodné. Oproti sušeným mají tu výhodu, že snesou i daleko hrubší zacházení, aniž by se polámaly a opadaly. Nevýhodou je, že jejich příprava není nic pro ty, kteří nemají sílu v rukách a bojí se kolem sebe udělat trochu nepořádku.

Šišky totiž musíte rozstřihnout tak, aby zbylo jen pár pater šupin – většinou dvě až tři. K tomu je ale zapotřebí, abyste olámali šupiny a obnažili vřeteno, tedy středovou stopku, na které jsou. Vřeteno je velmi tuhé a zdoláte ho jen zahradnickými nůžkami. Garantujeme vám ale, že se tahle snaha vyplatí! Po nabarvení odstřižené části se šiška rázem změní v květinu. Pokud nabarvíte lícovou část, vypadá jako barevná kopretina, pokud ji otočíte a nabarvíte ji zespoda, evokuje květ chryzantémy.

Foto: Jakub Jurdič

Květiny z šišek lze lepit na věnec, ale můžete k nim přilepit třeba i stonky vyrobené ze špejlí a dát je do vazby se sušenou trávou a jinými rostlinamiFoto: Jakub Jurdič

Když už budete v tom tvoření, nechte se inspirovat dalšími podzimními dekoracemi: Kaštanový věnec nebo truhlík s šiškami

Reklama

Načítám