Hlavní obsah

Pokoj pro tři sestry ve starém domě. Výsledek vás ohromí!

Foto: bydlimhezky.cz

Foto: bydlimhezky.cz

Reklama

Zařídit pokoj pro tři sestry tak, aby se využil každý kousek, vznikl dostatek úložného prostoru a každá z dívek měla svoje pracovní místo, byl vcelku oříšek. Jak se nakonec povedla náročná proměna pokoje s vysokým stropem?

Článek

Tři děti, a navíc dívky, nashromáždí mnoho věcí, ať už se jedná o hračky, oblečení, doplňky nebo nezbytné drobnosti. Když se z nich postupně staly školačky, přibylo navíc učení a školní tašky. V pokoji tak pomalu nebylo k hnutí. Maminka dívek chtěla prostor využít prakticky a proměnit jej jednou provždy. I dívky samotné si přály změnu, a protože se vzájemně shodly na tom, jak by měl jejich nový pokoj vypadat, mohlo se přistoupit k realizaci.

Patro pro spaní

Patro z masivního dřeva zde bylo od začátku. Rodiče dívek se ale obávali jej dříve využít z bezpečnostních důvodů. Když byly dívky mladší, sloužilo patro spíše jako skladiště. Přistup po žebříku nebyl zrovna praktický, ale dívky, kterým je nyní 7, 10 a 11 let, již chtěly patro využít pro spaní.

Postele navíc ve spodní části pokoje zabíraly mnoho místa, které jsem chtěla využít pro uložení věcí, relaxaci a práci.

Foto: bydlimhezky.cz

V původním pokoji vládl dost velký chaosFoto: bydlimhezky.cz

Návrh schodů byl oříšek. Bylo nutné navrhnout je tak, aby nezabraly velké místo na šířku i délku pokoje, a k tomu byly praktické pro každodenní pohyb dívek i rodičů. Schody navíc dívkám poskytly další úložné prostory, a to jak ve schodech v podobě šuplíků, tak jako úložné regály (jak mít nové schody bez bourání).

K patru je nyní velmi příjemný přístup. Síť, která je natažena přes celý otvor, chrání dívky před možným upadnutím. Na patře se opravdu pouze odpočívá. Dívky zde mají 3 matrace položené na paletách vyrobených na míru z nového dřeva, ty zastávají funkci postelí. Zespodu jsou připevněny filcové podložky, aby bylo možné s nimi jednoduše manipulovat a uklízet pod nimi. Sestry tak neleží jen na podlaze, což by nebylo pro každodenní spaní vhodné. Další úložné prostory zde poskytují dřevěné chaloupky. Každá z dívek má svou lampičku.

Foto: bydlimhezky.cz

Vrchní patro slouží ke spánku a také jako „zašívárna“Foto: bydlimhezky.cz

Prostor pod patrem

Vysoké stropy místnosti dovolily, aby pod patrem vznikl dostatečný prostor pro pohyb dospělého. Na schody navazuje velkokapacitní skříň, která pojme náročný šatník tří slečen. Zbyl prostor i na další přídavné lůžko pro návštěvy a pro dívky je tu dost prostoru na hraní, nebo na pozorování rodinného filmu.

Pracovní místo

U vysokého okna, kam dopadá nejvíc světla, jsem navrhla dlouhý stůl, ke kterému se pohodlně posadí všechny tři sestry najednou. Vedle okna jsou úložné knihovny (tipy na zajímavé domácí knihovny). Další úložný prostor poskytuje schodiště. Vše je tak pěkně po ruce.

Lampičky pomohou v případě nedostatku světla.

Foto: bydlimhezky.cz

Jediné velké okno v pokoji poskytne dostatek světla pro stůl, který je po celé šířce pokojeFoto: bydlimhezky.cz

Zábava u pořizování dekorací

Dívky se do proměny pokoje aktivně zapojily. Vyrobily perličkové úvazy na závěsy, namalovaly rámečky barvami, které se v pokoji opakují: žlutou, šedou a tyrkysovou. Na těchto barvách se shodly a podílely se i na výběru zbylých dekorací.

U dvoukřídlých dveří se využívá pouze jedna polovina, mohla se zde postavit šperkovnice se zrcadlem, protože taková vychytávka nemůže v dívčím pokoji chybět.

Osvětlení je vyrobeno z barevných kabelů, objímek a krytky, každá je jinak barevná. Designové žárovky svítidlo dovedly k dokonalosti.

Nábytek na míru

V případě tohoto pokoje bylo nutné vyrobit veškerý nábytek na míru. Rodiče ale věděli, že touto rekonstrukcí zajistí děvčatům prakticky uspořádaný prostor i do budoucna.

Využila se i původní prkenná podlaha, která byla skrytá pod navršenými vrstvami podlah z dob minulých.

Sestry se shodly na tom, že nechtějí žádný načančaný pokoj, ale praktický prostor, kde bude mít každá z nich dostatek osobního prostoru a to se zde povedlo. Šikovný truhlář splnil zadání na výrobu nábytku na jedničku a mnoho financí se ušetřilo díky využití původní podlahy.

Reklama

Načítám