Hlavní obsah

Pokojovky, které kvetou i v zimě! Které to jsou?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

S nástupem podzimu a zimy přichází rozlučka s jasným sluníčkem a teplem. Pohled na rozkvetlé květiny si ale můžete dopřát i během nejchladnějších a nejtemnějších dnů. Stačí jen pěstovat správné druhy pokojových rostlin. Jaké to jsou a jak o ně pečovat?

Článek

Krátké dny, nedostatek slunečního světla a sychravé počasí působí na mnoho lidí depresivně. I když od sezonních splínů nevyléčí, může vás pohled na barevné květy alespoň trochu potěšit. Pokojovek kvetoucích v chladných měsících je naštěstí docela dost. Jak se o ně starat a co potřebují?

Vánoční hvězdu chraňte před zimou

Vánoční hvězda patří mezi tradiční symboly svátků. Její největší ozdobou jsou nádherně barevné listeny – mohou být červené, růžové, oranžové, bílé nebo dvoubarevné. Při nákupu sáhněte po těch, které nemají úplně rozkvetlé malé zelené kvítky – jejich listeny vydrží déle. Péče není příliš náročná. Důležité je chránit rostlinu před nižšími teplotami, hrozí jí rychlé poškození. Na cestu domů z obchodu si ji proto nechte celou důkladně zabalit! Substrát udržujte mírně vlhký, dopřát jí můžete pravidelné rosení a přihnojení tekutým hnojivem pro kvetoucí rostliny. Na jaře hvězdu přesaďte, zkraťte výhony na maximálně 10 cm a nechte letnit na polostinném teplém místě. Aby se listeny na další Vánoce znovu krásně vybarvily, začněte rostlinku přibližně od poloviny října postupně zatemňovat krabicí nebo papírovým kornoutem. Víte, že je vánoční hvězda jedovatá?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vánoční hvězda je tradiční sváteční ozdobou mnoha domácnostíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vánoční kaktus potřebuje chlad

Oblíbenému kaktusu svědčí chladnější teploty. Pro kvetení potřebuje teplotu ideálně okolo 15 °C a dostatek světla. Pravidelnou střední zálivku vyžaduje v období růstu, tedy od března do července. V té době preferuje i vyšší teploty, velmi mu prospěje vyletnění na polostinném místě. Vyhněte se přemokření – je na to poměrně citlivý. V srpnu zálivku omezte až do doby, než vyraší poupata. Pak se znovu vraťte k střednímu zalévání a po skončení květenství ho znovu zmírněte. Nepotřebuje hnojení, vystačí si s pravidelným přesazováním každé dva až čtyři roky, ideálně v březnu. Možná vás překvapí, že jedovatý je i vánoční kaktus a brambořík.

Foto: Nadezhda Nesterova, Shutterstock.com

Vánoční kaktus vyžaduje trochu náročnější péči, odvděčí se vám nádhernými květyFoto: Nadezhda Nesterova, Shutterstock.com

Brambořík zalévejte opatrně

Jemné květy bramboříku hrají rozmanitými tvary i barvami. Jsou červené, růžové, fialové i bílé a při správných podmínkách se z nich můžete těšit od podzimu do jara. Rostlina dává přednost místnosti s teplotou pod 18 °C – proto si dejte brambořík do ložnice, navíc umí zahnat zlé sny. Má rád těsnější květináče a dostatek rozptýleného světla. Substrát nenechte nikdy vyschnout, květinu zalévejte opatrně přes misku a jednou za dva týdny jí dopřejte tekuté hnojivo. Na jaře hlízy z květináče vyndejte, nechte je dostatečně vyschnout a v průběhu září je znovu vysaďte do substrátu.

Foto: Max Zalevsky

Brambořík rozjasní i chmurné dnyFoto: Max Zalevsky

Azalku potěšíte dostatkem světla

Podle květinového horoskopu charakterizuje azalka první třetinu června, nicméně její květy vás mohou těšit i uprostřed zimy. Potřebují k tomu chladnější místnost s dostatkem světla, vyhovuje jim substrát s nižší hodnotou pH. Zalévejte dostatečně, ale zeminu nepřemokřete. Nejvhodnější je dešťová voda a pravidelné přiživování hnojivy bez vápníku. Jakmile některý květ uhyne, odstraňte ho, aby vzniklo místo pro nový.

Foto: Sarycheva Olesia, Shutterstock.com

Azalky se kromě krásných květů vyznačují i omamnou vůníFoto: Sarycheva Olesia, Shutterstock.com

Orchideje si zamilují vytopené místnosti

Pro orchideje bude tím pravým místem vytopený obývák. Libují si na světle a svědčí jim okna směřující na východ nebo jih. Pěstujte je ve vzdušném substrátu a celý květináč jednou týdně ponořte do měkké, ideálně dešťové, vody. Přidat do ní můžete speciální hnojivo. Orchidejím dopřejte dostatečné vlhko pravidelným mlžením a odkvetlé květy ustřihněte u báze rostliny.

Foto: g215, Shutterstock.com

Orchideje jsou skutečné klenoty mezi pokojovkamiFoto: g215, Shutterstock.com

Které další pokojovky rozkvetou

Radost si můžete udělat i rychlenými cibulovinami, které snadno seženete v květinářství. Patří mezi ně narcisy, hyacinty, krokusy a populární hvězdník. Africká fialka kvete po celý rok, líbí se jí hlavně na slunném místě. Nedávejte ji na přímé slunce a listy chraňte před kontaktem s vodou. Vykvete i sukulent kolopejka – potřebuje světlé stanoviště a chladnější okolní teplotu. S dostatečným světlem pokvetou i tořivky.

Pokojové rostliny přinášejí domů radost i kyslík. Které druhy jsou nejlepší pro jednotlivé místnosti?

Reklama

Načítám